Firma „băiatului deștept” implicată în „Mită la Hidroelectrica” a scăpat ușor la control

Firma „băiatului deștept” implicată în „Mită la Hidroelectrica” a scăpat ușor la control

Datoriile descoperite de fisc par infime în comparație cu cifrele de afaceri ale societății. Energon a fost implicată în scandalul „Mită la Hidroelectrica”, unde valoarea șpăgii pentru achiziționarea a 7 milioane MWh a fost de 2,8 milioane de euro.

După scandalul „Mi­tă la Hidroelectrica”, unde a fost vehiculată o şpagă de 2,8 milioane de euro, societatea Energon Power din Cluj Napoca, care ar fi urmat să beneficieze din plin de un contract de furnizare de energie electrică, a fost controlată de ANAF. În acest scandal au fost arestați Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și fost consilier al ministrului Energiei, Constantin Niță, și Eugen Brădean, director de training la Hidroelectrica.

Inspectorii fiscali au analizat mai bine de trei luni contabilitatea firmei Energon Power / Gas SRL, din Cluj Napoca, care face parte din lanţul intermediarilor gazelor naturale şi care este condusă de clujeanul Rareș Criste. În raportul de inspecţie fiscală se arată că societatea cu pricina mai trebuie să achite la bugetul de stat TVA în valoare de 42.000 de lei, un impozit pe profit în sumă de 17.300 de lei şi dobânzi şi penalităţi în valoare de 9.000 de lei.

Sumele par infime dacă sunt comparate cu cifra de afaceri a societății Energon, care în anul 2012 a fost de 168.9 milioane lei, iar în 2013, de 78.5 milioane lei.

Arestați și condamnați

În 2013, directorii Ioan Mihăilă şi Eugen Brădean au fost arestaţi, la solicitarea DNA, sub acuzaţiile de dare şi luare de mită. Valoarea mitei vehiculate în acest uriaș scandal de corupție era de 2,8 milioane de euro.

În rechizitoriul prin care Mihăilă şi Brădean au fost trimişi în judecată se arată că banii au fost promişi în schimbul unui vot favorabil în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, astfel încât oferta societăţii Energon Power / Gas SRL, care dorea să achiziţioneze cantitatea de 7.01 mililioane MWh, să fie admisă, urmând a fi încheiat un contract pe mai mulţi ani.

De unde aveau atâția bani?

La scurt timp după ce a fost arestat, Eugen Brădean și-a recunoscut vinovăția şi a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, la o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, după ce în prima fază s-a bucurat de clemenţa unui judecător de la Tribunalul Bucureşti, care l-a condamnat la trei de închisoare, cu suspendare.

Celălalt director nu a recunoscut nimic și a fost condamnat de Tribunalul București la patru ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită. Numai că nici Brădean şi nici Mihăilă nu erau atât de bogaţi încât să vehiculeze sume de ordinul a milioane de euro.

Patronul are relații în lumea serviciilor secrete

Şi mai interesant este că, în acest dosar, patronul firmei Energon SRL, principal beneficiar al tranzacţiei cu energie electrică, dacă aceasta ar fi fost aprobată de Consiliul de Supravegher al Hidroelectrica, a fost audiat doar ca martor. Legăturile lui Rareş Criste cu lumea serviciilor de informaţii nu sunt de neglijat.

În primul rând, la firma lui Criste, este angajat, ca jurist,  Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean (foto), fostul șef al SIPI, serviciul de informații al Ministerului de Interne, poreclit „Doi și-un sfert”. Rareş Criste a fost asociat cu Alin Ardelean la o socie­tate de „băieţi deştepţi”, şi anume Ten Transilvania Energy.

Rareș Criste se cunoaște și cu fostul șef al SIPI, chestorul Gelu Oltean (foto), eliberat din funcție, la cerere, în urmă cu câteva zile. Cei doi s-au întâlnit aproape conspirativ la Aeroportul Internaţional din Cluj Napoca. Criste a călătorit cu primul avion care aterizat pe noua pistă a aeroportului clujean, iar în momentul în care a coborât din avion a fost abordat de Gelu Oltean, cu care s-a deplasat în incinta terminalului de sosiri unde au avut o scurtă discuţie. Totul s-a întâmplat la câteva zile de la arestarea lui Brădean şi Mihăilă.