Personajul cheie în contractele de un miliard de euro

Personajul cheie în contractele de un miliard de euro

Procurorii DNA vor audia în acest dosar afaceriști și demnitari din Guvernele României, din 2003 până în prezent. „Evenimentul zilei” vă prezintă care sunt neregulile contractelor vizate

Afaceristul Claudiu Ionuț Florică (46 de ani), fostul director al Fujitsu Siemens Computers (FSC), apare în actele procurorilor DNA ca fiind rotița dintre firmele abonate la contractele publice și oficiali din Guvern. Este vorba de ancheta privind semnarea şi derularea a patru contracte publice în valoare de un miliard de euro.

Contractele

Cele patru contracte sunt: două de licenţe de programe informatice Microsoft (FSC şi D-CON.NET), Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierelor (EADS) şi derularea Sistemului Educaţional Informatizat (Siveco). Numele lui Florică și al FSC apar în primele trei contracte, iar în cel de-al patrulea a fost doar competitor la licitație. Procurorii arată că în cazul contractului cu EADS, el a condiţionat managementului FSC plata unui comision de succes de 15% pentru firmele Gessa şi Profinet, „bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului - ministru”. Numele lui Florică a fost asociat în ultimii 10 ani în mai multe firme. La ora actuală una singură este funcțională. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Florică deține 0,02 % din SC LuxofficeCenter SRL. Diferența aparține unui offshore din Cipru, Lisaos Ventures Limited din Limasol. Obiectul de activitate al firmei este „administrarea imobilelor pe bază de comision”. Florică este ginerele fostului lider sindical Aurel Cornea de la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Partener cu Dinu Pescariu

În 2008, Florică era partenerul de afaceri al lui Dinu Pescariu, fost jucător profesionist de tenis, cei doi fiind asociați în firma Cafe Inuendo. Prin Pescariu, Florică ne-a transmis că nu este interesat de o discuție pe marginea anchetei de la DNA, iar fostul tenisman ne-a comunicat că este ocupat și nu poate vorbi la telefon. În septembrie 2009, Florică este „uns” administrator al societății DIM Soft SRL, printr-o hotărâre a acționarilor Adrian Ujeniuc, Andrei Iliescu și Marius Ioan Ardelean.

Cine sunt cei audiați

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vor audia în calitate de martori, în perioada următoare, aproximativ 40 de foști miniștri, secretari de stat și înalți funcționari din Guvern sau cele patru ministere implicate direct în anchetă (Educației, Administrației și Internelor, Tehnologia Informației și Secretariatul General al Guvernului). Procurorul de caz va fi cel care va decide ordinea în care se vor face audierile și cine vor fi cei audiați. Printre cei care vor fi chemați la audieri sunt și oameni de afaceri locali sau reprezentanți ai firmelor care au primit contractele. Sursele judiciare ni i-au indicat pe Florin Pletea (ex-director Microsoft România), Dinu Pescariu și Claudiu Florică (foști directori la Fujitsu Siemens Computers) și Irina Socol , co-fondator și CEO Siveco. Până în prezent au fost audiați fostul și actualul șef al SG, Eugen Bejinariu și Ion Morarul, și avocatul Doru-Cătălin Boștină.

DNA: 4 milioane de euro, șpagă la conducerea MAI

 

Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania și Ministerul de Interne. Perioada contractului: 2004-2010. Valoarea contractului: 734 de milioane de euro

● Pe 12 august 2004- Guvernul Adrian Năstase (PSD) a semnat contractul de achiziţie a SISF, în valoare iniţială de 650 milioane euro. În perioada 2000-2004, ministru de Interne a fost Ioan Rus (PSD), iar în iunie-decembrie 2004, Marian Săniuţă (PSD), iar ministrul Comunicaţiilor a fost Adriana Ţicău (PSD).

● DNA: „Pe parcursul negocierilor s-a ajuns la formula total nepotrivită pentru Statul Român, a unui contract – cadru cu o sumă fixă de 650 milioane euro, dar fără să fie precizat în detaliu soluțiile tehnice, echipamentele și serviciile ce urmau să fie livrate”.

● DNA: „Subcontractanții (FSC, UTI, Felix Telecom) aveau rolul de a derula mitele necesare aprobării contractului”.

● DNA: „Pentru ca EADS să obțină acest contract, managementul lui EADS a fost condiționat să încheie un contract de promisiune irevocabilă de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 până la 60 milioane de euro”.

● Potrivit DNA, Claudiu Florică avea rolul de intermediar între demnitari şi multinaţionale.

● DNA: „Managementul FSC, la rândul său, pentru a primi aceste comenzi de la EADS, a fost condiționat de către Claudiu Florică să semneze în același timp, contracte de comision pentru reușită cu firma Gessa - comision 10% - și cu firma Profinet, comision 5%, bani care reprezentau mita pentru persoanele din conducerea MAI și cabinetului primului - ministru”.

● DNA: „EADS a plătit în anul 2004, imediat după semnarea contractului, un avans de 4 milioane euro ce urmau să fie folosiți pentru plata mitelor persoanelor, sumă din care FSC a plătit, la rândul său, un avans de 2.000.000 euro bani către Profinet și un avans de 280.000 euro către Gessa”.