Un nou scandal de spionaj pe axa Berlin-Washington

Un nou scandal de spionaj pe axa Berlin-Washington

Americanii au racolat un agent al serviciilor secrete germane pentru a obține informații sensibile tocmai despre o anchetă care viza un alt scandal de spionaj între cele două țări aliate

Politicienii de la Berlin au reacționat cu indignare și dezamăgire la informația, confirmată între timp, că un agent al serviciilor secrete germane a spionat timp de aproape doi ani pentru Statele Unite. Noul scandal lovește în relațiile bilaterale la doar un an după ce dezvăluirile privind amplul spionaj electronic practicat de SUA la scară globală, inclusiv împotriva Germaniei, au zguduit din temelii încrederea între cei doi aliați.

Breșe de securitate

În vârstă de 31 de ani, agentul dublu lucra pentru serviciile americane de informații de la sfârșitul lui 2012 și ar fi furat peste 200 de documente, scrie presa germană. El a primit sarcina de a strânge documente despre comisia parlamentară din Bundestag, care investighează tocmai operațiunile de culegere de informații desfășurate în Germania de Agenția Națională de Securitate a SUA. Nu se știe deocamdată câte documente secrete, din totalul de 218 sustrase, dintre care unul privind structura generală a BND (serviciul german de informații - n.r.), au fost livrate spionilor americani. El și-a oferit benevol serviciile sale ambasadei SUA la Berlin și a primit, cu ocazia a trei întâlniri în Austria, suma totală de 25.000 de euro. Dincolo de iritarea oficialilor nemți, scandalul dezvăluie breșe îngrijorătoare în aparatul de securitate german. Ziarul francez Le Figaro scrie că germanii au reușit să îl prindă pe spionul dublu abia după ce acesta și-a oferit serviciile și spionajului rusesc. Și dacă acesta nu se comporta într-un mod amatoricesc, trimițând un simplu e-mail consulatului rus din Munchen, poate nici acum spionajul german nu îl captura. Serviciile germane au devenit suspicioase după ce le-au cerut ajutorul colegilor americani în acest caz, fără niciun răspuns din partea lor. Mai mult, contul de e-mail al suspectului a fost imediat șters după cererea adresată de germani. Agentul a fost identificat, în final, prin eliminare, serviciile germane de securitate nereușind să îl atragă într-o capcană. De miercurea trecută, agentul este în arest preventiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ajunge!”

Oficialii germani au reacționat furios la noul scandal. „Ajunge de data aceasta!”, ar fi exclamat pre ședintele Joachim Gauck. „Vorbim de un caz grav dacă informațiile sunt corecte”, a reacționat, din China, și cancelarul Angela Merkel. În acest context, ziarul Bild a scris că noul telefon al cancelarului german este la fel de nesigur ca acum câțiva ani, când a fost interceptat de americani, aceștia descoperind deja noi mijloace de a-i sparge sistemul de criptare. SUA au refuzat până acum să facă vreun comentariu în tot acest scandal, deși diplomația germană a cerut explicații imediate și l-a convocat de urgență pe ambasadorul american. Noul scandal riscă să creeze o breșă în poziția unitară pe care SUA încearcă să o construiască alături de aliații europeni în fața agresiunii ruse din Ucraina.