EVZ cere pedepsirea vinovaților pentru agresiunea barbară din Paris căreia i-a căzut victimă un adolescent rom. Damian Drăghici: „Stop extremismului și lipsei de umanitate!”

EVZ cere pedepsirea vinovaților pentru agresiunea barbară din Paris căreia i-a căzut victimă un adolescent rom. Damian Drăghici: „Stop extremismului și lipsei de umanitate!”

Prigoana împotriva imigranților romi a atins cote inacceptabile în Franța, trecând de la faza discursului oficial agresiv, la cea a atacurilor fizice și a vendetei colective.

Totul la adăpostul unei retorici extremiste de care oficialii de la Paris nu sunt străini și pe care au alimentato ani de zile prin declarații iresponsabile, menite doar să atragă voturi, într-un context politic intern marcat de asceniunea radicalilor și populiștilor conduși de Marine Le Pen.

În aceste condiții, EVZ cere autorităților franceze să renunțe la soluția facilă a expulzărilor, la discursul fără conținut și să le asigure, în schimb, imigranților romi un climat de securitate personală și să promoveze politici de integrare a romilor reale, în spiritul valorilor Uniunii Europene. Cantautorul și europarlamentarul UNPR de etnie romă Damian Drăghici a reacționat dur și ferm la aflarea crimei rasiale ce a avut loc acum două zile în localitatea franceză Pierrefitte- sur-Seine, o suburbie a Parisului. Artistul, acum eurodeputat, după ce a fost un mandat și senator de Bacău, crede că Franța este obligată să găsească și să pedepsească vinovații. Totodată, Damian Drăghici se declară un inamic al „huliganilor politici de extremă-dreapta”.

EVZ: A fost atacul din Pierrefitte-sur-Seine, un act izolat? Damian Drăghici: Da, cred că este un caz izolat! Vinovatul, însă, este discursul extremist, cu tentă rasială al lui Marine Le Pen!

Comisia Europeană a criticat Franța, adeseori, în ceea ce privește politicile discriminatorii ale Parisului vizavi de comunitatea romilor. Poate fi acest caz un efect direct al acestor politici publice iresponsabile? Aș putea să spun că mișcările actuale publice împotriva romilor fac parte din același gen de mișcare ce a început, în 2007, în Italia. Este un efect direct al acelei politici…

Actualul premier francez, Manuel Valls, fugărea cerșetorii romi, acum un an, pe Champs Ellysees! Poza în apărătorul valorilor Republicii…Ieri, a condamnat gestul. Când a fost sincer? Cred că, în primul caz, nu a fost cea mai potrivită alegere a sa. Iar acum, ca prim-mi nistru, n-are de ales! Este singura modalitate prin care putem intra în proiectul european. Ascensiunea extremismului, în toate țările UE, arată că este necesar ca România să fie puternică și capabilă să reacționeze rapid pentru apărarea drep turilor ce tățenilor săi. Da torită acestor atitudini, Fran ța va fi obligată să iden tifice și să pedepsească vinovații!

Incidentul vine la o lună după ce Frontul Național, partid de extremă-dreapta, a câștigat pe o agendă antiimigrație. Acesta este unul dintre rezultate? Da! Votul acordat extremiștilor și neo-na ziștilor, la alegerile din 25 mai, este un semnal de alarmă cu privire la capacitatea de a influența, cu un discurs xenofob, cetățenii europeni. Acești oameni urăsc tot ceea ce le este străin. Un paradox este că tocmai ei cer desființarea UE. De o ipocrizie uluitoare dă dovadă Nigel Farage care, imediat după ce a fost ales primul, a fost întâiul care a cerut o pensie suplimentară din bani europeni!

Sunteți țigan. Așa vă place să vă spuneți și nu rom. Ați trăit acolo câțiva ani. V-ați confruntat cu asemenea represiuni? Da, sunt țigan. Dar și artist! Nu m-am întâlnit cu acest gen de probleme întrucât artiștii sunt bine primiți oriunde în lume.

Vă așteptați la noi incidente? În Marea Britanie, Italia și, chiar, Olanda, resentimentele față de imiganți sunt din ce în ce mai accentuate… Nu pot anticipa… Dar, cu fermitate mă voi implica activ în construirea unei coaliții a vocilor europene reprezentative care nu mai vor în inima Europei huligani politici de extremă-dreapta! Stop extremismului și lipsei de umanitate!

Răpit, bătut crunt și abandonat

Adolescentul rom din România, despre care presa franceză scrie că se numește Darius, a intrat, se pare, pe fereastra unui apartament din suburbia capitalei franceze și a vrut să fure bijuterii, dar a fost surprins de băiatul familiei respective, în vârstă de 11 ani, care l-a pus pe fugă. Poliția a declarat că romul în vârstă de 16 ani nu avea cazier judiciar, dar primarul localității Pierrefitte-sur-Seine a spus că tânărul mai fusese interogat de trei ori, în ultima lună, în legătură cu alte jafuri. La câteva ore după tentativa de jaf, mai mulți mascați au sosit în tabăra în care locuia tânărul rom alături de alte circa 200 de persoane, l-au luat pe Darius cu ei, după care l-ar fi închis într-o pivniță, unde l-au bătut până l-au lăsat inconștient și l-au abandonat într-un cărucior la un supermarket.

Presa sugerează că atacatorii ar fi putut fi traficanți de droguri, care veneau des în tabăra respectivă, iar actul ar fi fost unul de răzbunare. După ce l-au răpit pe Darius, familia acestuia ar fi primit mai multe telefoane, atacatorii cerând o răscumpărare de 15.000 de euro, după cum a declarat familia poliției. Răpitorii au amenințat că vor da foc taberei, dacă va fi alertată poliția. De altfel, cei 200 de romi din tabăra respectivă au părăsit deja orășelul de la marginea Parisului, de teama unor noi represalii, scrie France24. După ce a fost găsit, cu răni grave la cap, băiatul a fost transportat la un spital din Paris, unde se află acum în comă indusă.

Tabără de romi din localitatea La Courneuve, comuna Saint-Denis

Un val de reacții: un atac rușinos, extremist, rezultat al stigmatizării romilor în Franța

De la președintele Francois Hollande, la premierul Manuel Valls și alți membri ai guvernului, liderii francezi au condamnat incidentului din suburbia pariziană și au cerut poliției să facă tot posibilul pentru identificarea și capturarea agresorilor. O reacție fermă a avut și secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland. „Aceste atacuri asupra celei mai mari minorități din Europa sunt rușinoase și nu pot fi justificate” a declarat oficialul norvegian.

Organizațiile neguvernamentale franceze au luat și ele poziție față de vendeta colectivă din Paris. ONGul SOS Rasism a denunțat atacul drept „rezultatul evident al tensiunilor dezgustătoare cu care se confruntă concentățenii noștri”, referire la imigranții romi, cetățeni europeni și ei. La rândul său, Mișcarea Europeană Anti- Rasism a subliniat că „ne așteptăm la o schimbare radicală în discursul public și o condamnare clară a violenței cu care aceștia (romii, n.r.) se confruntă”. Și fosta Prima Doamnă a Franței, Valerie Trierweiller, a reacționat pe Twitter, subliniind că „un tânăr rom de 16 ani, linșat, se zbate între viață și moarte, rezultatul stigmatizării unei populații tratate într-un mod lipsit de demnitate”

„Răzbunare personală”

În căutarea agresorilor, autoritățile franceze au făcut primele declarații după debutul anchetei. Agresarea tânărului adolescent român de etnie romă în localitatea Pierrefitte-sur-Seine din Franţa reprezintă un „act de barbarie” legat de „o răzbunare personală” ce „nu poate fi redus la un antagonism între două comunități”. a afirmat procurorul însărcinat cu dosarul, Sylvie Moisson, într-o conferință de presă.

Presa franceză a acordat spații largi incidentului, trimițând reporteri în suburbia capitalei pentru a afla împrejurările în care a avut loc agresiunea. Deocamdată, două piste sunt avute în vedere de anchetatori - fie o acțiune punitivă (în condițiile creșterii numărului de furturi și tâlhării în zona Parisului), fie un act de răpire, care, ulterior, a degenerat în violență , scrie ziarul L’Express. Acest incident este con secinţa te rifiantă a numeroşilor ani de politici publice ineficiente şi a luărilor de cuvânt ale reprezentanţilor statului care au alimentat un climat nefavorabil faţă de romi, adaugă ziarul, citând organizații ale comunității rome. Pu blicația mai amintește declarațiile primarului din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade, care a evocat „ranchiuna” localnicilor față de membrii comunității rome.

„Manifestare de extremism”

În România, organizația Romani Criss a atras atenția că politicile guvernului de la Paris față de romi sunt catalizatorul acestor manifestări violente din societatea franceză. Fostul europarlamentar Elena Băsescu a făcut apel la o reacție tranșantă față de această manifestare de extremism și a cerut colegilor din Parlamentul European - Cristian Preda și Sigfried Mureșan - să inițieze o rezoluție pe subiectul integrării romilor. De la București, MAE a cerut autorităților franceze să ia toate măsurile necesare pentru identificarea și aducerea în fața justiției a autorilor „atrocităților” și „actului incalificabil”.