Statutul PNL: Cei 31 de vicepreşedinţi aleşi uninominal, secretarul general propus de preşedintele PNL

Statutul PNL: Cei 31 de vicepreşedinţi aleşi uninominal, secretarul general propus de preşedintele PNL

Preşedintele Comisiei de Statut a PNL, Cătălin Boboc, a declarat că la Congresul partidului vor fi aleşi 31 de vicepreşedinţi în mod uninominal, şi nu pe listă, secretarul general va fi propus de noul preşedintele PNL, iar numărul membrilor Biroului Politic va fi suplimentat.

Boboc a precizat, potrivit mediafax.ro, că, în urma deciziei asupra Statutului PNL din comisia de lucru internă a partidului, se va renunţa la formula de alegere a conducerii PNL pe bază de liste şi moţiuni. Astfel, cei 31 de vicepreşedinţi vor fi aleşi în Congresul PNL în mod uninominal, spre deosebire de actuala formulă, care prevede candidaturi pe bază de listă şi moţiuni pe care sunt aleşi preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general al PNL.

Atribuţiile executive ale vicepreşedinţilor vor fi stabilite ulterior Congresului, în cadrul Biroului Politic şi validate de Delegaţia Permanentă, în condiţiile în care anterior atribuţiile vicepreşedinţilor erau prestabilite la momentul alegerii în Congres.

De asemenea, el a precizat că secretarul general al partidului va fi propus de preşedintele PNL şi validat în cadrul Biroului Politic.

Totodată, Boboc a menţionat că vor fi membri de drept în noua formulă de Birou Politic Naţional liderii de filiale ai partidului, liderii şi viceliderii grupurilor parlamentare, preşedinţii comisiilor parlamentare permanente, primarii de municipii şi preşedinţii de consilii judeţene, liderul delegaţiei de europarlamentari PNL.

Astfel, numărul membrilor Biroului Politic va fi semnificativ mai mare faţă de numărul actual, care include 15 vicepreşedinţi executivi, preşedinţi de consilii judeţene şi primari de mari municipii.

Senatorul PNL a menţionat că, în ceea ce priveşte aderarea partidului la PPE sau menţinerea actualei afilieri la ALDE, acest subiect va fi dezbătut separat în Congresul PNL şi va fi adoptată o rezoluţie.

De asemenea, fuziunea cu PDL va face obiectul deciziei Delegaţiei Permanente şi nu al Statutului PNL. Boboc a menţionat că statutul noului partid de dreapta PNL-PDL va putea fi promovat într-un congres comun, după cel al liberalilor de la finalul lunii.

Totodată, noul Statut al PNL aplică aceeaşi interdicţie de un an, prevăzută pentru cei excluşi din PNL de a reveni în partid, şi în cazul membrilor PNL care şi-au dat demisia din partid.