Restant la plata șpăgii către Uioreanu, mituitorul Pogăcean negocia reducerea comisionului pentru acesta de la 15% la 10%
- Ionel Stoica
- 1 iunie 2014, 08:51
Omul de afaceri Vasile Pogăcean, arestat preventiv pentru luare de mită, rămăsese restant cu 300.000 de lei la plata mitei către preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi negocia cu acesta reducerea procentului, de la 15 la sută la 10 la sută.
Potrivit propunerii de arestare a lui Horea Uioreanu, omul de afaceri Vasile Pogăcean susţinea că va menţine promisiunea de plată în procent de 15 la sută din sumele alocate numai dacă va beneficia de alocări integrale, şi nu de plăţi parţiale ale contractelor. "Faţă de nivelul sumelor alocate şi cuantumul negociat al mitei, la finele lunii februarie 2014, în mod evident, inculpatul Vasile Pogăcean era restant la plata tranşelor mitei cu aproape 300.000 lei. De altfel, Pogăcean a încercat să negocieze cu Uioreanu reducerea comisionului de la 15 la sută la 10 la sută, apreciind că nu va face faţă plăţilor tranşelor de mită ce vor urma. Negocierea a rămas fără rezultat. Într-o discuţie cu consilierul lui Horea Uioreanu, Răzvan Marius Pop, Pogăcean i-a cerut detalii privind felul în care vor avea alocările bugetare în anul în curs şi a promis remiterea sumei de 10.000 lei către preşedintele CJ Cluj. I-a cerut consilierului acestuia să-i transmită că va menţine promisiunea de plată în procent de 15 la sută din sumele alocate dacă va beneficia de alocări integrale şi nu de plăţi parţiale ale contractelor”, se arată în documentul citat.
Discuţia a fost înregistrată ambiental de către anchetatori, fiind redată în dosar.
Pogăcean Vasile: Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…
Pop Răzvan Marius: Da
Pogăcean Vasile: .(neinteligibil)*… *îmi bag ..., de socoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le "băgăm" noi pe facturi, ştii ce zic?"
Mita era dată printr-un circuit anevoios
"Pe parcursul discuţiei purtate, inculpatul Pogăcean a admis că este restant la remiterea tranşelor mitei convenite, restanţă pe care o justifică de circuitul foarte anevoios al banilor, sub nivelul său de aşteptare, însă s-a arătat decis să achite toate restanţele potrivit promisiunii sale. Acesta a subliniat că este o persoană de încredere şi că, dacă vreodată va fi chestionat despre înţelegerile convenite cu preşedintele CJ Cluj nu va recunoaşte nimic: "Pogăcean Vasile: Doamne fereşte, eu, să mă tai cu drujba, că nu zic nimica. Înţelegi ce îţi spun?", se precizează în documentul citat.
Deşi Pogăcean a promis că va remite pentru preşedintele CJ Cluj suma de 10.000 lei în data de 25 martie 2014, sens în care a convenit cu Răzvan Marius Pop că vor proceda ca de obicei, întâlnirea urmând a avea loc la Iclod, ea nu a mai avut loc, omul de afaceri renunţând la orice formă de contact cu consilierul preşedintelui.
Anchetatorii susţin că explicaţia acestei conduite rezidă în forma extrem de ridicată de precauţie manifestată de omul de afaceri "care a aflat de existenţa unei investigaţii penale ce-l viza pe Răzvan Pop, context în care a sistat orice legătură cu acesta".
"După alocarea unor sume de bani pentru mai multe comune unde firma lui Pogăcean executa lucrări şi în lipsa oricărei reacţii din partea lui Pogăcean, care înregistra restanţe mari la plata tranşelor din mita promisă aferentă procentului convenit pe alocările bugetare anterioare şi care nu mai plătise ritmic după cum era aşteptat, ultima remitere fiind efectuată în februarie 2014, preşedintele CJ Cluj l-a contactat pe Pogăcean Vasile în seara de 5 mai 2014 şi au fixat o întâlnire pentru a doua zi dimineaţă", au mai arătat anchetatorii. Aceştia susţin că Uioreanu i-a cerut lui Pogăcean ca la data de 9 mai 2014, când cei doi urmau să participe la aceeaşi nuntă, să-i fie remisă suma de 25.000 lei, solicitare cu care omul de afaceri a fost de acord.
"Suma de bani pretinsă de către preşedintele CJ Cluj a fost comunicată de acesta consilierului său în cadrul unei discuţii purtate în data de 8 mai 2014. Ulterior, la data de 13 mai 2014, Horea-Dorin Uioreanu i-a comunicat lui Răzvan Marius Pop că a primit de la Pogăcean suma de 20.000 lei şi i-a cerut să noteze cuantumul primit pentru a ţine în continuare evidenţa mitei datorate şi a celei încasate, consecutiv cu evidenţierea alocărilor bugetare, alocări ce constituiau baza de calcul a mitei datorate", au menţionat anchetatorii.
Acuzațiile DNA
Horea Uioreanu şi oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean, reţinuţi de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv, joi seară, de magistraţii Curţii de Apel Cluj. Potrivit DNA, Uioreanu este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, dintre care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv şapte acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator (două acte materiale) şi complicitate la spălare de bani.
În acelaşi dosar este urmărit penal şi omul de afaceri Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, pentru două infracţiuni de dare de mită, ambele în formă continuată (10 acte materiale, respectiv două acte materiale). Omul de afaceri Ioan Bene, proprietarul Napoca Construcţii SA, firma care care a construit noua pistă a Aeroportului din Cluj, este, de asemenea, vizat în acest dosar.