Biografia lui Winston Churchill în viziunea lui Michael Selden
- Anca Simionescu
- 31 mai 2014, 15:25
Lansarea traducerii în limba română a biografiei lui Winston Churchill în viziunea lui Michael Selden, cu o prefaţă de George Cristian Maior.
Salonul Internaţional de Carte “Bookfest 2014” a găzduit lansarea traducerii în limba română a biografiei lui Winston Churchill în viziunea lui Michael Selden, cu o prefaţă de George Cristian Maior.
Volumul face parte dintr-o serie mai amplă de cărţi dedicate vieţii, activităţii, viziunii politice şi strategice a unor mari oameni de stat, adevăraţi „superpoliticieni” care au influenţat destinele unor întregi naţiuni şi continente. Aceştia, prin concepţia despre stat şi modul în care au înţeles şi cântărit echilibrele de forţe cu care s-au confruntat propriile state, au reuşit să ia decizii curajoase pentru securitatea şi evoluţia acestora, pentru crearea ordinii internaţionale, pentru generarea păcii în relaţiile internaţionale. Winston Churchill se alătură, în această serie, biografiei lui Richelieu, cel care a făcut din Franţa o mare putere europeană, şi a lui Bismarck, acela care a reuşit să unifice, pentru prima dată, Germania.
Biografia lui Michael Shelden, care se limitează la a prezenta perioada de formare a omului politic Winston Churchill, de la momentul în care îşi câştigă primul mandat în Camera Comunelor până la retragerea acestuia din funcţia de Prim Lord al Amiralităţii, în timpul Primul Război Mondial, ne înfăţişează personalitatea fascinantă şi viziunea care a animat acest om de stat încă din primii ani în slujba marii politici. Ulterior, Churchill a fost primul care a înţeles catastrofa care se prefigura în Europa, după Primul Război Mondial, prin creşterea puterii Germaniei naziste şi a avut forţa morală şi politică să atragă atenţia propriilor concetăţeni şi a întregului spectru politic din ţara sa asupra măsurilor necesar a fi luate pentru a preveni o evoluţie dezastruoasă pentru Marea Britanie.
“Ca prim-ministru al Guvernului de război britanic, Churchill a reuşit să gestioneze extraordinar această istorie cumplită pentru toate popoarele Europei şi mondiale, să adune energiile unei naţiuni, practic, izolate în complexul politic şi militar european şi internaţional, să reziste agresiunilor şi să iasă, în cele din urmă, învingător, să aibă viziunea de a-şi duce armata în alianţa foarte eficientă cu armata SUA şi chiar cu un inamic ideologic şi existenţial, URSS. Nu în ultimul rând, a reuşit să anticipeze reconfigurarea terenului de confruntare şi conflict prin celebrul său discurs în care a vorbit de Cortina de Fier, de Războiul Rece. A fost, aşadar, primul care a avut şi această capacitate de a anticipa pericolul extraordinar reprezentat de aliatul de atunci, Uniunea Sovietică, şi ce putea să însemne acest lucru pentru stabilitatea europeană şi globală. Deşi nu a avut aceeaşi viziune strategică în privinţa potenţialului şi importanţei geopolitice a unor ţări precum România şi Polonia, fapt vizibil şi prin modul în care a negociat cu Stalin soarta acestora la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, meritul lui Churchill este că a contribuit major la câştigarea acestei lupte de către lumea civilizată şi liberă. Ne-am bucurat şi noi mult mai târziu, după multe sacrificii, în 1989, de roadele viziunii sale”, a explicat George Cristian Maior.