Normele metodologice pentru TAXA pe STÂLP, aprobate

Normele metodologice pentru TAXA pe STÂLP, aprobate

În ședința de Guvern au fost apr0bate normele metodologice privind aplicarea impozitului pe clădiri speciale. Impozitul se va aplica mijloacelor fixe (ex. parcurile fotovoltaice, parcurile eoliene, etc.) care sunt sisteme complexe compuse din: fundaţii, piloni de susţinere, echipamente şi instalaţii, încadrate conform Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare, atât în grupa 1 – Construcţii cât şi în grupa 2 – Echipamente tehnologice, potrivit prevederilor legislative.

Este vorba despre construcțiile înregistrate din punct de vedere contabil în conturi corespunzătoare construcţiilor şi/sau conturi corespunzătoare instalaţiilor.

În norme se precizează că sunt considerate construcţii numai acele părţi ale sistemului complex care se încadrează în grupa 1 şi sunt înregistrate în conturi  corespunzătoare construcţiilor, respectiv fundaţiile, structurile de susţinere, etc. Încadrarea se efectuează de către o comisie tehnică sau expert tehnic independent, pe baza caracteristicilor tehnice ale mijloacelor fixe .

Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se va lua în calcul valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor titlului IX, de către contribuabil sau proprietar.   De asemenea, se va lua în calcul valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale.

Totodată, impozitul de 1,5% se va aplica valorii construcţiilor din subgrupa 1.2.9. "Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole" din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.

Deducerea valorii lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, prevăzută la alin. (1) lit. a), se justifică cu documentaţia corespunzătoare care atestă comunicarea acestei valori către proprietar.

În normele metodologice se menționează că  pentru determinarea bazei impozabile stabilite prin prevederile art. 29635 alin.(1) din Codul fiscal, contribuabilii nu includ „imobilizările corporale în curs de execuţie” evidenţiate potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

Pentru determinarea bazei impozabile stabilite contribuabilii vor avea în vedere următoarele reguli:

- din valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, nu se scade valoarea clădirilor prevăzute la art.250 din Codul fiscal, cu excepţia celor aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale;

- în cazul în care, valoarea evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor este diferită de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX, valoarea care se scade este valoarea evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor;

- valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior include şi valoarea construcţiilor evidenţiate potrivit reglementărilor contabile aplicabile, în conturi de stocuri pentru care nu se datorează impozit pe clădiri;

- valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă este cea definită  la pct.54 alin.(1)–(12) din  Normele metodologice date în aplicarea art.253 din Codul fiscal.