Firmele lui Ghiţă şi asociaţii s-au abonat la contracte cu instituţiile din CSAT
- Mircea Marian
- 3 aprilie 2014, 15:00
De ani întregi, firmele controlate de Sebastian Ghiţă prin rude sau subordonaţi încheie contracte consistente cu instituţiile statului. Cele mai bănoase sunt cele cu ministerele sau serviciile care fac parte din CSAT. Avantajul relaţiilor cu astfel de instituţii este că, practic, este aproape imposibil de verificat corectitudinea unui contract, întrucât majoritatea structurilor CSAT ţin la secret cea mai mare parte a activităţii.
Una din firmele din acest grup a fost cea care a livrat către STS softul pentru localizarea apelurilor la 112, însă Ghiţă a scăpat neatins din scandalul avionului prăbuşit, în ianuarie, în Apuseni.
Drama avionului prăbuşit în Apuseni
Asesoft Intenaţional, firma-mamă din grupul lui Ghiţă, precum şi o subsidiară, Teamnet, au încheiat în iulie 2008 un contract cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) pentru o aplicaţie pentru întocmirea, centralizarea şi urmărirea bugetului de cheltuieli al STS, în valoare de 1,5 milioane de lei.
În 2009, compania a livrat STS echipamente de comunicaţii de date, servere şi sisteme de stocare în valoare de 9,9 milioane de lei.
În ianuarie 2014, după drama avionului prăbuşit în Apuseni, presa a scris că Teamnet este firma care a livrat STS softul de localizare a apelurilor 112. Contractul a fost încheiat în august 2010. “Am mai făcut şi proiectul de management al centrului unic de tratare al urgenţelor 112, sistem care procesează în fiecare lună peste 1,4 milioane de apeluri. Noi am realizat partea software şi de localizare GIS pe hartă, parte care reuşeşte ca în 5 secunde să localizeze fiecare apel”, declara într-un interviu Bogdan Padiu, director general şi acţionar majoritar al grupului, citat de Mediafax.ro. Potrivit lui Padiu, un procent de 80% din afacerile Teamnet provenea, la acel moment, din afacerile cu Statul.
Afaceri de 14,4 milioane de euro în regimul Ponta
Potrivit unei analize realizate de Hotnews, Asesoft şi Teamnet au încheiat în 2013 contracte cu statul în valoare de 14,4 milioane de euro, unul din principalii beneficiari fiind Ministerul de Externe, care face parte din CSAT. Astfel, în septembrie 2013, cele două firme au încheiat cu MAE un contract de 16,476,816 RON (fara TVA) pentru implementarea 'E-VIZA' portal electronic pentru facilitarea procesului de obtinere a vizelor". În mai 2013, cele două firme au obţinut de la MAE un contract mai mic, de 798.500 de euro, pentru servicii de mentenanta adaptiva pentru Sistemul National de Informatii privind Vizele.
Relaţiile cu MAE sunt însă mai vechi: firmele lui Ghiță au prestat în 2010 servicii în valoare de 18,2 milioane de euro. În acel an, valoarea totală a contractelor cu statul au atins fabuloasa sumă de 132 de milioane de lei!
În 2013, au mai fost încheiate, de către Teamnet şi Asesoft, contracte cu Administraţia Apele Române, ANCOM şi Ministerul pentru Societatea Informaţională – ambele structuri fiind controlate la acel moment de ministrul Dan Nica, cu Ministerul Educaţiei, precum şi cu Tribunalul Bucureşti.
În plus, Ziarul Financiar scria, în ianuarie 2014, că Teamnet va furniza Agenţiei de Cadastru servicii de digitalizare a cărţilor funciare pentru aproape 50 de milioane de euro.
Servicii de telefonie pentru MAI
La începutul anului 2014, presa a relatat despre modul ciudat în care 2K Telecom, controlată de fratele lui Sebastian Ghiţă, a pus mâna pe un contract consistent de furnizare a serviciilor de telefonie mobilă pentru ministerul de Interne. Datele din SEAP arată că 2K Telecom și Vodafone sunt firmele care au câștigat contractul cu MAI pentru furnizarea de servicii de comunicații VPN (Virtual Private Network), contract atribuit în data de 21.01.2014. În același anunț, se precizează că acest contract "nu poate fi subcontractat". Pe de altă parte, datele din SEAP referitoare la participanții la această procedura de achiziții publice indică faptul că s-au depus două oferte: Una din partea 2K Telecom, având subcontractanți pe Romtelecom, UPC, Orange și RCS&RDS, iar cea de-a două din partea Vodafone. Contractul în valoare de 47,6 milioane de lei (peste 10,5 milioane de euro) a fost câștigat prin licitație deschisă și atribuit în 21 ianuarie 2014. 2K Telecom este controlată de Alexandru Ghiță - 67,12% (fratele omului de afaceri Sebastian Ghiță), Vasile Domente - 8,05% (unchiul lui Sebastian Ghiță) și Vasile Radu - 24,83%, a scris Hotnews. La sfârșitul anului trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 59,9 milioane lei.
Cine sunt Asesoft şi Teamnet
Oficial, Sebastian Ghiţă s-a retras, după ce a intrat în politică, din toate afacerile. Totuşi, potrivit presei, el şi-ar menţine controlul prin apropiaţi. La Asesoft International, acţionar principal este o companie înregistrată în Cipru, dar Rise Project susţine că offshore-ul respectiv, Minasee Holdings Ltd, a fost controlat de actualul deputat PSD până în noiembrie 2011, când a fost înlocuit de cumnatul său, Cristian Anastasescu. Căsuța poștală a fost înregistrată în ultima zi a anului 2010 si este reprezentata în România de Sorin-Adrian Chirilă, vărul Mădălinei Ghiță – soția lui Sebastian.
Structura actionariatului TeamNet International, potrivit datelor de la Registrul Comertului, era, în ianuarie 2014: Fintech Investment LTD - 49,91% din actiuni (companie de nationalitate britanica, cu sediul in 7 Welbeck Stret W1G 9YE, Londra, Marea Britanie, inregistrata la Registrul Societatilor din regatul Unit sub nr. 7537689, reprezentata de Padiu Bogdan), TNI Stock invest - 2,16% din actiuni, precum şi un număr mare de persoane fizice, cele mai multe acţiuni fiind deţinute de Bogdan Padiu – 15,81%. Oficial, Asesoft s-ar fi retras din această firmă în 2011, scrie presa, dar, după cum se vede, cele două firme au câştigat împreună contractele cu statul.