Creditele "Prima Casă" în lei intră la apă

Creditele "Prima Casă" în lei intră la apă

Ieftinirea locuinţelor şi a creditelor în lei i-a atras pe românii din marile oraşe, dornici să devină proprietari.

Trecerea la creditarea exclusiv în lei prin programul "Prima Casă" nu a afectat semnificativ apetitul românilor pentru achiziția de locuințe. Datele furnizate EVZ de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, instituţia care oferă garanţiile pentru împrumuturile "Prima Casă", arată că, în ultimele trei luni ale anului trecut, s-au înregistrat, în medie, circa 90 de solicitări de garantare pe zi, faţă de aproximativ 100, câte au fost consemnate în intervalul similar din 2012, când creditele se acordau şi în euro.

Banii de la ciorap Totuşi, valoarea medie a creditelor solicitate s-a redus, de la circa 40.200 de euro, cât era nivelul mediu al împrumuturilor acordate în euro în 2013, la aproximativ 34.700 de euro, echivalentul a circa 153.000 de lei. Această sumă este mai mică faţă de valoarea maximă a creditelor care pot fi obţinute de la bănci, respectiv echivalentul în lei a 57.000 de euro, în cazul împrumuturilor acordate pentru locuinţe finalizate, şi a 66.500 de euro, în cazul creditelor acordate pentru locuinţe noi, construite după 2010, sau pe care beneficiarii vor să le ridice. Reducerea valorii medii a creditelor a fost determinată şi de ieftinirea locuinţelor, atât a celor vechi, cât şi a celor noi.

Cu toate acestea, pentru mulţi dintre cei care îşi doresc să se mute la casa lor, avansul de 5% pe care trebuie să îl acopere din surse proprii este destul de mare. La o valoare medie a creditului de 153.000 de lei, avansul se ridică la 7.650 de lei.

În condiţiile în care venitul minim mediu cerut de bănci este de 1.933 lei, rezultă că un solicitant trebuie să nu cheltuiască nici măcar un singur leu din salariu timp de circa patru luni, pentru a strânge suma necesară pentru plata acestuia.

Portretul debitorului

Majoritatea beneficiarilor programului "Prima Casă" sunt în principal locuitori ai Bucureştiului şi ai judeţelor Ilfov, Cluj, Timiş, Constanţa şi Iaşi. Vedeta programului, chiar şi după trecerea la creditarea în lei, a rămas apartamentul cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 40-50 mp.

În prezent, un număr de 16 bănci oferă credite "Prima Casă" în lei, respectiv Alpha Bank, Intesa Sanpaolo Bank, Millennium Bank, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Bank Leumi, Romanian International Bank, BCR, BRD, CEC Bank, Credit Agricole Bank, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Ţiriac Bank. Conform statisticilor FNGCIMM, cele mai multe solicitări de garantare au fost transmise de BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank şi Raiffeisen Bank.

Avantaje pentru client

Băncile sunt mai prietenoase cu clienţii fideli, adică cei care le aduc venituri și pe alte căi. Cei care vor să obţină credite Prima Casă de la Raiffeisen sau BCR şi încasează salariul pe un card emis de una dintre aceste bănci beneficiază de o dobândă mai mică. Spre exemplu, Raiffeisen Bank afişează o dobândă efectivă (DAE) de 5,33% pentru clienţii care vor împrumut Prima casă şi au şi cardul de salarii la această bancă şi de 5,53% pentru cei care nu sunt deja clienţi.

Majoritatea băncilor acceptă cereri de finanţare de la persoane care au minim 18 ani, dar există şi instituţii care cer mai multă experienţă pe piaţa muncii. În cazul navigatorilor, UniCredit nu le acordă credite celor care nu au măcar 25 de ani. CITIȚI ȘI:

  • A doua lună de scumpire a locuinţelor. Vezi cât costă un apartament în marile oraşe
  • Izolarea locuinţei. Doi liceeni revoluţionează industria
  • Ce locuințe poți cumpăra cu 60.000 de euro după 6 ani de criză?

Există diferenţe şi în ceea ce priveşte gradul de îndatorare acceptat de bănci. CEC permite un grad de îndatorare mai mare, de până la 70%, în vreme ce, la Banca Românească, gradul poate fi între 42% - 70%, în funcţie de analiza de risc. OTP acceptă un grad de îndatorare de până la 70% dacă solicitantul îşi va cumpăra o locuinţă situată într-un cartier rezidenţial finanţat de bancă.

Credite "Prima Casă", doar pentru locuinţe noi

Programul "Prima Casă" va fi transformat în "Noua Casă", potrivit noului program de guvernare. Creditele vor putea fi folosite doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi. Măsura nu va avea efectele scontate, adică să stimuleze construcţia de locuinţe noi, deoarece există un stoc mare de asemenea imobile, spune analistul imobiliar, Radu Zilişteanu.

Noile prevederi vor lovi însă în tinerii care nu au vechime în muncă şi vor să se mute într-un bloc vechi, în condiţiile în care preţul locuinţelor de acest tip este mai mic, în medie, faţă de cel al celor noi. Astfel, tinerii vor trebui să facă rost de bani pentru a acoperi avansul cerut de bănci la creditele ipotecare tradiţionale, care se ridică în medie la 15-25% din împrumut. Documente cerute de bănci la acordarea creditelor ● Acte de identitate (pentru solicitant, membrii familiei şi, după caz, coplătitori); ● Certificat de căsătorie sau hotărâre de divorţ (copie); ● Documente care atestă realizarea de venituri (pentru solicitant şi coplătitori); ● Documente care atestă existenţa avansului: antecontract de vânzare-cumpărare, chitanţă autentificată la notariat etc.; ● Documente privind alte credite/carduri de credit/ overdraft, dacă este cazul; ● Declaraţia pe propria răspundere autentificată, că solicitantul fie nu deţine nicio altă locuinţă, fie că deţine cel mult o locuinţă, mai mică de 50m²; ● Actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul vânzării (copie); ● Declaraţia pe proprie răspundere a vânzătorului că locuinţa nu este revendicată şi nu există litigii în legătură cu aceasta; ● Extrase din docu mentaţia cadastrală (copie); ● Certificat de eficienţă energetică.

Ne puteți urmări și pe Google News