Zgonea, despre raportul MCV: Acolo unde politicieni de duzină văd instrumente de atacat, eu văd o VIZIUNE MODERNĂ
- Carmen Vintil ă
- 22 ianuarie 2014, 09:19
Prezent la Bruxelles, la o întâlnire cu reprezentanți ai Comisiei Europene, că raportul MCV reprezintă pentru România o viziune modernă pentru statul român.
"Eu am citit, m-am uitat şi pe anumite ştiri, nu vreau să discut mai multe. Acolo unde politicenii de duzină văd instrumente de atacat o guvernare sau o instituţie fundamentală a statului român şi vor să se dea mari, eu văd o recomandare şi o viziune modernă pentru statul român. Întotdeauna am privit critica pe care a adus-o şi care a avut legătură cu Parlamentul României ca o modalitate de a ne îmbunătăţi activitatea. De aici am plecat când am modificat statutul deputatului şi senatorului şi am stabilit termene obligatorii. În momentul în care vrem să ridicăm imunitatea unui deputat sau când vrem să fie declarat incompatibil, luăm act, nu mai e ca pe vremuri, când doamna Ridzi a stat în Parlament bine mersi. Dl Păsat a fost reţinut după ce a părăsit Parlamentul", a declarat Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.
El a precizat că i-a dat asigurări secretarului general al CE şi colegilor acesteia că va privi cu aceeaşi atenţie şi cu aceeaşi deschidere recomandările făcute la nivelul obligaţiilor parlamentare şi că, împreună cu liderii grupurilor politice parlamentare, le va pune în aplicare.
"Voi încerca, într-un dialog constant cu aceste instituţii din România, să găsim modalitatea prin care Parlamentul trebuie să fie mai transparent şi mai predictibil în ceea ce face. (...) Avem această boală, această nebunie tipic balcanică de a considera că tot ceea ce este rău este numai despre România şi Bulgaria. Sunt alte state care încalcă statul de drept, în alte zone, evident, la care Comisia Europeană se referă, dar nu face o specificaţie. Noi avem impresia că se referă la România şi Bulgaria. Să ştiţi că România şi Bulgaria au făcut paşi importanţi pentru stabilizarea democraţiei, pentru întărirea statului de drept", a mai spus Valeriu Zgonea. Președintele Camerei Deputaților a mai spus că Parlamentul nu protejează corupţii, că întotdeauna susţine modificările de legislaţie pentru a întări aceste două instituţii, iar ANI a primit mai mulţi bani pentru inspectori decât în ultimii ani. Conflictul de interese
Zgonea le-a mai spus oficialilor europeni că există şi o problemă de interpretare, pe care Parlamentul este obligat de CCR să o reglementeze în legea ANI, şi că nu doreşte acest lucru fără acordul Guvernului, al ANI şi al Comisiei Europene, în ceea ce-i priveşte pe politicienii care sunt declaraţi în conflict de interese când sunt aleşi în administraţia locală şi care găsesc o modalitate de a ajunge în Parlamentul României.
"Iar o decizie a ÎCCJ nu se referă la persoana sa ca parlamentar, ci la perioada de timp în care acesta era consilier local, judeţean, primar, preşedinte de CJ, etc. (...) Iar pentru mine, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, şi pentru preşedintele Antonescu, este foarte greu să punem în aplicare şi să-l facem printr-o decizie a Parlamentului să renunţe la mandat, pentru că nu avem instrumentele legale, nu avem acest articol în lege. Şi cred în continuare cu tărie într-un cod al incompatibilităţilor făcut de Guvernul României, astfel încât orice cetăţean când vrea să candideze sau vrea să fie într-o funcţie în statul român (...) să ştie foarte clar care este legea care este de căpătâi, obligaţia să dea examen. Codul incompatibilităţii - te-ai uitat, ai văzut că ai probleme, nu candidezi, că viaţa ta e foarte scurtă", a mai spus Zgonea. Raportul privind progresele înregistrate de România și Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) va fi adoptat astăzi de Comisia Europeană şi prezentat în aceeaşi zi de Mark Gray, purtător de cuvânt al CE. CITIȚI ȘI:
- Comisia Europeană prezintă astăzi rapoartele MCV pentru România și Bulgaria