ACCIDENTUL AVIATIC DIN APUSENI. STS: Localizarea s-a făcut din informaţiile furnizate de operatorii telecom odată cu primirea primului apel la 112

ACCIDENTUL AVIATIC DIN APUSENI. STS: Localizarea s-a făcut din informaţiile furnizate de operatorii telecom odată cu primirea primului apel la 112

Pilotul Adrian Iovan, aflat la manșa avionului de tip BN2, care a aterizat forțat în Munții Apuseni a fost găsit decedat de echipajele de salvare ce au ajuns la locul tragediei abia după cinci ore. În ciuda manevrelor de resuscitare, și-a pierdut viața și o femeie, aceasta fiind medic rezident. Copilotul este în stare critică, iar trei dintre ceilalți patru medici aflați în avion sunt răniți grav.Aeronava efectua o cursă umanitară, la bord aflându-se o echipă de medici ce trebuia să ajungă la Oradea, pentru prelevarea unor organe. Cu privire la informaţia că STS a localizat greşit locul în care avionul a aterizat forţat, autorităţile au precizat că s-a deschis o anchetă în acest caz. STS a precizat că localizarea s-a făcut pe baza informaţiilor furnizate de operatorii telecom odată cu primirea primului apel la 112, dar nu a oferit mai multe detalii privind modul în care a fost gestionat apelul la 112.

Click mai sus pentru imagini de la locul ACCIDENTULUI AVIATIC  "Localizarea locului evenimentului (n.a tragedia din Munţii Apuseni) în Sistemul 112, s-a realizat potrivit prevederilor legale, pe baza informaţiilor furnizate de operatorii de comunicaţii mobile odată cu primirea primului apel la 112, respectiv la nivelul sectorului celulei din care a fost generat acesta şi a fost pusă la dispoziţia instituţiilor care au participat la operaţiunea de căutare şi salvare", a transmis biroul de presă al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).

Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, a explicat pentru RFI, că în zona montană este posibil ca un apel să fie identificat cu dificultate, chiar dacă în zonă există semnal. Totul depinde de câte celule GSM sunt captate în timpul apelului. Dacă, de exemplu, sunt sub trei celule GSM, apelul poate apărea că a fost efectuat din judeţul Braşov, chiar dacă el a fost efectuat din judeţul Sibiu. Adrian David spune că "în mod normal un apel la 112 este localizat în funcţie de celula pe care o deschide de pe un pilon. Se face prin triangulaţie - daca se deschid trei celule se ştie exact locul în care s-a făcut apelul. În situaţia în care se deschide o singură celulă sau două, localizarea este foarte grea (...)

În oraş, în momentul în care se face un apel, acel apel este preluat de mai multe antene din zonă. Dacă este o zonă izolată, apelul respectiv poate fi preluat doar de una sau două (...)  Ulterior apelului se discută între operatorii de la 112 cu instituţiile specializate în intervenţiile de urgenţă şi se intervine cu echipa cea mai apropiată" a explicat la RFI şeful salvamont Sibiu, Adrian David.

Amintim, după ce un avionul medical a aterizat forţat luni după-amiază în munţii Apuseni, salvatorii au ajuns la epavă după aproape şase ore de la momentul în care unul din pasageri a sunat la 112 pentru a anunţa accidentul.

Ne puteți urmări și pe Google News