Legea descentralizării este NECONSTITUȚIONALĂ. VEZI ce obiecții au avut judecătorii CCR
- Carmen Vintil ă
- 10 ianuarie 2014, 15:51
Legea descentralizării este neconstituţională, a decis, astăzi, Curtea Constituţională, în urma sesizării PDL. Guvernul Ponta și-a asumat răspunderea în Parlament pentru această lege.
"Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată că Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională. Decizia este definitivă şi general obligatorie", se arată în minuta CCR. Judecătorii CCR au constat că legea ridică probleme în legătură cu competenţele, bunurile şi banii, elemente pe care le comportă procesul descentralizării.
Ei consideră că nu sunt stabilite clar competenţele instituţiilor, în unele cazuri fiind competenţe concurente, şi că se încalcă dreptul de proprietate pentru că în anexele care însoţesc actul normativ nu se face distincţie între proprietatea publică şi cea privată. Astfel, Curtea a apreciat că se încalcă regimul proprietăţii, al autonomiei locale şi cel al previzibilităţii legii. Lipsesc claritatea, precizia și predictibilitatea Curtea a reţinut încălcarea principiului autonomiei locale, în privinţa trecerii bunurilor din domeniul privat al statului în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, fără exprimarea consimţământului autorităţilor administraţiei publice locale sau judeţene; regimului constituţional al proprietăţii, în privinţa transferului masiv de bunuri din domeniul public/privat al statului, în domeniul public/privat al unităţilor administrativ-teritoriale, prin derogare de la regulile de drept comun în materie, fără o identificare conform legilor în vigoare a bunurilor în cauză, se arată într-un comunicat al CCR transmis Agerpres.
CCR a mai constatat încălcarea exigenţelor de claritate, precizie şi predictibilitate a legii prin reglementarea contradictorie a drepturilor care se transferă/constituie prin lege (de proprietate/de administrare), lipsa de corelare cu celelalte legi în domeniu şi cu reglementările din care sunt preluate competenţele descentralizate, reglementarea unor structuri descentralizate cărora nu le este conferită nicio atribuţie (comisiile judeţene ale monumentele istorice) cu menţinerea în paralel a structurilor care au format obiectul descentralizării (comisiile zonale ale monumentelor istorice).
Un alt principiu încălcat, în opinia Curţii, este cel al legalităţii, prin nerespectarea cadrului legal în materia descentralizării şi a proprietăţii. Contestată de PDL Curtea Constituțională a fost sesizată de 70 de deputați democrat-liberali.
"Legea privind descentralizarea unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale încalcă dispoziţiile constituţionale din articolul 1 (aliniate 1,3,4 şi 5), articolul 61 (aliniat 1), articolul 102 (aliniat 1), articolele 120-122, articolul 114 şi 136", au susținut democrat-liberalii. Totodată, PDL a arătat că proiectul pe care Guvernul și-a asumat răspunderea încalcă articolul care consacră unitatea statului român. "Legea permite transferul de proprietate între unităţile administrativ- teritoriale fără hotărâre de Guvern (...) legea încalcă principiile fundamentale ale descentralizării şi principiile constiuţionale în ce priveşte purtătorii autonomiei locale care sunt consiliile locale şi primarii", au mai acuzat deputații care au contestat legea la CCR. Guvernul şi-a asumat răspunderea pe proiectul legii descentralizării în 19 noiembrie 2013. Prin noua lege, preşedinţii consiliilor judeţene vor avea puteri mai mari. Aceştia preiau direcţiile agricole şi sanitare, avizele de mediu, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul. CITIȚI ȘI :
- Descentralizarea, bucuria baronilor, durerea primarilor