Regele etnobotanicelor a făcut piraterie de 1.5 milioane de euro

Regele etnobotanicelor a făcut piraterie de 1.5 milioane de euro

Un prejudiciu estimat până în prezent la aproximativ 1,5 milioane de euro a fost cauzat de patru persoane care, în perioada 2013-2015, ar fi creat mai multe pagini de internet și ar fi retransmis, contra cost, programe ale unor posturi de televiziune cu acces restricționat, fără acordul acestora, încălcând astfel prevederile în materia drepturilor de autor, informează, sâmbătă, un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Potrivit sursei citate, în acest caz polițiștii au efectuat, pe 12 octombrie, percheziții în București la locuințele celor patru persoane și la sediile unor societății controlate de acestea. Este vorba de SpiceTV deținut de Alin Rotaru. Acesta a fost cel care a adus magazinele etnobotanice în România, deschizând câteva în Galați. Apoi, acest tip de comeț s-a extins în întreaga țară până în urmă cu doi ani, când a fost interzis.

"Pentru a comercializa dispozitivele speciale de recepție a acestor programe și pentru a încasa sume de bani de la abonați, aceștia ar fi înființat numeroase societăți atât în România, cât și în alte state. Cu ajutorul societăților înființate, ar fi disimulat tranzacțiile efectuate și ar fi ascuns veniturile obținute din aceste activități ilicite, mare parte din sumele obținute în acest mod fiind reinvestite. Cele patru persoane sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de punerea la dispoziția publicului de opere protejate (programe de televiziune) și de utilizare a unor mărci înregistrate fără consimțământul titularilor și spălare de bani", precizează IGPR.

Pe de altă parte, se arată în comunicatul amintit, în perioada 9-15 octombrie, polițiștii specializați în investigarea criminalității economice au constatat 102 infracțiuni economice, de comiterea cărora sunt bănuite 91 de persoane.

"Polițiștii au constatat 26 de infracțiuni de evaziune fiscală, 11 infracțiuni prevăzute de Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal, 5 delapidări, 24 de înșelăciune, 14 uzuri de fals, 2 de fals material în înscrisuri oficiale, 2 de abuz în serviciu și câte o faptă la Legea 31/1990 privind societățile comerciale și constituire de grup infracțional organizat. De asemenea, polițiștii au constatat 2 infracțiuni privind complicitate la evaziune fiscală, câte o faptă de luare de mită, complicitate la înșelăciune, tentativă la înșelăciune, delapidare, bancrută frauduloasă, la Legea 8/1996 privind Drepturile de autor și 3 la Legea 656/2003 privind spălarea banilor", adaugă sursa menționată.

Ne puteți urmări și pe Google News