ANAF vrea Fisc după model american, fără influențe politice

ANAF vrea Fisc după model american, fără influențe politice

Gelu Diaconu, președintele ANAF, vrea să aplice modelul american pentru Fiscul din România, acesta fiind susținut de premierul Victor Ponta.

Practic, oficialii doresc ca Fiscul să devină o instituție subordonată direct Parlamentului, cu forțe sporite. Atât șeful ANAF, cât și premierul Victor Ponta au vorbit despre desprinderea de Ministerul Finanțelor și despre formarea unui board de specialiști ca soluții pentru creșterea eficienței instituției. Ingerența politicului, birocratizarea excesivă și întârzieri în implementarea legilor sunt câteva dintre problemele care trebuie rezolvate. „Cine cunoaște cu adevărat ce înseamnă activitatea ANAF știe că ANAF nu poate finaliza această reformă din poziția de rudă săracă a MFP, aflată la discreția decizională a funcționarilor din minister”, a afirmat Diaconu.

27 de miliarde de euro este evaziunea fiscală anuală estimată în România, reprezentând circa 18% din PIB.

Ca americanii

Cum ar putea arăta însă Fiscul, urmând modelul american? EVZ a stat de vorbă cu finanțiști și oameni de business care au petrecut zeci de ani pe piața nord-americană. „Șeful IRS este numit de Președintele SUA și aprobat de Congress- ul american. Fiscul american este o instituție extrem de puternică și independentă și răspunde în fața comisiilor speciale din Congress”, a declarat, pentru EVZ, Matei Păun.

Autonomia acestei autorități este esențială pentru buna ei funcționare, departe de influențele politice care i-ar putea afecta activitatea, a subliniat Păun. „Elementul politic intră în joc la partea legislativă, iar Fiscul se ocupă cu aplicarea legilor. Această aplicare trebuie să fie cât mai independentă pentru a fi eficientă”, a declarat Păun. O separare de Ministerul Finanțelor ar crește eficacitatea ANAF și ar clarifica relațiile dintre cei din aparatul guvernamental și persoanele care lucrează pentru Fisc. Efectele ar fi benefice pentru ambele părți, a subliniat Păun.

România poate învăța multe de la SUA

România ar avea multe de învățat de la SUA pe partea de fiscalitate, consideră și Ruslan Bocancea, Managing Partner al Bocancea Law Group, firmă americană de avocatură. „În SUA este foarte ușor să declari și să-ți plătești impozitele și taxele. Există peste tot centre de ajutor, unde cei de la Fiscul american, care are în jur de 115.000 de angajați, te ajută să completezi orice formular ai nevoie. Plățile se fac online fără probleme, totul este foarte transparent”, a declarat Bocancea pentru EVZ. În plus, statul american a impus declarația de avere inițială, la care se raportează ulterioarele declarații, astfel că există, în permanență, un control strict. În cazul în care ai făcut o greșeală fără intenție, nu te pedepsește.

Despre necesitatea de reformare a Fiscului s-a vorbit mult în ultimul timp. Instituția a fost deseori criticată după 1989 pentru lentoarea cu care a aplicat legea în cazul anumitor companii din domenii sensibile precum comerțul cu alcool și țigări sau cazinouri și săli cu jocuri de noroc. Acestea din urmă au fost bănuite că au legături cu unii oameni politici, aceasta fiind și cauza pentru care au imunitate în fața controalelor.