Guvernul aplică noi sancțiuni pentru sportivii găsiți dopați

Guvernul aplică noi sancțiuni pentru sportivii găsiți dopați

Guvernul a aprobat marţi un proiect de modificare a Legii nr. 227/2006, stabilind astfel că o încălcare a Codului anti-doping într-un sport individual, survenită în timpul unei testări în competiţie, duce automat la descalificarea rezultatelor individuale obţinute în acel concurs, cu toate consecinţele ce decurg de aici, inclusiv retragerea medaliilor, a punctelor şi a premiilor, informează Biroul de presă al Executivului.

„Sancţiunea se aplică tuturor rezultatelor individuale obţinute de sportiv la data prelevării probei, în urma prezenţei substanţei interzise sau a metaboliţilor acestora în proba biologică a sportivului, sau la data săvârşirii încălcărilor reglementărilor anti-doping, prin folosirea de substanţe interzise sau a metaboliţilor acestora, falsificarea sau tentativa de a falsifica orice parte a controlului doping”, precizează sursa citată.

Guvernul mai arată, totodată, că „sancţiunea prevăzută pentru încălcarea reglementărilor anti-doping ca urmare a necomunicării datelor de localizare sau test neefectuat este suspendarea pe doi ani, cu posibilitatea reducerii acesteia la o perioadă minimă de un an, cu excepţia situaţiilor în care există un istoric de modificare a informaţiilor de localizare de ultim moment sau o conduită similară a sportivului, care generează o suspiciune gravă de încercare a evitării procedurii de testare”.

„În cazul prezenţei unei substanţe interzise sau a metaboliţilor acesteia în proba biologică, suspendarea este de patru ani la prima abatere, cu excepţia substanţelor specifice. Din lista substanţelor nespecifice fac parte agenţii anabolici, hormonii peptidici şi metode interzise”, potrivit sursei citate.

De asemenea, modificările şi completările aduse Legii 227/2006 prevăd posibilitatea ca înainte de informarea sportivului sau a unei persoane despre o încălcare a Codului anti-doping, Agenţia, prin sistemul ADAMS şi prin consultarea Agenţiei Mondiale Anti-Doping sau a altor organizaţii anti-doping, trebuie să verifice dacă persoana în cauză a mai săvârşit şi alte infracţiuni de dopaj în trecut.

„În vederea protejării sănătăţii sportivilor şi prevenirii dopajului în sport, federaţiile sportive naţionale, cluburile sportive şi ligile profesioniste şi personalul asistent al sportivilor au obligaţia de a desfăşura programe de educaţie anti-doping”, mai precizează Guvernul.