Carmen și Klaus Iohannis au ajuns, ieri, în Spania, unde se află într-o vizită oficială. Aeronava prezidențială a făcut popas la Sibiu pentru a-i lua pe șeful statului și pe soția sa de acasă
Se anunța o zi agitată. Președintele Iohannis se pregătea să plece la Bruxelles, unde era programat summit-ul UE pe tema crizei din Grecia, iar de acolo în Spania, unde avea programată o vizită de două zile. La prânz, reuniunea din capitala Belgiei a fost anulată. Prin urmare, șeful statului a plecat direct spre Madrid.
Dejun cu suveranul Spaniei
Pe aeroportul din București a fost pregătită aeronava prezidențială de zbor. În salonul oficial, consilierii prezidențiali așteaptă semnalul îmbarcării.
Sutele de mii de români care locuiesc în Spania îi cer președintelui Iohannis să-i susțină pentru obținerea dublei cetățenii
Fără Președinte. În avion aflăm că vom face escală la Sibiu pentru a-i lua pe Carmen și Klaus Iohannis, unde cei doi și-au petrecut weekend-ul. După un zbor de douăzeci de minute, avionul a stat pe pista din Sibiu tot atâta timp pentru ca Președintele și soția sa să ajungă. Șeful statului urcă în avion, unde salută pe toată lumea. În sfârșit, avionul zboară spre Spania. La Madrid, seara, sunt 38 de grade. Garda de onoare, aliniată pe trei rânduri, așteaptă ca șeful statului să coboare din avion. Deși curg apele pe ei la propriu, ofițerii îi dau șefului statului onorul. Astăzi, Iohannis are programate întâlniri cu Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, la reședința sa oficială – Palatul Zarzuela. Apoi, șeful statului se va întâlni cu premierul Spaniei, Mariano Rajoy. Cei doi vor avea convorbiri oficiale și vor ține o conferință de presă. După- amiază, Carmen și Klaus Iohannis vor merge la Palatul Regal, unde Regele Felipe al VIlea și Regina Letizia vor oferi un dejun în cinstea lor. Seara, șeful statului se va întâlni cu reprezentanții comunității românești din Spania.
Așteptările românilor
Federația asociațiilor de români din Europa (FADERE) i-a cerut președintelui Iohannis să susțină rezolvarea problemelor cu care se confruntă românii din Spania, printre care condițiile pentru obținerea dreptului de ședere și imposibilitatea dublei cetățenii. În acest moment, în Spania locuiesc legal în jur de 900 000 de români, iar o parte dintre ei ar dori să primească cetățenia spaniolă, însă nu sunt de acord să își piardă cetățenia română. România nu are însă un acord bilateral de dublă cetățenie cu Spania. „Rugămintea noas tră este ca România să semneze un tratat bilateral de dublă cetățenie cu Spania, încât românii care vor să devină și cetățeni spanioli să nu fie obligați să își piardă cetățenia română”, se arată în comunicatul FADERE.