Cinci ani de la TRAGEDIA AVIATICA din TUZLA. 12 militari au murit în misiune

Cinci ani de la TRAGEDIA AVIATICA din TUZLA. 12 militari au murit în misiune

Comemorarea militarilor căzuţi în urmă cu cinci ani în tragedia aviatică de la Tuzla a avut loc, în cadru discret, la Cimitirul Eroilor din Constanţa, fără participarea vreunui oficial din Armată. Şi la Centrul Militar de Scafandri ar fi avut loc un ceremonial religios restrâns, fără ca familiile „eroilor” să fi fost anunţate.

Cea mai mare catastrofă aviatică, pe timp de pace, din istoria MApN, când patru militari ai Forţelor Aeriene şi opt scafandri de elită ai Grupării Navale pentru Operaţii Speciale au murit în flăcări după ce avionul AN2 s-a prăbuşit şi a luat foc, a fost, se pare, uitată de autorităţile române. Tragedia a avut loc în data de 5 iulie la ora 17,41, lăsând în urmă familii îndurerate. MApN i-a înaintat în grad, postmortem, pe „eroii căzuţi la datorie” şi a ajutat părinţii să ridice un mic momument în memoria lor, la aeroportul militar Tuzla.

Ancheta militară a concluzionat, după cercetări de trei ani, că accidentul a fost cauzat de ruperea unei piese a avionului cu care militarii executau misiuni de zbor şi antrenament. Câteva dintre familii au contestat rezultatul. Ana Antim, mama căpitanului  Liviu Antim, este neîmpăcată. „Autorităţile nu ne-au lămurit nici astăzi cum au putut pieri copiii ăştia. Ancheta s-a reluat. Noi vrem să aflăm adevărul, să plătească cei care sunt vinovaţi, să suporte nu suferinţa noastră, că nu o poate suporta nimeni, să suporte consecinţele legii, sunt mulţi de vină”, spune, îndurerată, femeia îndoliată.

Ana Antim crede că ar trebui luaţi la întrebări cei care ar fi avut sarcina să verifice starea avionului, precum şi organizatorii zborului de instrucţie. În timp ce pune lumânări la mormântului fiului său, femeia spune că nu a fost contactată, în cinci ani, de nicio autoritate. Fiecare dintre familiile celor pieriţi în tragedia aviatică de la Tuzla, din 2010, şi-a organizat propriul parastas. „Am auzit că se comemorează şi la Centrul de Scafandri dar noi, familiile, nu am fost anunţate”, îşi arată Ana Antim dezamăgirea.

Pentru Petre Furtună, tatăl scafandrului militar Cosmin Furtună, durerea pierderii fiului a rămas la fel de intensă. Bărbatul a depus o floare la micul monument ridicat în urmă cu trei ani la intrarea în aeroportul militar Tuzla. „Unele familii au renunţat la acţiunea în instanţă, eu am mers mai departe”, spune el, nemulţumit însă că „ancheta tărăgănează”. Şi-au angajat un avocat, iar stadiul cercetărilor s-ar afla „undeva pe la mijloc”. Petre Furtună este sceptic. „Au trecut cinci ani şi probabil că până la urmă, eroii noştri vor fi uitaţi”.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News