Cât valorează CV-ul tău în ochii angajatorului

Cât valorează CV-ul tău în ochii angajatorului

Un angajat care se vrea de succes trebuie să se uite la sine ca la un produs pe care îl scoate la vânzare. Cum? Prin CV! De aceea, acesta trebuie atent calibrat, pentru că, în final, se traduce în salariul pe care ți-l oferă angajatorul

Chiar dacă trimiți sute de CV-uri sau ai profil pe site- urile de căutare de joburi, nu ai garanția căți vei găsi imediat un loc de muncă. Un primul sfat dat de experții în recrutare este acela că, indiferent de forma sa, online sau printat, în CV nu minți! Informațiile din el pot fi ușor verificate. Apoi, înainte de a pretinde salarii cu multe zerouri, trebuie să îl „cântărești“ la fel cum ar face un posibil angajator.

Valorează cât ceri tu?

În primul rând, valorează forma! „Trebuie să folosești un singur font, aceeași dimensiune. Apoi, trebuie să scrii cu aliniat, frumos și cursiv, ca să înțeleagă că ești un om metodic și conștiincios, pe care se poate baza. Este foarte important ca informația să fie prezentată succint, pentru că nimeni nu pierde timp prețios ca să citească volume”, explică Valentina Șerpoi, expert în recrutare la Asociația React.

Nu e important să înșiri toate atribuțiile pe care leai avut vreodată la un job, ci doar realizările. „Trebuie să arăți că ai făcut ceva vizibil, verificabil. Asta te face dezirabil, ai dus la bun sfârșit ceva palpabil”, explică expertul.

Salariul pe care-l pretinzi trebuie să țină cont și de realitatea economică din România

Apoi, niciun angajator nu se va uita vreodată la un CV cu greșeli gramaticale. „Am văzut CV-ul unei domnișoare, care aplica pentru un post de comunicare, dar care habar n-avea când se scrie „sau” fără cratimă. E inacceptabil. Apoi, prescurtările folosite pe site-urile de socializare n-au ce căuta în CV. „LOL” nu există în Dex!”, subliniază Valentina Șerpoi. Chiar dacă visezi să ai un salariu ca-n Vest, trăim totuși în România, atrage atenția expertul.

FOTO: Dacă vrei să lucrezi peste hotare, pe adzuna.co.uk cv-ul tău este evaluat în funcție de studii și experiență, iar motorul  le căutare îți găsește joburile compatibile 

Ce pretinzi, ce accepți

Salariul pe care îl pretinzi unui angajator trebuie să țină cont de cine este acesta (multinațională, firmă mică etc.) și de sarcinile pe care ar trebui să le îndeplinești. „Dacă te-ai evalua, să zicem, la 1.500 de euro, cu 20 de ani de experiență și rezultate palpabile. Trebuie să fii realist, să te adaptezi la piață și la condițiile Nu mergem pe principiul că angajatorul e rău și ne fură, pentru că și el are pierderi, are riscuri, și nu e chiar normal să-ți dea cât visezi tu. E bine să ai un minim sub care să nu accepți, dar dincolo de asta, se negociază. Dacă peste hotare valorezi triplu, nu te obligă nimeni să muncești în România, calea e deschisă”, conchide expertul.

Poza, plus sau minus la salariu!

Este foarte important ca CV-ul să conțină o fotografie. Dar aceasta trebuie aleasă cu cap. „Dacă nu pui poză, e ca și cum ai avea ceva de ascuns. Dacă pui, atenție la cum ești îmbrăcat. Spre exemplu, dacă văd o domnișoară cu decolteu până la buric și buze conturate excesiv, mă gândesc mai mult dacă s-o angajez, fie și pe un post neimportant și prost plătit. Nu trebuie să cazi nici în extrema „office”, adică scorțos și inflexibil. Poza trebuie să te arate degajat, cu decență în ceea ce privește cât arătăm din corpul nostru”, explică Valentina Șerpoi.