Memoria EVZ. Premieră: România, pe primul loc în grupă la un Campionat Mondial
- Petrisor Cana
- 27 iunie 2015, 00:00
În anul 1994, atunci când România a reușit cea mai mare performanță fotbalistică din istorie, „Evenimentul zilei” a avut, la Campionatul Mondial care s-a desfășurat în Statele Unite ale Americii (SUA), o echipă de jurnaliști care au transmis la „foc continuu”.
Exact acum 21 de ani, pe data de 27 iunie, reporterul de la „Bulina roșie”, Alin Paicu, trimitea vestea în țară, din Pasadena: „Pentru prima oară la un campionat mondial, ROMÂNIA, pe primul loc în grupă”.
Tricolorii bătuseră America, pe 26 iunie, la ea acasă, cu 1-0. Era ultimul meci din grupă, iar victoria a însemnat calificarea în optimile de finală. Piața Universității, din București, era plină de mii de oameni. A urmat istoricul meci cu Argentina, în care Gheorghe Hagi (un gol) și Ilie Dumitrescu (două goluri) aveau să scrie istorie, în victoria României, cu 3-2. Astfel, fotbaliștii „tricolori” au scris istorie în teren, iar „Evenimentul zilei”, pe hârtie.
INFO
Echipa României a reușit, pentru prima oară în istoria competițiilor de fotbal, să se califice în sferturile unui Campionat Mondial. În optimile de finală a învins Argentina cu 3-2. A pierdut, dramatic, în fața Suediei, la loviturile de departajare și a ratat șansa de a juca o semifinală cu Brazilia.
CV
Autorii articolelor de atunci au fost Alin Paicu – corespondent - și Laurențiu Manolache, din redacție. Paicu a fost adjunctul șefului secției Sport, Grigore Cartianu. Alin Paicu făcut parte din „generația de aur” a echipei care a câștigat, ani la rând, „Cupa Presei” la fotbal. Alături de el, din acea echipă făceau parte nume „grele” ale presei sportive din România, precum: Daniel Nanu, Grigore Cartianu, Horia Ivanovici, Lucian Ioniță, Laurențiu Manolache Daniel Stanciu, Ioan Viorel, Horia Ghibuțiu sau Marius Chican. Din octombrie 2000, până în septembrie 2007, a fost șeful departamentului Sport. În volumul „România și ziarul său”, editat în 2007, la 15 ani de la lansarea EVZ, Paicu povestea atmosfera din redacția „Bulinei roșii”, în 1993: „Jurnaliștii strigă, dau telefoane, scriu, aleargă, se întorc și pompează sânge în arterele ziarului care a revoluționat presa din România”.