Ecourile Bookfest încă se aud, chiar dacă manifestarea s-a încheiat duminică seară. Încă se mai fac statistici şi topuri. Organizatorii Bookfest se pregătesc pentru a duce târgul în Ardeal, la Târgu Mureş.
„Pe contul oficial de Facebook al Salonului Internațional de Carte Bookfest, lista primelor trei cele mai apreciate și vizualizate evenimente la această ediție aniversară este condusă de lansarea «Primul pas», a președintelui României Klaus Iohannis, de la editura Curtea Veche Publishing, care a suscitat, firesc, cel mai mult curiozitatea utilizatorilor acestei rețele de socializare. Un alt eveniment de interes pentru public a fost și lansarea volumului «Cronică de Cotroceni», al Adrianei Săftoiu, apărut la editura Polirom, și lansarea cărții «Noi vorbim, nu gândim» avându-l ca autor pe Radu Paraschivescu și apărute la editura Humanitas”, ne informează Asociaţia Editorilor din România.
Clasamentul popularității este continuat de alte evenimente la fel de interesante, pentru care vizitatorii Bookfest au zăbovit la spațiile speciale de lansări sau la standurile editurilor, dintre care amintim: lansarea volumului „Supunere” de Michel Houellebecq - cu invitați Radu Paraschivescu, Sever Voinescu și Radu Naum, moderator Denisa Comănescu, la editura Humanitas Fiction. Lansarea de carte „Sticletele”, autor Donna Tartt, în lectura actriței Maia Morgenstern - editura Litera; „Stela Popescu și Alexandru Arșinel. O pereche fără pereche”, de Aurel Storin, avându-i ca invitați pe Stela Popescu și Alexandru Arșinel – editura ALL. La fel d eitneresant epentur public s-au dovedit şi: lansarea cărții „Cotroceniul regal” de Diana Mandache, la care au participat Diana Mandache, Iren Arsene, Rareș Bogdan, Mihai Ghyca și Liviu Mihaiu - editura Curtea Veche Publishing, lansarea „25 de ani Monografia SRI, 1990-2015”, editura RAO; dezbaterea „Milan Kundera, Marele singuratic al literaturii cehe” cu participarea lui Gabriel Liiceanu, a Ioanei Pârvulescu și a lui Vlad Russo şi lansarea cărții „69 de motive stupide ca să te apuci de citit”, cu Andrei Ruse, Alexandra Georgiana Andrei și Daniel Șandru, cu Andrei Giurgia ca moderator, apărută la editura Adenium
Volumele amintite mai sus, dar și multe alte noutăți Bookfest 2015 vor fi prezentate publicului din Târgu-Mureș săptâmâna viitoare, la a doua ediție a Salonului de Carte Bookfest Târgu-Mureș, care va avea loc la Teatrul Național.
Salonul Internațional de Carte Bookfest 2015 a fost organizat de Asociația Editorilor din România, sub egida Federației Editorilor din România și cu sprijinul Centrului Ceh din București.
Bookfest este cel mai important salon de carte din România, ajuns la a zecea ediție națională, și singurul eveniment al industriei editoriale care a reușit să capete o dimensiune internațională marcantă.
Vedetele Humanitas, la Bookfest
Salonul Internaţional de Crate Bookfest s-a încheiat duminică, iar editurile continuă să facă statistici.
La Humanitas, aşa cum era de aşteptat, pe primul loc al preferinţelor cititorilor a fost volumul „Cum s-a românizat România”, de Lucian Boia. Urmează: „Dacopatia şi alte rătăciri româneşti”, Dan Alexe, „Noi vorbim, nu gândim. Nouă colecţie de perle româneşti”, Radu Paraschivescu, „Partea nevăzută decide totul”, Horia-Roman Patapievici, „Ce-mi puteţi face, dacă vă iubesc!?“ Eseu confesiv despre Ioan Alexandru, Dan C. Mihăilescu. Humanitas Fiction: Michel Houellebecq „Supunere”, Patrick Modiano „Orizontul”, Isabel Allende, „Jocul Ripper”, Thomas Mann, „Mărturisirile escrocului Felix Krull”, Karen Blixen „Din inima Africii”.
Humanitas Multimedia: Radu Paraschivescu, „Aforismele tranziţiei”, în lectura lui Andrei Pleşu, Mircea Cărtărescu, „Levantul”, în lectura autorului, Aurelia Marinescu, „Codul bunelor maniere astăzi”, în lectura autoarei, Eric-Emmanuel Schmitt, „Oscar şi Tanti Roz”, în lectura lui Marius Manole, Thomas Mann, „Micul domn Friedemann”, în lectura lui Victor Rebengiuc.