Avocatul Remus Borza, chemat de PSD să salveze TVR prin intrarea în insolvență
- Anca Simionescu
- 25 mai 2015, 00:00
Legea după care funcționează Televiziunea publică ar trebui modificată. Surse din Consiliul de Administrație spun că schimbările la nivelul conducerii vor veni în toamnă
Gravele probleme financiare ale Televiziunii Publice au adus în discuție posibilitatea ca instituția să fie salvată prin insolvență. Așa a fost luat în considerare numele avocatului Remus Borza, care ar putea fi nominalizat la conducerea TVR, după cum arată surse din PSD. În ultimii ani, controversatul avo cat a reușit să aducă Hidroelectrica pe profit, după ce compania a intrat în insolvență.
„Numele lui Remus Borza la conducerea TVR s-a vehiculat şi în urmă cu un an. Avocatul a avut o discuție cu un membru din fostul Consiliu de Administrație. Nu s-a ajuns la nicio concluzie (CA). Ca şi în alte țări, TVR este un serviciu public care funcționează în baza unei legi organice şi insolvența nu se poate aplica în acest caz. Ar trebui schimbată legea”, ne-a declarat Sorin Rada, preşedinte TV-R SIND.
Reacții
Scenariul că Borza ar veni la conducerea TVR nu a fost confirmat, dar nici infirmat de Remus Borza. „Asta a circulat pe surse inclusiv anul trecut. Nu pot să confirm, nici să infirm. În orice zvon există și un sâmbure de adevăr”, a declarat Remus Borza.
În următoarea perioadă, Parlamentul trebuie să analizeze raportul de activitate al Societății Române de Televiziune (SRTv), fiind de aşteptat ca acesta să fie respins, fapt care echivalează cu demiterea Consiliului de Administrație, inclusiv a preşedintelui-director general al TVR, Stelian Tănase. Mai mulți oameni politici insistă însă ca în discuțiile de la Comisii să intre atât raportul de activitate anual al TVR, cât și cel al Societății de Radiodifuziune și al Consiliului Național al Audiovizualului. Surse din CA susțin că schimbările din conducerea instituției vor avea loc cel mai probabil în toamnă, dar se arată rezervate în ceea ce-l priveşte pe Remus Borza. „A avut un dosar penal. Remus Borza nu cred că va putea să treacă de Parlament”, a spus Adrian Bucur, membru în CA.
Ce înseamnă insolvența
SRTv a încheiat 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condițiile în care TVR a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanții instituției. La sfârşitul lui 2014, datoriile totale erau de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat. În momentul în care s-a declanşat insolvența, orice executare silită se suspendă şi orice presiune cu privire la plata imediată a creanțelor este suspendată. Acest lucru înseamnă că firma ajunge la un moment zero în care are timp să îşi poată reorganiza activitatea.
Condamnat cu suspendare
În pofida succesului de la Hidroelectrica, Borza a fost condamnat la un an de închisoare, cu suspendare. Avocatul a fost găsit vinovat de conflict de interese pentru că firma de insolvență deținută de el, Euro Insol, administratorul judiciar al Hidrolectrica, a încheiat contracte de asistență juridică cu casa de avocatură la care Borza era asociat. În plus, în februarie 2015, Curtea Constituțională a României a declarat neconstituționale toate concedierile de urgență, facute de administratorul judiciar, Remus Borza, la Hidroelectrica, după deschiderea procesului de insolvență. În urma intrării Hidroelectrica în insolvență, au fost făcute sute de concedieri.