EVZ EXCLUSIV. România, nume de cod „black” (negru)

EVZ EXCLUSIV. România, nume de cod „black” (negru)

Un raport publicat în decembrie de Senatul american face dese referiri la închisoarea din țara noastră, sub numele de cod „centrul de detenție negru”. Dezvăluirile vor costa țara noastră o anchetă a Parlamentului European.

În decembrie, un raport publicat de Comisia de Informații din Senatul american înlătura multe din semnele de întrebare care planau deasupra controversatului subiect al închisorilor secrete CIA.

Documentul a fost redactat de membrii unei comisii încă aflată sub controlul democraților (în ianuarie aceștia au predat ștafeta republicanilor, învingători detașați în alegerile parțiale din noiembrie).

Celulele de la București erau prefabricate și sprijinite pe arcuri pentru a induce o stare de nesiguranță deținuților.

Ne puteți urmări și pe Google News

Textul de 6.000 de pagini, din care doar 480 au fost desecretizate, concluziona că programul de “interogare intensivă” folosit de CIA împotriva suspecților de terorism după atacurile din SUA, din 11 septembrie 2001 a fost mult mai brutal decât recunoscuse inițial agenția americană de informații şi nu a dus la culegerea de date menite să împiedice alte atacuri. Republicanii au denunțat un atac politic al democraților, întrucât controversatul program a fost aprobat și s-a desfășurat în timpul precedentului lider de la Casa Albă, republicanul George W. Bush.

De altfel, președintele Barack Obama a denunțat imediat metodele folosite de CIA, contrare valorilor Americii. De cealaltă parte, CIA a reacționat imediat la raportul Senatului, afirmând că programul său a fost „eficient’’ și a contribuit la înțelegerea operațiunilor tactice și a obiectivelor strategice ale rețelei teroriste Al-Qaida.

Simple ”alegații”

Raportul întocmit de senatorii americani face referire la închisoarea din România în repetate rânduri.

Astfel, potrivit textului, centrul de detenție din România făcea parte dintr-o rețea pe care CIA o controla în Lituania și Polonia, dar și în Thailanda. Raportul a secretizat o serie de date, inclusiv numele ţărilor care au găzduit închisorile secrete ale CIA.

Ziarul american Washington Post a dezvăluit însă că numele de cod al centrului de d e t e n ţ i e construit de CIA în România este „ black ” ( negru ) . Polonia are culoarea „albastru”, Lituania , „violet”, iar Thailanda, „verde”.

La o săptămână după apariția raportului americani, MAE a precizat, pe 16 decembrie, că autoritățile române nu dețin probe referitoare la centre de detenție ale CIA sau acțiuni de privare de libertate întreprinse de agenție pe teritoriul național, dar nu pot ignora „alegațiile” aduse, astfel că manifestă disponibilitate pentru elucidarea acestora.

De altfel, în România, acuzațiile lansate de diferite organizații neguvernamentale internaționale privind găzduirea unor centre de detenție secrete au făcut obiectul unei anchete parlamentare care iunie 2006 că nu au existat astfel de închisori.

Eurodeputații au relansat ancheta

La Bruxelles, europarlamentarii au avut însă o reacție total diferită. Comisiile pentru Libertăți civile, Afaceri externe și Drepturile omului din Parlamentul European au anunțat că vor reîncepe ancheta privind presupusele transporturi și detenții ilegale de prizonieri desfășurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a dezvăluirilor făcute de senatorii americani, potrivit unei rezoluții adoptate în februarie de legislativul comunitar.

Prin această rezoluție, eurodeputații au cerut, din nou, statelor membre UE să investigheze aceste acuzații și să îi urmărească penal pe cei vinovați.

O clădire guvernamentală, ascunzătoarea perfectă pentru spionii americani

Un articol publicat de ziarul britanic The Independent a aruncat ceva lumină asupra centrului de detenție aparent găzduit de ORNISS. Se pare că americanii au optat pentru o clădire guvernamentală tocmai pentru a nu atrage atenția locuitorilor din apropiere care știau că este un imobil al Guvernului. Suspecții de terorism erau aduși de agenții CIA de la aeroport cu dubele pe străzi lăturalnice iar în perimetrul securizat intrau pe o poartă laterală. Transportul aerian era asigurat de o companie aviatică contractată de CIA, care a efectuat curse spre și dinspre locații precum Maroc, Afganistan și baza Guantanamo din Cuba.

FOTO: Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor din 11 septembrie 2001, ar fi ajuns și el în subsolul ORNISS

Subsolul era structurat în șase celule prefabricate și suspendate pe arcuri pentru a induce deținuților o stare de nesiguranță prin pierderea constantă a echilibrului. În fiecare celulă exista un ceas și o săgeată care indica Mecca, iar mâncarea halal era transportată special de la Frankfurt. În prima lună a detenției, suspecții de terorism erau supuși unui regim dur, fiind privați de somn, stropiți cu apă rece pe față pentru a rămâne trezi, ținuți în poziții incomode.

După luna de foc, deținuții primeau îngrijire medicală și mâncare gătită după rigorile religioase. Agenții CIA își petreceau nopțile în sediul ORNISS unde și mâncau, fiecare într-un stagiu de 90 de zile. Fiecare suspiciune trezită în rândul vecinilor era urmată de o interdicție de a părăsi imobilul impusă agenților, mai scrie The Independent.

Kwasniewski a rupt primul tăcerea

La doar o zi după publicarea raportului întocmit de senatorii americani, fostul președinte p o l o n e z Aleksander Kwasniewski (1995-2005) a recunoscut că Polonia a găzduit închisori secrete ale CIA.

FOTO: Aleksander Kwasniewski i-ar fi cerut personal lui George W. Bush să încheie programul CIA din Polonia

Mai exact, fostul lider de la Varșovia a dezvăluit că interogatoriile brutale ale suspecţilor de terorism desfăşurate de CIA pe teritoriul Poloniei au încetat, la presiunile exercitate de partea poloneză, în 2003.

Tortură pe ascuns

Aceste practici dure, care includeau și acte de tortură, au fost practicate în Polonia de agenţi ai CIA, în timp ce autorităţile poloneze se refugiaseră de ani de zile într-o tăcere totală, ascunzându-se în spatele secretului anchetei desfăşurate de şase ani de Parchetul din Cracovia, fără un progres vizibil. Kwasniewski a subliniat însă că, deși administrația sa a acceptat programul propus de CIA, guvernul de la Varșovia nu a fost informat și despre presupusele acte de tortură.

Înțelegerea vizase doar găzduirea unor centre secrete de detenție, a adăugat fostul președinte. Kwasniewski susține că a trebuit să pună piciorul în prag în timpul unei întrevederi cu fostul lider american George W. Bush. După discuția dintre cei doi din Biroul Oval, în 2003, SUA au încheiat programul din Polonia.