România redevine DESTINAŢIE TURISTICĂ pentru IRAN

România redevine DESTINAŢIE TURISTICĂ pentru IRAN

Mai multe curse charter vor aduce, în această vară, turişti din Iran, după 15 ani în care legăturile aeriene între Teheran şi Bucureşti au fost întrerupte. Oficiali ai Ambasadei Republicii Islamice Iran la Bucureşti au vizitat, în acest weekend, obiectivele turistice şi staţiunile de pe litoralul românesc, la invitaţia Asociaţiei Hotelierilor Mamaia.

Asgari Mahrab, preşedintele unei agenţii de turism din Bucureşti, a anunţat la Mamaia că a semnat un contract pentru 15 curse curse charter care vor lega Bucureşti de Teheran, în perioada 10 iunie-16 septembrie. “ Turiştii din Iran vor putea astfel veni în vacanţă pe litoral, la Bucureşti, în Delta Dunării şi în zona montană”, a explicat  Asgari Mahrab. Turiştii din Iran ar fi interesaţi de turismul balnear, la Eforie şi Neptun dar şi de alte destinaţii turistice din ţară. “Aceste curse sunt doar pentru vară, însă din 2016 vom avea câte şapte zboruri pe săptămână pentru curse regulate între România şi Iran”

Condiţia impusă de oficialii iranieni este ca tarifele de cazare să fie la fel de accesibile ca în Bulgaria. “Dacă vor fi mai joase, ca şi în Bulgaria, vor veni. Iranienii s-au săturat de Bulgaria”, a adăugat Asgari Mahrab. Preşedintele Asociaţiei Patronale din Mamaia, Nicolae Bucovală, şi-a arătat disponibilitatea „să negociem  tarifele cu agenţii economici, să avem, la început,  tarife promoţioanle. Ca să atragem spre litoralul românesc şi spre zona de balneo, care este foarte importantă, de la Eforie în sudul litoralului. Mamaia este mai scumpă, dar au şi ei au turişti care vor prefera staţiunea. Vom reuşi să ieşim cu tarife bune, mai accesibile decât în Bulgaria”.

Iranienii preferă hotelurile de 3,4 şi 5 stele. Potrivit lui Asgari Mahrab, anual, peste două milioane de iranieni îşi petrec vacanţele în Turcia, aproape 1,5 milioane în Emiratele Arabe Unite şi cel puţin 15.000 merg în Bulgaria. „România este cunoscută în Iran. Marea majoritate a iranienilor s-au săturat de Turcia şi de Bulgaria. Doresc altă destinaţie. Unul din obiectivele pe care vor să-l viziteze este Castelul Dracula. Şi litoralul românesc, dacă oferă ce e mai bun decât în Turcia şi Bulgaria. Turiştii iranieni care au fost aici, au plecat mulţumit, adică ai văzut ceea ce nu au văzut în  altă parte”.

Problema care îi împiedică însă pe iranieni să ajungă în România este durata mare a obţinerii vizelor turistice. Încurajat de încheierea recentă a acordului de principiu între Iran şi marile puteri pe tema programului nuclear, ataşatul comercial al Ambasadei Iranului la Bucureşti, Mojtaba Ramezani, speră ca vizele să fi obţinute mai repede.”Un turist din Iran aşteaptă aproape 60 de zile pentru a obţine viza pentru România, şi numai 10 zile pentru Bulgaria, pe când un român vine la ambasadă şi în mai puţin de o săptămână i-o eliberăm”,a explicat oficialul iranian. Iar un pachet turistic de şase zile în Iran, ar fi, potrivit lui Asgari Mahrab, 750-790 de euro, cu viză, transport, cazare şi ghid în limba romănă. Tour operatorul iranian a mai anunţat încheierea unui protocol cu aeroportul Sibiu, „pentru curse low coast care vor face legătura permanentă între Iran şi Europa, cu escală în inima Transilvaniei”.