EDITORIALUL EVZ. Ultima găselniță a corului penalilor cu sistem de operare USL 2.0 din Senatul României

EDITORIALUL EVZ. Ultima găselniță a corului penalilor cu sistem de operare USL 2.0 din Senatul României

Corul penalilor cu sistem de operare USL 2.0 caută cu disperare să justifice cazul Șova, pentru a dilua culpa flagrantă în care se află.

 Senatorii rușinii naționale, care au votat împotriva aprobării cererii de reținere și arestare preventivă a colegului lor Dan Șova, se justifică acum spunând că votul împotriva măsurilor preventive nu interferează în niciun fel cu ancheta penală și că nimic nu împiedică procurorii DNA să-și vadă mai departe de investigația judiciară.

Dacă spuneau asta în toate cazurile cu care DNA s-a prezentat în fața lor, puteam pune scuza asta pe seama unei doze ridicate de analfabetism judiciar. Puteam să le acordăm prezumția de ignoranță sau scuza lipsei de educație juridică. Problema noastră este că aceiași domni au gândit lucrurile total diferit atunci când DNA a făcut cereri similare pentru parlamentari care nu fac parte din grupul de spiritism care tot cheamă fantoma USL să ne bântuie. Când a fost vorba de adversari politici, aceiași politicieni au văzut total diferit lucrurile, de parcă erau alte persoane. Ba chiar s-au bătut cu cărămizi în piept, susținând sus și tare că s-au săturat de corupția din politică și că au înțeles bine mesajul dat de public la ultimele alegeri prezidențiale. Când procurorii au cerut măsuri preventive împotriva unuia din gașca lor, au suferit brusc o schimbare radicală de mentalitate și au început să rostogolească pe la televiziuni gogoașa cu „respingerea reținerii sau arestării nu înseamnă blocarea Justiției”.

Din păcate pentru conștiința colectivă a electoratului conațional nouă, explicația politicienilor cu sistem de operare USL 2.0 a reușit să inducă în eroare pe mulți dintre cei care sunt interesați de acest subiect. La simpli cetățeni mă refer, din categoria celor care urmăresc astfel de subiecte și dezbat pe tema lor în spațiul virtual. Au reușit, încă o dată, penalii din politică să-și păcălească simpatizanții naivi care mai fac greșeala să creadă că se uită la personaje preocupate de interesul public și încă nu pot realiza dimensiunea minciunii care le este servită de ani de zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Explicația cu care vin acum amicii lui Dan Șova este o manipulare ieftină. Măsurile preventive fac parte din instrumentele pe care anchetatorii le au la dispoziție pentru a se apropia cât mai mult de adevăr și pentru a putea să stabilească adevărul judiciar. Să le blochezi utilizarea unor instrumente importante echivalează cu zădărnicirea aflării adevărului și asta este o interferență serioasă în bunul mers al anchetei.

Când e vorba de un suspect acuzat că a încercat să distrugă probe, lucrurile sunt evidente. Blocarea măsurilor preventive într-o anchetă în care suspectul principal a apucat să denatureze probele echivalează cu complicitatea și face mai grea munca procurorilor. Imaginați-vă că după comiterea unei crime cineva ar bloca ridicarea amprentelor de la fața locului, lăsând autorul chiar să șteargă urmele, cu scuza că în final nu blochează trimiterea în judecată a acestuia.

Cam aceasta este logica celor care acum caută să justifice situația jenantă din cazul lui Dan Șova. Adevărul este că au făcut fără scrupule scut în jurul unui tovarăș de gașcă, sfidând o țară întreagă pe față. Motivele pentru care au făcut asta nu au nicio legătură cu justificările pe care le invocă prostind o parte a electoratului. Au făcut-o fie pentru că se tem de momentul când ajunge la ei vreun procuror, fie pentru că pur și simplu sistemul de operare USL 2.0 nu este compatibil cu ideea de stat de drept și respectare a legii.

E vorba de un anumit tip de mentalitate comunistoidă în care lumea este împărțită în cetățeni simpli, ca noi, și cetățeni complicați, ca ei. Nouă ni se aplică legea fără cruțare și inevitabil în timp ce ei, cetățenii complicați, sunt deasupra legii și trăiesc după reguli pe care le stabilesc între ei, în negoțul politic continuu pe care îl fac de 25 de ani pentru a înhăța cât mai mult din resursele acestei țări. Se apără între ei, ca o gașcă de hoți, indiferent de carnetul de partid pe care îl au asupra lor, cu convingerea fermă că vor putea să o țină așa la infinit pentru că m ereu vor exista destui naivi pe care să-i prostească aruncându-le tot felul de găselnițe penibile.

În cazul Dan Șova, Senatul României a blocat aplicarea unei proceduri judiciare care are rolul ei bine definit în bunul mers al anchetei. Procurorul a considerat că, pentru bunul mers al anchetei, are nevoie de aceste măsuri. În orice altă situație mergea cu argumentele în fața unui judecător care decidea ce este cel mai bine de făcut pentru aflarea adevărului. În cazul Șova acest lucru nu s-a putut întâmpla pentru că o gașcă de șmecheri au blocat procedura convinși că asta publicul.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

 

Pagina de autor a jurnalistului Mălin Bot, de pe evz.ro

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 
 

Citiţi mai multe:

 
 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!