Mike Tyson, Goran Ivanisevici sau Bjorn Borg au întors banii cu lopata, dar au ajuns la sapă de lemn
Au tras lozul cel mare și s-au umplut de bani, dar s-au trezit faliți. Mulți sportivi legendari au simțit gustul falimentului, din cauză că au rămas repetenți la capitolul gestionării finanțelor.
Unora li s-a tras de la viața dezordonată, alții au fost lăsați în ofsaid de prieteni, manageri sau membrii familiei. Nu au ajuns muritori de foame, iar notorietatea i-a ajutat să se pună pe picioare. Totuși au rămas cu regretul zecilor de miloane de dolari irosiți. Mike Tyson, cel mai tânăr campion mondial la categoria grea, la doar 20 de ani, a dus o viaţă demnă de un film de la Hollywood, pigmentată de glorie, femei, bani, dar şi droguri. Copil teribilist, a fost arestat de nu mai puţin de 38 de ori până la vârsta de 13 ani.
Avere de 400 de milioane de dolari
În plină glorie, pugilistul american a fost condamnat, sub acuzaţia de viol, în 1992, la trei ani de închisoare. După detenţie, a încercat să revină la forma ce l-a consacrat, dar excesele l-au trimis la podea mai puternic decât oricare adversar din ring.
Fire conflictuală, s-a certat şi cu celebrul promotor Don King, pe care l-a acuzat că l-ar fi păcălit cu 100 de milioane de dolari, gest ce l-a tras şi mai mult în jos. Chiar și așa, pugilistul născut în Brooklyn a reușit să strângă peste 400 de milioane de dolari în decursul carierei. Dar stilul de viața extravagant l-a determinat pe Tyson să declare falimentul în 2003. Ajuns la 48 de ani, fostul campion de la ,,grei” apare în diferite producţii de la Hollywood pentru a se putea întreţine.
Bjorg, măcinat de divorțuri și investiții proaste
Bjorn Borg (59 de ani) este unul dintre cei mai importanți tenismeni din istorie. Cifrele suedezului sunt fabuloase. A câștigat de șase ori turneul de la Roland Garros (1974, 1975, 1978, 1979, 1980 și 1981) și de cinci ori Wimbledonul, între 1976 și 1980. Este primul tenismen care a depășit granița unui milion de dolari adunați din premii.
FOTO: Bjorn Borg a dominat copios tenisul mondial în anii ,70
A câștigat 3,6 milioane de dolari
În vara anului 1980, Borg s-a căsătorit la București cu Mariana Simionescu, jucătoare de tenis. Ținând cont de regimul politic al acelor vremuri, pentru români, evenimentul monden, unul de mari dimensiuni, nu a existat, pentru că mediatizarea a lipsit aproape în totalitate. Căsnicia nu a durat decât patru ani, iar cei doi au divorțat în 1984. Apoi, a mai fost căsătorit cu Jannike Bjorling și Loredana Berte.
Divorțurile și investițiile în afaceri neprofitabile l-au adus pe suedez la faliment. S-a retras din tenis la 26 de ani, moment în care adunase 3,6 milioane de dolari. A încercat să revină în activitate, la 34 de ani, dar nu a mai avut succes.
A fost dependent de cocaină, s-a judecat cu reprezentanții fiscului suedez, pentru că nu și-a plătit impozitele, și a fost dat în judecată de foștii asociați de la o companie de modă. În 2006, a început să-și vândă la licitații trofeele câștigate și rachetele, adunând 500.000 de dolari.
Boris Becker, prizonierul vieții luxoase
Boris Becker a fost unul dintre jucătorii precoce ai tenisului. Germanul a câștigat în 1985, la 18 ani, turneul de la Wimbledon, iar în carieră s-a mai impus de două ori la Londra, de două ori la Australian Open și o dată la US Open. A adunat peste 15 milioane de dolari, dar a pierdut mare parte din avere, din cauza divorțului și a investițiilor în case și apartamente de lux. În urmă cu trei ani, i-a fost scoasă la licitație o proprietate din Mallorca, evaluată la 8,6 milioane de dolari.
FOTO: Boris Becker
Părinții Arantxei Sanchez au făcut praf 17 milioane de dolari
Arantxa Sanchez Vicario a fost mândria Spaniei, în anii ,90. Este și în acest moment singura tenisemnă iberică, ajunsă pe primul loc în ierahia WTA. A cucerit de trei ori trofeul de la Roland Garros și s-a impus o dată la US Open. A câștigat o sumă considerabilă: 17 milioane de dolari, dar a rămas fără nimic. Atunci când a vorbit de faliment, și-a arătat cu degetul familia. „Părinții mi-au administrat banii, și au făcut-o prost. Am preferat să mă concentrez pe tenis, nu pe finanțe. În momentul ăsta, sunt ruinată. Am mai puțini bani decât fratele meu”, s-a plâns Arantxa.
FOTO: Arantxa Sanchez Vicario
Tiger Woods, regele bogaților din sport
Tiger Woods a fost cel mai bine plătit sportiv din lume, adunând peste un miliard de dolari. Dar, în 2010, odată cu ieșirea la suprafața a numeroaselor escapade extraconjugale, cariera, prestigiul și situația financiară a jucătorului de golf au luat- o la vale. Soția lui Woods, modelul Elin Nordegren, a divorțat, câștigând, în urma separării sale de acesta, 100 de milioane de dolari. Contractele de publicitate au început să dispară, deoarece marile branduri nu doreau să-și mai asocieze numele cu cel al golferului. Woods nu este falit, dar a pierdut sute de milioane de dolari din cauza imaginii „șifonate”.
FOTO: Tiger Woods
Croatul Goran Ivanisevici n-a fost un „as” și în afaceri
Goran Ivanisevici a fost singurul jucător ce a reușit să câștige Wimbledonul după ce a beneficiat de un ,,wild-card”, în 2001. Este pe primul loc într-un top al numărului de ași serviți în cariera, (10.183). Dar, Goran nu a fost un ,,as” și în afaceri. A investit aproape toată averea, aproximativ 20 de milioane de dolari, în mai multe firme de construcții din Croația. ,,Afacerile mele s-au scufundat precum Titanicul”, a declarat Ivanisevici, în 2005. Banii câștigați în turneele de veterani l-au ajutat să evite falimentul. Parcă decis să-și toace banii, a ales să-și aloce recursele și în alte proiecte, iar, în 2013, două firme ce i-au intrat în insolvenă. În prezent, Goran este antrenorul campionului din 2014 de la US Open, Marin Cilict.
FOTO: Goran Ivanisevici