PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. Toni Greblă, judecătorul care a încălcat embargoul impus de Rusia

PERSONAJUL SĂPTĂMÂNII. Toni Greblă, judecătorul care a încălcat embargoul impus de Rusia

Un obscur avocat de provincie face istorie în aceste zile, fiind singurul judecător de la Curtea Constituțională pentru care DNA a cerut arestarea. Printre acuzații: exporturi ilegale în Rusia. Povestea lui începe în decembrie 1989, la Târgu Jiu.

Nu este deloc clar cum a ajuns Toni Greblă șeful CFSN Gorj, un fel de secretar general al județului, în regimul Ion Iliescu. O biografie apocrifă, publicată pe site-ul organizației PNȚCD din Gorj, descrie astfel ascensiunea lui Greblă: „Norocul lui cu răzmerița din 1989, că nu putem zice că a fost Revoluție, mai ales la Gorj. Individul s-a trezit (și la propriu, și la figurat) pe scaunul primului secretar direct din cârciuma lui Galițescu (vecin cu Comitetul Județean P.C.R.), unde a început să dea ordine ca la balamuc (...) Cine l-a pus aici? Păi cine altcineva decât cei cu care era în legătură de multă vreme și în 21 decembrie au apărut pe ecrane în pulovăre înflorate”.

Iliescu îl lasă la Geneva

Cert este că avocatul a rămas șeful CFSN Gorj până la alegerile din mai 1990, după care a devenit primul prefect al acestui județ, numit în această poziție de Guvernul Roman și reconfirmat de Nicolae Văcăroiu. În 1993, Greblă a părăsit, brusc, postul de prefect, ajungând diplomat la misiunea României la ONU, la Geneva. Și această avansare a ajuns subiectul unei legende, relatată de Ioan T. Morar, el însuși fost consul la Marsilia.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: În Senat, Greblă a condus Comisia Juridică

„În 1993, face parte din delegația condusă de Ion Iliescu în Elveția. Ajuns la Geneva, Toni Greblă a constatat că-i place foarte mult acolo. Și i-a spus lui nea Nelu că vrea să rămână. Fiind băiat bun, de-al nostru, din popor, domnul Iliescu a fost de acord. Așa că Toni Greblă nu a mai urcat în avionul de întoarcere, a rămas la sol, dar nu ca transfug”, relatează Morar, care susține că toată hârțogăraia aferentă acestei numiri a fost făcută abia când delegația lui Iliescu a ajuns acasă, timp în care prefectul se relaxa pe malul lacului Geneva.

Înlocuitorul lui Bolcaș

În 1997, Greblă s-a întors acasă, iar în 2000 a revenit în poziția de prefect de Gorj – adevăratul șef al județului find însă un alt baron legendar, Nicolae Mischie, președintele Consiliului Județean. În 2008, după o perioadă în care a fost director la Asociația Patronală Minieră, Toni Greblă ajunge în Senat, unde primește conducerea celei mai importante Comisii, cea Juridică. În 2012 este reales senator dar, pe fondul unor ușoare dispute cu Victor Ponta – ales deputat într-o circumscripție din Gorj – rămâne doar vicepreședinte al Comisiei Juridice. În 2014, după o perioadă în care părea intrat într-un con de umbră, Toni Greblă are o șansă: Traian Băsescu refuză să semneze numirea avocatului Bolcaș la CCR, așa că PSD îl trimite la Curte pe fostul avocat din Târgu Jiu.

FOTO : Toni Greblă, pe vremea când era preocupat de soarta mineritului

După mai puțin de 14 luni, Greblă își dă demisia de la CCR, DNA cerând arestarea sa, pentru implicarea în mai multe dosare de corupție. El este acuzat de trafic de influență și constituirea unui grup infracțional organizat.

Făcea opinie separată la CCR

Mandatul lui Toni Greblă ca judecător la Curtea Constituțională ar fi trebuit să se încheie, la termen, în 2019. El a demisionat miercuri, după ce DNA a cerut Senatului aviz pentru arestarea sa. În perioada cât a ocupat funcția de judecător, nu de puține ori, Toni Greblă a avut o altă opinie decât cea a majorității membrilor Curții. Un exemplu ar fi votul său în favoarea Ordonanței privind reducerea posturilor din administrație, document invalidat, în final, de Curte. Alături de Valer Dorneanu, Toni Greblă a susținut și legalitatea alegerii lui Marian Sârbu, fost ministru PSD al Muncii, ca prim-vicepreședinte la Autoritatea de Supraveghere Financiară. În mod ironic, Greblă considera că identificarea celor care cumpără cartele pre-pay este justificată de combaterea actelor de terorism, și chiar a făcut opinie separată când această lege s-a discutat la CCR.

Nuntă la Masa Tăcerii

Presa din Gorj a scris că Toni Greblă a devenit cu adevărat influent în județ în momentul în care a ajuns, în 2010, nașul de cununie al fiicei unui om de afaceri, Ion Bîrcină. Nunta a avut loc lângă Masa Tăcerii, Greblă afirmând că și în alte locuri din lume se folosesc „parcurile pentru astfel de evenimente”. Fostul judecător la CCR a fost adus cu elicopterul la nuntă, ținând cont că socrul mic, Ion Bîrcină, controlează o firmă de aviație utilitară. Mirele a fost fotografiat la nuntă cu o bancnotă de 500 de euro lipită în piept. Ion Bîrcină, zis și Dan Goeru, controlează firme din domenii precum energie, transport sau fier vechi. Omul de afaceri are mai multe dosare penale. DNA l-a trimis anul trecut în judecată pe Bîrcină pentru că ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro unui fost șef al ANRE, deputatul UDMR Gergely Olosz, pentru a primi preferențial un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia.