Angela Merkel, împotriva suspendării Actului fondator de cooperare Rusia-NATO

Angela Merkel, împotriva suspendării Actului fondator de cooperare Rusia-NATO

Cancelarul german Angela Merkel s-a pronunţat miercuri, după o întâlnire avută la Berlin cu secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, împotriva suspendării Actului fondator de cooperare Rusia-NATO, semnat în urmă cu 17 ani.

"M-am pronunţat ca acest document NATO-Rusia să nu fie îngheţat şi ca noi să ne respectăm angajamentele. Sperăm ca şi Rusia să facă într-o zi acelaşi lucru", a afirmat cancelarul german, potrivit RIA Novosti.

La rândul său, Jens Stoltenberg a declarat că 'NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia, ci o relaţie mai constructivă şi cooperantă', subliniind însă că 'şi Rusia trebuie să dorească acest lucru' pentru a putea obţine o astfel de relaţie, şeful Alianţei insistând în context ca Moscova să-şi retragă sprijinul pentru separatiştii din estul Ucrainei.

Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au agravat semnificativ pe fondul conflictului militar din Ucraina, ministrul rus de externe Serghei Lavrov vorbind în decembrie despre cea mai gravă criză de la sfârşitul "războiului rece". NATO a suspendat în aprilie anul trecut cooperarea militară şi civilă cu Moscova, în urma anexării Crimeii la Rusia, decizia Alianţei fiind reconfirmată la summitul din septembrie de la Newport, în Ţara Galilor. Blocul nord-atlantic a decis, totuşi, să menţină dialogul la nivel politic cu Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News

Semnat în 1997 la Paris, Actul fondator NATO-Rusia reglementează relaţiile, cooperarea şi securitatea reciprocă şi prevede că părţile nu vor recurge la utilizarea forţei una împotriva celeilalte.