2017, un AN DE FOC pentru companiile din energie

2017, un AN DE FOC pentru companiile din energie

Viitorul ministru al Energiei va avea câteva dosare extrem de grele de gestionat, cu câteva companii strategice de stat care stau “să explodeze”.

Poate cele mai importante dintre ele sunt Compania Naţională a Uraniului (CNU) şi Complexul Energetic Hunedoara (CEH), care au supravieţuit cu chiu cu vai anul acesta. Nici Elcen nu o duce mai bine.

Producătorul naţional de uraniu, îngenuncheat

Producătorul de uraniu se află într-o situaţie extrem de dificilă, după ce, din decembrie anul trecut, şi-a pierdut cel mai important client, compania de stat Nuclearelectrica. Operatorul centralei de la Cernavodă a achiziţionat, în schimb, prin trei contracte pe termen scurt, dioxid de uraniu de la firma canadiană Cameco, al treilea mare producător global de uraniu. Totodată, în mod straniu, nici Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat nu a cumpărat anul acesta de la CNU octoxid de uraniu, lăsând societatea de stat pur şi simplu fără surse de venituri. Pe marginea acestui subiect, EVZ a scris în acest an numeroase articole, atrăgând atenţia asupra devalizării uraniului românesc.    “Umbra” lui Liviu Luca la CE Hunedoara

La rândul său, CEH, colosul de stat care gestionează ce a mai rămas din minele de huilă şi termocentralele pe huilă, a trecut anul acesta prin doua insolvenţe, din care a ieşit de fiecare dată, după apelurile făcute de acelaşi sindicat, Noroc Bun, de la EM Livezeni. Asta deşi insolvenţa este singura cale de a mai ţine în viaţă măcar o perioadă societatea de stat, grevată de numeroase datorii. Interesant este că acest sindicat este afiliat la Sindicatul Petrom Energie, condus de Liviu Luca, care în ianuarie 2014 a fost trimis în judecată de DIICOT pentru devalizarea Petromservice. Liviu Luca se află acum în închisoare, fiind condamnat, în iulie, la şase ani de închisoare în dosarul falimentării companiei Petromservice.

La începutul lui decembrie, unul dintre creditorii CEH a făcut o nouă cerere de intrare în insolvenţă a societăţii, de asemenea contestată de sindicatul Noroc Bun. Pe 27 decembrie, Tribunalul Hunedoara a decis să suspende judecarea cererii de intrare în insolvență a Complexului, până când va fi luat în discuție apelul Sindicatului ”Noroc Bun”. Analiza va fi făcută la Curtea de Apel Alba Iulia, în condițiile în care sindicaliștii au contestat o decizie a instanței care le-a respins cererea de a fi parte în procesul ce privește insolvența. După judecare, Curtea de Apel Alba Iulie va repune dosarul pe rolul Tribunalului Hunedoara.

ELCEN, în pragul falimentului

Un alt dosar extrem de important este cel al insolvenţei Radet Bucureşti, care a atras şi insolvenţa Elcen Bucureşti, în luna noiembrie a acestui an. Planurile de reorganizare vor fi prezentate anul viitor, dar surse din piaţă ne-au declarat că în realitate se pregăteşte falimentul Radet şi crearea unei noi companii, care să preia activele, pe reţeta deja consacrată. Problema este însă că asta va duce implicit la falimentul Elcen, iar termocentralele din Bucureşti pe care societatea de stat le deţine vor fi numai bune de…vânzare la preţ de nimic. 

O temă amânată în acest an este şi cea a redevenţelor petroliere. În contextul în care preţul petrolului creşte, nu mai există justificări să se amâne aprobarea unui nou set de redevenţe. Rămâne de văzut ce se va întâmpla.