Un român a revoluționat SPORTUL din Insulele Virgine Americane și a pus bazele fotbalului feminin

Un român a revoluționat SPORTUL din Insulele Virgine Americane și a pus bazele fotbalului feminin

Un român care n-a excelat în fotbalul autohton a reușit să ajungă în locuri exotice și să pună bazele fotbalului feminin din Insulele Virgine Americane. Acest fenomen nu exista în această parte din lume, până la începutul anilor 2000, atunci când fostul portar a decis să predea tainele „Sportului Rege”.

Glad Bugariu este un român care a experimentat viața de antrenor în locuri unde fotbalul era doar o curiozitate. Fără să fie cunoscut în propria țară, Bugariu și-a construit o carieră atât în SUA, cât și în Insulele Virgine Americane, un grup de insule aflate în Marea Caraibelor, ce aparțin de Statele Unite ale Americii. Glad s-a născut în 1976, la București, iar din 1987 trăiește în cealaltă parte a lume. Familia Bugariu și-a luat fiul și a plecat în SUA, la San Antonio, cu doi ani înainte de căderea regimului comunist. La acea vreme, un puști, Glad s-a integrat bine în noua țară. Nu și în privința sporturilor de echipă. N-a gustat prea mult nici baseball-ul, nici baschetul, nici fotbalul american. A rămas un apropiat al soccer-ului și a stat lipit de televizor de câte ori a avut ocazia să vadă jocuri din campionatele puternice ale Europei. „Mi-a plăcut întotdeauna fotbalul european. Mă uitam la televizor la partide din campionatul Italiei şi din cel Spaniei şi, de multe ori, pierdeam nopţi întregi”, spunea Bugariu într-un interviu acordat pentru „Evenimentul zilei”.

A început să practice fotbalul, pe postul de portar, iar în 1996, a avut ocazia să evolueze în divizia a patra din România. „Am ajuns la Sibiu și am jucat pentru Șoimii, la un nivel modest, în Divizia D. Nu am stat acolo decât o jumătate de ani. Experiența avută acolo m-a convins să mă întorc în SUA”, spunea Bugariu. N-a abandonat fotbalul și s-a gândit să-și încerce norocul în antrenorat. Și-a luat licența de la Federația de Fotbal din SUA și a început să profeseze. A debutat în 2000, atunci când avea doar 25 de ani. În aceeași perioadă, Federația de Fotbal din Insulele Virgine Americane căuta un selecționer. Glad și-a depus CV-ul și a primit un răspuns favorabil. Astfel devenea responsabil de fotbalul din această zonă aflată în Caraibe. „Am avut noroc şi am primit răspuns favorabil. Aveam 25 de ani şi eram un fel de director tehnic la toate loturile. Mă ocupam de tot ce însemna fotbal. Acolo am pus bazele fotbalului feminin. Nicio femeie nu juca fotbal până la venirea mea.” A lucrat exoticele insule până în 2002, iar în această perioadă a reușit să dubleze numărul fetelor care practică „Sportul Rege”. Apoi, a semnat un contract cu NM Northen Fotbal Club, unde a fost director tehnic, până în momentul în care s-a simțit din nou atras de mirajul Caraibelor și a bătut palma cu Federația din Grenada. A fost numit director tehnic al naționalei, care a participat la campania de calificare la Mondialul din 2006. Bugariu a colaborat cu selecționerul Mike Adams, iar după un an, în 2005, micuța reprezentativă reușise să urce 13 locuri în clasamentul FIFA.

Ulterior, românul și-a găsit de lucru în SUA, la echipele diverselor colegii și universități. A trecut pe la Belmont Abbey College, South Carolina State University și University of Texas Rio Grande Valley.

Ne puteți urmări și pe Google News