Un reputat expert anticorupţie american analizează “latura întunecată” a activităţii DNA

Un reputat expert anticorupţie american analizează “latura întunecată” a activităţii DNA

Avocatul şi expertul anticorupţie american Robert Carmona-Borjas scrie, într-un articol publicat în The Hill, despre succesele DNA, dar şi riscurile pe care activităţile abuzive ale Parchetului specializat în combaterea corupției le au asupra drepturilor omului, vieţii private şi democraţiei din România.

După ce scoate în evidenţă succesele DNA, aşa cum rezultă acestea din sondaje sau diferite statistici, autorul vorbeşte despre o "latura mai întunecată" a luptei anticorupţie din România.

"Este deja o rutină pentru mass-media din România să staţioneze echipe de filmare în faţă sediul DNA, pentru a prinde imaginea zilei cu o personalitate politică în cătuşe, deplasându-se spre maşină poliţiei", a spus autorul, iar "acest fapt ridică unele probleme", scrie Carmona-Borjas citat de coalitiaromanilor.org

Prima problema este riscul uriaş ca lupta anticorupţie să fie folosită "pentru plata poliţelor [personale] şi urmărirea rivalilor", dată fiind uşurinţă cu care se poate deschide un dosar şi porni o "investigaţie compromiţătoare care poate pune capăt unei cariere".

A două problema e legată de încălcarea drepturilor omului şi a respectului vieţii private. "DNA-ul este foarte dependent în acuzare de interceptările telefonice şi alte probe furnizate de către serviciile de informaţii româneşti, inclusiv SRI", a spus autorul. Acesta a făcut referire la istoria din perioada comunistă, când Securitatea lui Ceauşescu comitea abuzuri "la scară largă", lucru continuat şi după căderea comunismului.

A treia problema este legată de "şocantă" diversitate a acuzaţiilor care fac obiectul anchetelor DNA.

"DNA investighează tot felul de infracţiuni, de la spălare de bani şi evaziune fiscală, până la fraude mărunte. Un politician este chiar acuzat de DNA că a condus fără permis", a spus Carmona-Borjas.

Aici a dat şi exemplul lui Gabriel Oprea, care este acuzat de către DNA pentru ucidere din culpă, făcându-l pe autor să se întrebe dacă "ar trebui procurorii anticorupţie să investigheze astfel de lucruri".

Autorul invită, însă, să se privească dincolo de cazurile trimise în judecată, la cele care nu avansează deloc şi la potenţialul de şantaj pe care acestea îl au. Mai multe informaţii puteţi citi pe siteul coalitiaromanilor.org

Ne puteți urmări și pe Google News