Liderul PNL, tras într-un dosar penal de prietenul pe care, cândva, l-a făcut şeful Poliţiei Române. Ciudatul accident al chestorului Popa cu mașina lui Vasile Blaga. Procurorii nu au găsit bani în autoturism, dar au deschis un dosar de corupție

Liderul PNL, tras într-un dosar penal de prietenul pe care, cândva, l-a făcut şeful Poliţiei Române. Ciudatul accident al chestorului Popa cu mașina lui Vasile Blaga. Procurorii nu au găsit bani în autoturism, dar au deschis un dosar de corupție

Audierea co-președintelui Vasile Blaga la DNA - Structura centrală concomitent cu descinderile procurorilor anticorupție bihoreni la apropiatul său, chestorul Liviu Popa, a generat numeroase controverse

Co-președintele PNL, Vasile Blaga, s-a prezentat, ieri, la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în legătură cu dosarul privind accidentul în care a fost implicată mașina sa, la volanul căreia se afla chestorul Liviu Popa, șeful IPJ Bihor.

„Știți că a avut loc un accident cu mașina mea. Am dat declarații de martor în care am confirmat că sunt proprietarul mașinii. Acum două săptămâni - și îmi pare rău, fiind în concediu - chestorul Popa, eu l-am rugat să-mi ia mașina (pentru că e diesel și dacă n-o miști, stiți foarte bine ...mașina e din 2001) a avut un accident ușor la Brasov. A spart un far și a îndoit bara de direcție. Atât. Foarte ușor. S-a deschis un dosar penal și au fost date legate de când am mașina”, a declarat Vasile Blaga, după audieri.

Numai că procurorii de la Parchetul Curții de Apel Brașov instrumentează cauza privind circumstanțele în care a avut loc accidentul. Oficialul Parchetului, Ramona Diaconu, a declarat pentru EVZ că procurorul de caz așteaptă raportul de expertiză medico- legală cu privire la numărul de zile de îngrijiri ale femeii rănite în urma accidentului pentru a stabili încadrarea juridică. Potrivit Ramonei Diaconu, nu a fost făcută o solicitare din partea parchetului pentru audierea co-președintelui PNL la DNA.

Percheziții la Liviu Popa

Citarea lui Vasile Blaga la DNA a coincis cu percheziții ale procurorilor antico rupție la domiciliul și biroul șefului IPJ Bihor, Liviu Popa. Descinderile vizează fapte de corupție din perioada 2012-2014 și vin în urma altor percheziții la sediile Poliției din Beiuș, Pietroasa și Cărpinet, care au avut loc la începutul verii. Potrivit Digi 24 Oradea, chestorul Liviu Popa a recunoscut, ieri dimineață, în fața reședinței, că au avut loc percheziții la domiciliul său, însă a susținut că nu știe motivele. DNA a transmis, ieri, un scurt comunicat: „În cursul zilei de 19 septembrie 2016, (...)sunt efectuate percheziții domiciliare în 3 locații, situate în municipiul Oradea, din care două sunt la sediul unei instituții publice”.

„În cărți” pentru o funcție

Surse judiciare au declarat pentru EVZ că Liviu Popa conducea către București mașina lui Vasile Blaga în contextul în care fostul șef al MAI, Petre Tobă, tocmai demisionase din funcție. Sursele noastre afirmă că Liviu Popa „era în cărți” pentru o importantă funcție de conducere în MAI.

Trei ipoteze au fost vehiculate privind accidentul: că Liviu Popa era „în cărți” pentru o funcție importantă, că ar fi încercat să mușamalizeze accidentul sau că în mașină s-ar fi descoperit o sumă de bani

Potrivit unei alte informații pe surse, avansată de Romania Tv, în mașina implicată în accident ar fi fost găsită „o sumă de bani importantă care ar fi urmat să ajungă la un personaj din București”. EVZ a verificat această ipoteză atât oficial, cât și pe surse. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Curții de Apel Brașov a declarat că în procesul verbal încheiat în urma cercetării la fața locului nu este trecută nicio sumă de bani. Surse din parchet au dezmințit și ele informația spunând că „este o speculație pentru un anumit tip de public”.

Mușamalizarea, a treia ipoteză

O a treia ipoteză, a fost dată publicității de Pro Tv: anchetatorii DNA nu cercetază accidentul - de acest aspect se ocupă colegii lor de la Brașov- ci ce s-a întâmplat după: Liviu Popa, care a fost cândva șeful Poliției Române, ar fi bănuit că a încercat să mușamalizeze accidentul.

Ce spune Elena Udrea despre audierea lui Vasile Blaga

Elena Udrea spune că deși într-un dosar disjuns din cauza „Microsoft”, în care procurorii anticorupție urmăresc traseul banilor fraudați prin intermediul afacerii cu licențe Microsoft, există mai multe denunțuri în care se explică modalitatea în care sume de bani au ajuns la PDL, fostul partid al lui Vasile Blaga, „(...) Măcar o parte din bani au ajuns la domnul Blaga, la partid, desigur, în campanie la domnul Blaga, și există denunțuri la dosar, însă nimeni nu este interesat să ia firul banilor. În schimb, văd că pe domnul Blaga îl cheamă să dea declarație ca martor despre cum a făcut accident nu știu ce comisar de poliție”, a declarat Elena Udrea la instanța supremă, ieri, unde fostul ei soț, Dorin Cocoș, a avut termen în dosarul „Micorsoft”, iar ea - în dosarul „Gala Bute”.

Cum a avut loc accidentul

În data de 5 septembrie, un accident rutier aparent minor s-a petrecut pe Valea Timișului (centura ocolitoare) din Brașov. Un autoturism marca BMW a intrat într-o depășire riscantă cu un autocamion, dar a lovit un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus. Nu a fost nevoie de intervenția celor de la descarcerare, însă o femeie a suferit, în urma coliziunii, traumatisme abdominale și a fost transportată la spital. Abia când dosarul de cercetare a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Brașov s-a înțeles importanța evenimentului. La volanul BMW-ului care a provocat accidentul se afla șeful IPJ Bihor, Liviu Popa, în vârstă de 48 de ani. Mai mult, BMW-ul pe care acesta îl conducea în momentul impactului, având numerele de înmatriculare BH 20 ASW, este înregistrat pe numele co-președintelui PNL Vasile Blaga. La vremea respectivă, purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Brașov declara pentru Mediafax: „Din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 48 de ani, care conducea un autoturism, s-ar fi angajat în depășirea unui autocamion, intrând în coliziune cu un autoturism care circula din sens opus. Accidentul s-a soldat cu rănirea ușoară a unei persoane de sex feminin de 36 ani (n.r. - care nu a depus plângere şi care deocamdată nu a ridicat pretenţii), aflată în autoturismul care circula din sens opus. Cercetările sunt continuate de polițiști și un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov, pentru stabilirea împrejurărilor exacte în care s-a produs accidentul”.

Cariera lui Popa este legată de Blaga, de ruperea alianței PSD-PD-L și de „revolta polițiștilor”

Chestorul Liviu Popa are în cv câteva dintre cele mai înalte funcții pe care le poate deține un polițist, dar e important momentul în care le-a obținut. Puțină lume își amintește că, în septembrie 2009, Guvernul Emil Boc I se destrăma, prin plecarea PSD din alianța cu PD-L. Dan Nica eliberează funcția de ministru de Interne și Vasile Blaga devine interimar. Asta se întâmpla pe 28 septembrie. Imediat, liderul pedelist are nevoie de șefi la structurile de informații. Pe 5 octombrie, îl aduce pentru comanda Direcției Generale Anticorupție pe Liviu Popa, prietenul și ruda sa de la Bihor.

Blaga devine, după validarea Guvernului Boc II, ministru de Interne și Popa își păstrează funcția. În septembrie 2010, are loc așa numita „revoltă a polițiștilor”, rămasă celebră prin aruncarea caschetelor în poarta Palatului Cotroceni. Blaga își dă demisia de onoare, odată cu mai toți șefii din subordine. Se eliberează și funcția de șef al IGPR.

FOTO;Chestorul Liviu Popa, șeful IPJ Bihor FOTO: EVZ

După ce noul ministru depune jurământul, șef al Poliției Române devine Liviu Popa, numit definitiv în noiembrie 2010. E de menționat faptul că Blaga nu era nicidecum marginalizat, Igaș spunând încă din discursul de instalare că vrea să continue „ce a început Vasile Blaga”. Mandatul său - și implicit al lui Popa – avea să fie legat de mari disponibilizări.

Liviu Popa rămâne șef al Poliției Române până la căderea Cabinetului Mihai Răzvan Ungureanu și numirea noului ministru, din partea USL. Popa se întoarce la Bihor, ca inspector șef. Liviu Popa a declarat, într-un interviu acordat în octombrie 2011 pentru ziarul Bihioreanul că este nepotul lui Vasile Blaga. „În ce privește faptul că sunt nepotul domnului ministru Blaga, nu am negat niciodată acest lucru, pentru că nu am crezut că este cazul, și vă asigur că n-am știut acest lucru decât după ce am ajuns inspector-șef. Până atunci, nu numai că nu l-am cunoscut, dar nici nu l-am văzut vreodată”, spunea, la vremea respectivă, Liviu Popa .

Anterior, în 2008, pe vremea când se afla la șefia IPJ Bihor, Liviu Popa a desemnat-o pe sora lui Vasile Blaga, Anișoara Eugenia Tarţa, drept „poliţista anului 2007” în judeţ. „Ca șef al Serviciului Resurse Umane, s-a preocupat de acurateţea și obiectivitatea dosarelor poliţiștilor. Au fost cazuri când s-a zbătut pentru cariera poliţiștilor din judeţ, să obţină drepturi bănești, avansări. Este foarte apreciată”, a explicat atunci nominalizarea comisarul Liviu Popa, șeful IPJ Bihor.