Cum SFIDEAZĂ primarii francezi decizia instanței privind purtarea BURKINI pe plajă

Cum SFIDEAZĂ primarii francezi decizia instanței privind purtarea BURKINI pe plajă

Primarul unui oraș de pe Riviera Franceză continuă să aplice ionterdicția privind purtarea costumului numit „burkini”, spunându-le musulmancelor care merg la plajă: „dacă nu vreți să trăiți conform normelor noastre, atunci nu veniți aici!”.

„Trebuie să te comporți în felul în care se comportă oamenii în țara care te-a accepta, și cu asta, basta”, a spus Marc Etienne Lansade, primarul din Cogolin, o localitate din sud-estul Franței, pentru CNN.

„Dacă ești acceptat în Roma, faci ce fac romanii”, a spus el, adăugând „du-te în Arabia Saudită și stai gol și vezi ce ți se întâmplă”.

Lansade face parte din partidul de dreapta Frontul Național și vrea să mențină interdicția în ciuda deciziei celui mai înalt tribunal administrativ din Franța, care a decis că primarii nu au dreptul să scoată în afara legii burkini.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, mai mulți primari francezi vor să impună aceeași regulă, sfidând justiția, care a dat o decizie referitoare la localitatea vecină Villeneuve-Loubet, deși ar putea afecta orașele din toată țara.

Hotărârea judecătorească a venit după ce 30 de orașe franceze au interzis burkini, un costum de baie care acoperă tot corpul, cu excepția feței, a mâinilor și a tălpilor, care este purtat de majoritatea femeilor musulmane pe plajă. Oficialii au spus că interdicția este un rezultat al temerilor tot mai mari privind terorismul islamic. Luna trecută, un camion a curmat viețile a 80 de oameni, după ce a intrat în ei pe faleză, într-un atac terorist, la Nisa. Dar activiștii pentru drepturile omului spun că interdicția referitoare la burkini este ilegală și eforturile de a-l scoate în afara legii sunt islamofobe.