Dezvăluiri bombă în cea mai murdară afacere din Sănătate: Anul trecut, un gigant francez a vrut să cumpere Hexi Pharma cu 5 milioane de euro! Dan Condrea a cerut 8! Nu s-au înțeles! A urmat scandalul...
- Mihai Oprea
- 26 august 2016, 00:00
Detalii uluitoare ies la iveală la aproape trei luni de la accidentul straniu în care şi-a pierdut viaţa patronul Hexi Pharma. „Regele biocidelor din România“ ar fi primit o ofertă consistentă de la principalul competitor pe piaţa dezinfectanţilor de a-şi vinde afacerea.
Pentru o mai bună înţelegere a scenariului trebuie lămurit de la bun început care era situaţia pieţei de biocide din România. La sfârşitul anului trecut, GB Indco, reprezentant al firmei franţuzeşti Anios, ocupa primul loc în topul comercianţilor de dezinfectanţi. Locul doi era ocupat de o altă firmă bine ancorată în lupta din sectorul dezifectanţilor. Hexi Pharma, firma lui Dan Condrea, venea tare din urmă, acaparând ultima poziţie pe podium. Pentru a-şi consolida poziţia de lider, GB Indco ar fi apelat, potrivit surselor noastre, la un artificiu interesant.
Au înfiinţat altre trei firme
Au detaşat trei angajaţi de încredere din firma mamă, pe care i-au „împroprietărit“ cu câte o firmă mică de acelaşi profil. Medisan, Santomed şi Unimedik, titulaturile firmelor nou apărute pe piaţă care luptau umăr la umăr cu GB Indco. Aşa au reuşit reprezentanţii francezilor de la Anios să-şi consolideze poziţia în România. N-a mai trecut mult timp şi GB Indco a abordat Hexi Pharma cu intenţia de a achiziţiona direct de la ei anumite produse. Se pare că Dan Condrea n-a respins propunerea de afacere pentru că, ulterior, s-a constatat că firma respectivă a cumpărat de la el. Mai precis, Medisan şi Sandomed. Pentru Hexi Pharma, care începuse să câştige din ce în ce mai multe licitaţii, cu eforturi financiare minime (nu uitaţi de metodele mai puţin ortodoxe folosite de Flori Dinu – directorul general Hexi – în tratativele purtate cu unii manageri de spitale), afacerea mergea ca pe roate.
Şi atunci, mai precis anul trecut în octombrie, Anios, prin reprezentantul GB Indco, şi-ar fi luat inima-n dinţi şi i-ar fi făcut o propunere concretă lui Dan Condrea. Cităm din informaţiile surselor noastre, care şi-au condiţionat dezvăluirile cu promisiunea de a nu-i divulga identitatea.
„Francezii erau interesaţi de ceea ce a dezvoltat Condrea în mediul spitalicesc“
„Ideea e următoarea. Francezii de la Anios i-ar fi mandatat pe reprezentanţii lor în România - Gb Indco să-i facă o ofertă totală lui Dan Condrea. Zi şi făcut! S-au întâlnit cu Dan Condrea şi i-ar fi propus 5 milioane de euro pentru a-şi vinde business-ul. Ce intra aici? În afară de fabrica Hexi Pharma, depozitele de la Mogoşoaia şi de restul mijloacelor fixe, francezii erau mai mult interesaţi de infrastructura şi de reţelele dezvoltate de Condrea în mediul spitalicesc“. Reacţia lui Dan Condrea i-a luat, însă, prin surprindere pe ofertanţi. „Dan Condrea n-ar fi cerut timp de gândire, răspunzându- le pe loc că pentru 8 milioane de euro îşi vinde afacerea pe loc. A specificat însă, că preţul nu este negociabil. Tatonările celor de la GB Indco au mai continuat o perioadă, dar cum patronul Hexi Pharma a fost de neclintit, negocierile s-au sistat iar relaţiile de colaborare s-au rupt definitiv“, au mărturisit sursele noastre.
„Condrea se simţea urmărit“
„De atunci înainte, viaţa lui s-a transformat într-un calvar. Condrea a început să se plângă apropiaţilor că se simte urmărit, hărtuit. Mai mult, afacerile începuseră să scârţâie, câştigarea licitaţiilor devenind mai anevoioasă. Oamenii începuseră să se ferească de Condrea. N-a trecut mult timp şi patronul Hexi Pharma a făcut legătura, poate firească din mai multe puncte de vedere, cu refuzul de a-şi vinde afacerea cu 5 milioane de euro. Bănuia că era urmărit de detectivi particulari şi, mai mult decât atât, că îi este răscolit trecutul şi combinaţiile financiare luate la puricat. Cert e că omul devenise speriat, se izolase, nu mai avea încredere în prea mulţi oameni. Când a răbufnit în spaţiul public şi scandalul legat de diluarea biocidelor, Condrea era deja fragilizat. Nu putem şti dacă toate aceste lucruri au avut legătură cu moartea sa năprasnică. Până la urmă, anchetatorii au stabilit că el s-a sinucis. Poate chiar au dreptate reprezentanţii autorităţilor“.
Procurorii au decis că patronul Hexi Pharma s-a sinucis
Patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a murit într-un accident de circulație în seara zilei de 22 mai 2016 petrecut pe raza județului Ilfov. Acesta se afla într-o mașină ce avea sigla firmei pe care o conducea. Nu au fost găsite urme de frânare la fața locului, iar soția lui Dan Condrea i-ar fi recunoscut hainele. Așa cum a dezvăluit „Evenimentul zilei”, afaceristul a lăsat în urma sa o avere impresionantă. Conform procurorilor, acesta deţine, chiar dacă nu le-a trecut pe numele său, 23 de case şi apartamente în Bucureşti şi prin împrejurimi. Prejudiciul în dosarul Hexi Pharma este estimat la 51 de milioane de lei, în timp ce Dan Condrea a lăsat în urma sa o avere de circa 110 milioane de lei, mare parte din ea fiind proprietăţi imobiliare. Coincidență sau nu, Dan Condrea și-a întocmit testamentul cu doar două săptămâni înainte să moară. În document apar ca moștenitori copiii săi, dar și actuala nevastă, Uliana Ochinciuc. Fosta soție, Laura Georgescu, nu este trecută, dar aceasta a anunțat că va cere partajul pe care nu l-a făcut la finalul căsniciei cu patronul Hexi Pharma. Procurorii Parchetului General au stabilit ca patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, s-a sinucis si au dispus clasarea dosarului privind decesul acestuia.
Părerea specialistului, Ana Maria Ciubară: „Sentimentul de a fi vânat conduce la impresia că subiectul nu mai are scăpare“
Pentru a înţelege mai bine starea prin care poate să treacă un om care este hărţuit sau care cade într-o depresie, am consultat un specialist, pe Ana Maria Ciubară, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, care ne-a explice la ce pericole se expun persoanele care trec prin aceste stări.
FOTO: Ana Maria Ciudară
„Numeroase studii și autori au arătat că hărțuirea duce frecvent la modificări mentale și somatice ale individului. O persoană care se simte hărțuită, indiferent de realitatea obiectivă, trece printr-o serie de modificări psihoafective.
Dezvoltarea ideilor legate de suicid apar frecvent la bărbați
Sentimentul de a fi vânat, modificările cognitive de tip suspiciozitate-pesimism coroborat cu trăirea dureroasă a unei nedreptăți (motivate sau nu) conduc la impresia subiectului că nu are scăpare din situația sa. Raționamentele logice fiind viciate și expectantele fiind sumbre, poate apare uneori ideea de scăpare prin fuga supremă - gestul suicidar.
Afectivitatea subiectului fiind deja polarizată spre zona depresivă, nu este rară dezvoltarea ideilor legate de suicid. Acest fenomen apare mai frecvent la bărbați, a căror tipar psihobiologic impune existența unei soluții pentru rezolvarea unei probleme și trecerea frecventă la act. Sentimentul unui bărbat de a fi prins într-o capcană fără ieșire poate astfel potența ideile autolitice“, ne-a declarat medicul.
Clasamentul jucătorilor de pe piața dezinfectanților
După „ieşirea“ din cursă a Hexi Pharma, principalii jucători pe piaţa biocidelor din România sunt următorii: pe locul 1 este Anios, firma franţuzească, reprezentată de GB Indco, care, la rândul ei a înfiinţat alte trei firme (Medisan, Santomed şi Unimedik). Locul 2 îl ocupă Alcarina (Biostec), care vindea produse Pliwa, un dezinfectant de mâini, iar pe locul 3, Remix (Euromedica).