Pompierii sunt „asigurați” cu sporuri de risc și înmormântați prin mila colegilor

Pompierii sunt „asigurați” cu sporuri de risc și înmormântați prin mila colegilor

În urma morții lui Răzvan Dumitru Luchian, în timpul intervenției de stingere a incendiului din Jilava, colegii de la ISU acuză nepăsarea cu care a fost tratat decesul unui coleg de al lor de către șefii din MAI și IGSU. Salvatorii aduc în actualitate un adevăr crunt: luptătorii cu flăcările, care își pun viața în pericol, nu au asigurări de viață

Multe semne de întrebare legate de riscul la care se expun pompierii au ieșit la iveală după tragedia care a curmat viața unui salvator, la fabrica de încălțăminte din localitatea Jilava, județul Ilfov. Colegi ai celui decedat au reacționat dur și l-au acuzat pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne, și pe inspectorul general Ovidiu Vasilică, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), că au tratat cu superficialitate moartea unui coleg de-al lor. Cele mai critici voci au apărut în Agenda Pompierului, publicația dedicată luptătorilor cu flăcările, care a semnalat un lucru extrem de grav, neglijat de ani de zile: pompierii nu au asigurare de viață. Asta în condițiile în care, la fiecare intervenție, aceștia își pun viața în pericol.

FOTO;Secretarul de Stat Raed Arafat (dreapta) și inspectorul șef al IGSU, Ovidiu Vasilică, ținta criticilor pompierilor militari

Secundele fatale

La doar patru zile după tragedia din Republica Modova, în urma căreia un pilot, un copilot, un medic și un asistent au pierit, ca urmare a prăbușirii unui elicopter SMURD, luni, lângă București, în comuna Jilava, își găsea sfârșitul Răzvan Dumitru Luchian, un experimentat pompier al ISU București-Ilfov, în vârstă de 34 ani, de la Departamentul Buftea, Garda Măgurele. El făcea parte din cele 13 echipe de intervenție trimise să stăvilească flăcările care au cuprins hala imensă, pe o suprafață de circa 2.000 de metri pătrați. La circa o oră după sosirea la fața locului, în jurul orei 8.30, un perete s-a prăbușit și l-a surprins pe Răzvan Dumitru Luchian. Se afla, spun colegi de-ai lui, între perete și niște containere care i-au blocat retragerea. „Erau patru în acel loc și comandantul de intervenție a cerut retragerea. Doar trei au apucat să se retragă. Câteva fracțiuni de secundă i-au lipsit și lui Răzvan”, ne-a povestit unul dintre colegii de la ISU București-Ilfov. Sunt voci care critică și modul în care a decurs intervenția și care susțin că pompierii nu ar fi trebuit să fie trimiși în locul în care s-a prăbușit zidul. Toate aceste declarații, însă, fac obiectul unui dosar penal instrumentat de procurorii militari, ne-au spus oficiali din cadrul ISU.

FOTO: Răzvan Dumitru Luchian

Raed Arafat, mesaj după nouă ore

La trei zile de la tragedia din Jilava, ieri, focul ardea, încă, mocnit, în fabrica lângă care a pierit Răzvan Dumitru Luchian. În urma sa, unii dintre colegi acuză nepăsarea factorilor de decizie din MAI și IGSU și redeschid o rană mai veche a pompierilor militari: lipsa asigurărilor de viață și de sănătate. Publicaţia Agenda Pompierului aminteşte că Raed Arafat s-a deplasat la Chişinău, după prăbuşirea elicopterului SMURD, dar nu a venit până la Jilava, aflată la 15 km de Bucureşti. De altfel, secretarul de stat a postat, pe Facebook, un mesaj de condoleanțe abia la ora 17.21, la nouă ore după tragedie. Apoi, inspectorul general Ovidiu Vasilică este acuzat că nu a fost prezent la intervenție, deși un ordin de ministru prevede că șeful IGSU trebuia să fie prezent la o astfel de operațiune de amploare, care a implicat 100-150 de pompieri. „În România, familia unui pompier căzut în misiune primește câteva salarii compensatorii, eventual bani strânși din mila și din puținul colegilor de serviciu. În străinătate, pompierii beneficiază de pachete serioase de asigurări de viață și sănătate, oferta societăților de asigurare cuprinzând pachete speciale pentru pompieri. Din nefericire, nicio structură abilitată din țara aceasta nu-și permite «luxul» de a direcționa fonduri spre a-i asigura pe cei de la care toată lumea așteaptă sacrificiul suprem”, scrie Agenda Pompierului. Publicația arată că firmele nu le oferă pompierilor asigurări decât pentru timpul petrecut în afara serviciului.

IGSU: se dau sporuri de risc

Despre lipsa asigurărilor de viață ne-au confirmat și oficiali din cadrul IGSU. Aceștia susțin că, de-a lungul anilor, s-au făcut diferite propuneri în acest sens, însă toate au rămas la stadiul de proiect. În aceste condiții, susțin aceleași surse, pompierilor militari li se oferă, în schimb, sporuri de risc, adică „sunt renumerați la nivelul riscului la care se expun”. În caz de deces, familiilor pompierilor li se oferă salarii compensatorii și ajutor de înmormântare, dar, de fiecare dată, colegii fac chetă, ca să ajute familia celui decedat. În cazul lui Răzvan Dumitru Luchian, ne-au dezvăluit apropiați ai acestuia, s-a făcut un apel umanitar printre colegii pompierului decedat la Jilava. La rândul ei, Fundația pentru SMURD, înființată de Raed Arafat, a oferit sprijin familiei. Alt sprijin a venit din partea Asociației „Dealu Spirii”, a ISU București-Ilfov. Răzvan Dumitru Luchian era divorțat și avea o fetiță de 11 ani, crescută de părinții lui. A fost avansat, post-mortem, la gradul de sublocotenent.

Tatăl salvatorului mort în Dragonul Roșu s-a spânzurat

Un alt caz care „a tulburat apele” în rândul pompierilor militari a fost cel al lui Ionuț Ungureanu (foto), pompierul care a murit, în mai 2010, la doar 24 de ani, într-un incendiu care a avut loc în complexul Dragonul Roșu. La un an și jumătate de la tragedie, tatăl pompierului, Marin Ungureanu, și-a pus capăt zilelor. Căzut într-o depresie fatală, după ce a așteptat, zadarnic, rezultatul anchetei, care trebuia să stabilească cuine se face vinovat de moartea băiatului său, omul s-a spânzurat în gospodăria sa din comuna Valea Mare, județul Olt.

FOTO; Ionuț Ungureanu