Cum a pierdut ROMÂNIA șansa de a da ȘEFUL ONU. Mandatul actualui secretar general expiră în decembrie
- Roland Căt ălin Pena
- 23 mai 2016, 07:09
Organizația Națiunilor Unite începea pe 12 aprilie audierile publice cu candidații la postul de secretar general.
La sesiunea de întrebări și răspunsuri erau anunțați următorii candidați: Igor Luksic (Muntenegru), Irina Bokova (Bulgaria), Antonio Guterres (Portugalia), Danilo Turk (Slovenia), Vesna Pusic (Croația) și Natalia Gherman (Republica Moldova), Helen Clark (Noua Zeelandă) și Srgjan Kerim (Macedonia).
Procesul alegerii viitorului secretar al Națiunilor Unite a fost puternic criticat de majoritatea statelor membre, din cauza rolului aproape exclusiv jucat de Consiliul de Securitate și mai ales de cele cinci țări membre permanente, cu drept de veto (SUA, Rusia, Franța, China și Marea Britanie).
Mandatul lui Ban Ki-moon în fruntea ONU se va încheia în luna decembrie.
Fostul director al Institutului Diplomatic Român Radu Carp a explicat, într-o postare pe facebook, cum am pierdut poziția de Secretar General ONU. ”Potrivit algoritmului geografic, poziția urmează să revină unei țări din Europa de Est. A propune o femeie este un avantaj, prin urmare cele mai importante propuneri au fost Irina Bokova din partea Bulgariei si Natalia Gherman, din partea Republicii Moldova. Tocmai când era clar că doamna Bokova se califică pentru a ocupa poziția, SUA se opune, datorită trecutului comunist al candidatei (o funcție echivalentă UTC, în fragedă tinerețe). Fiind în impas, Bulgaria a propus-o informal pe Katalina Georghieva, actual comisar european. Se opune însă Federația Rusa, pe motiv ca doamna Gheorghieva a contribuit la stabilirea sancțiunilor economice post-Crimeea. Cum România nu are candidat propriu, iar susâinerea din partea țării noastre pentru doamna Gherman nu s-a pus, poziția de Secretar General ONU va fi redistribuită unui reprezentant al Europei de Vest. Greselile se plătesc. Desigur, se va spune ca nu aveam nicio șansă, nu puteam formula propuneri serioase, nu avem aliați etc. dar este vorba de altceva: nu am reușit să fructificăm avantajul de a fi intr-o categorie de țări căreia îi venise rândul”, scrie Radu Carp.
Teodor Baconschi, fost ministru de externe și consilier prezidențial, a avut următorul comentariu la postarea lui Radu Carp: “E o situație specifică și cronică. Ea reflectă tribalismul societății românești, în care nu există oameni competenți și incompetenți pentru o anumită funcție, ci doar ”ai noștri” și ”ai lor”. Lamentațiile sunt inutile atâta vreme cât toate partidele politice n-au făcut decât să consolideze acest modus operandi contraproductiv. Și contra-selectiv, în măsura în care, de cele mai multe ori, ”al nostru” e incompetent”.