Operele acestui sculptor elveţian au un efect uimitor asupra privitorilor. STUDIU

Operele acestui sculptor elveţian au un efect uimitor asupra privitorilor. STUDIU

Cine privește opere ale sculptorului Alberto Giacometti are șansa să slăbească, susține o echipă de cercetători elvețieni într-un studiu publicat în revista Food Quality and Preference.

Operele filiforme ale artistului elvețian îi fac pe oameni să mănânce mai puțin, arată oamenii de știință care au analizat comportamentul alimentar a 128 de persoane. Acestea au participat la o sesiune de degustare, fiind împărțite apoi în două grupe. Prima a fost pusă în fața ecranului unui calculator care avea drept fond opera "Piazza" de Giacometti, iar a doua a stat în fața unui ecran alb. Participanții la test au fost invitați simultan să rețină serii de cifre, pentru a le distrage atenția. În același timp puteau mânca dintr-o farfurie cu 20 de chipsuri.

După acest experiment, cercetătorii au observat că grupa care avea în față imaginea operei lui Giacometti mâncase global mai puțin chipsuri decât membrii celeilalte grupe, mai precis cu 21%.

Potrivit autorilor studiului, faptul că au văzut o sculptură slabă care semăna cu un om le-a tăiat participanților pofta de mâncare. Înșelarea creierului prin mijloace vizuale este principiul mai multor recomandări de slăbire în general cunoscute ca mâncatul dintr-o farfurie mică, eliminarea dulciurilor din dulap, etc.

Prin urmare, pentru a evita ronțăitul ar exista un mijloc foarte simplu: schimbarea fondului ecranului cu fotografia unei opere a sculptorului elvețian, scrie 7sur7.be, citat de Agerpres.

Născut în 1901 în provincia Ticino de limbă italiană a Elveţiei, unde s-a născut în 1901 în oraşul Borgonovo. Tatăl său, Giovanni Giacometti, era el însuşi pictor neo-impresionist, fiind totodată şi primul său profesor de desen şi pictură.

Despre lumea sa interioară, Alberto Giacometti scria: “Fiind copil (între 4 şi 7 ani), nu vedeam din lumea exterioară decât obiecte care puteau fi utile plăcerii mele. Erau întâi de toate pietre şi copaci, şi rar mai mult decât un obiect o dată. Îmi amintesc că timp de două veri cel puţin, nu vedeam ceea ce mă înconjura, cu excepţia unui pietroi care se găsea la aproximativ 800 de metri depărtare de sat [...].  Îl văd pe tatăl meu mergând şi venind în fata tabloului meu şi simt încă mirosul plăcut al culorilor şi căldura cuptor -ului iarna şi nu era bucurie mai mare pentru mine ieşind de la şcoală decât să alerg în atelier şi şa mă aşez în colţul meu aproape de fereastră, răsfoind reviste sau desenând. Cred că există lucruri care m-au influenţat de atunci până acum şi pentru totdeauna.”

Giacometti a fost un vizionar şi în ceea ce priveşte viitorul Europei. “Ideea unei Europe occidentale unite şi independente este utopică şi dacă ar fi aşa, ar fi un organism artificial şi tranzitoriu, de fapt, aflat sub tutela americană [...]. S-a terminat cu vechile naţiuni europeene, cu independenţa lor economică, cu hegemonia lor, s-a terminat cu statele imperialiste şi coloniale! ”, spunea genialul sculptor.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News