Ce şanse are CRISTIAN MUNGIU la Cannes. BACALAUREAT, un film amar despre corupţie şi compromisuri

Ce şanse are CRISTIAN MUNGIU la Cannes. BACALAUREAT, un film amar despre corupţie şi compromisuri

Vizionarea de presă a impresionat. Impecabil realizat, „Bacalaureat” este deja una dintre cele mai așteptate producţii din Competiția oficială

Oglindă nemiloasă a societății în care trăim, „Bacalaureat”, cel mai recent lung metraj al regizorului Cristian Mungiu, selectat la Cannes 2016, nu are cum să te lase indiferent. De altfel, după vizionarea de presă, spectatorii aproape că nu-şi mai găseau cuvintele. Regizorul spune că inspirația i-a venit citind mai multe articole despre corupţie și educaţie apărute în ziare, apoi s-a întrebat dacă există un raport între educaţie şi felul în care se perpetuează compromisul ca mijloc de devenire socială. Concluzia este dură: devenim victime ale corupției din societate iar asta ne influențează și chiar ne distruge viața personală. Ideea filmului este simplă şi extrem de cunoscută românilor.

Tatăl, un medic respectat dintr-un oraș de provincie încearcă prin toate mijloacele să-și salveze fiica dintr-o societate strâmbă și s-o trimită pentru un viitor, speră el, mai bun, în străinătate. „Nu cred deloc în soluția personală a expedierii copiilor peste graniță. De fapt, este un mod de a îți recunoaște eșecul ca societate. Soluțiile ar trebui să vină dintr-un efort colectiv, oricât de mare este dezamăgirea. Nu dau sfaturi. Eu fac un film, arăt o situație și încerc să-i fac pe oameni să judece și să fie conștienți că există un fel de ceas care ticăie. Pentru unii dintre noi, ticăie cam de mult, de zeci de ani”, a explicat Mungiu pentru EVZ. Apoi a adăugat că filmul său nu dă soluţii, ci doar reţine ca o fotografie realitatea. "Nu trebuie să dau eu soluţii. Sunt doar cel care surprinde ceea ce se întâmplă", a adăugat regizorul.

A învăţat româna pentru acest rol

„Bacalaureat”, co-producție România-Franța-Bel­gia, se numără printre cele mai așteptate premiere de la Cannes. Producția îi are în rolurile principale pe Adian Titieni și pe Maria Drăguș, actrița germană de origine română, care a învățat să vorbească perfect limba română pentru acest rol.

Bacalaureat va avea premiera romaneasca simultan cu cea mondiala din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, in data de 19 mai 2016, la ora 19.00. Premiera va fi deschisa publicului si va avea loc la Sala Palatului din Bucuresti, unde aproximativ 4.000 de oameni vor putea vedea filmul in acelasi timp cu juriul si spectatorii de la Cannes. O parte din echipa filmului va fi prezenta la evenimentul din Bucuresti, iar membrii echipei aflati la Cannes vor intra in legatura cu spectatorii bucuresteni in direct de pe covorul rosu.

Anul cu cei mai mulţi români la Cannes

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, ce a debutat în urmă cu două zile, aduce cel mai mare număr de producții românești din istoria Festivalului. Cristian Mungiu („Bacalaureat”) și Cristi Puiu („Sieranevada”) au fost selectați în Competiția oficială în cursa pentru Palme D Or. Filmul „Câini”, al lui Bogdan Mirică, a fost selectat în secțiunea Un Certain Regard. „4:15 p.m. Sfârșitul lumii”, de Cătălin Rotaru, face parte din competiția oficială de scurtmetraje, iar „Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secțiunea Cinefondation.