Scandalul dezinfec tanților continuă! Ing. Sanda Velea: „ICECHIM-ul nu a pierdut acreditarea, doar că nu a prelungit-o”
- Dana Lascu
- 6 mai 2016, 00:00
Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie a fost acreditat RENAR pentru analize la biocide până în 2011. Managerul său ne dezvăluie, într-un interviu acordat in exclusivitate EVZ, care sunt motivele pentru care nu și-a prelungit acreditarea, dar și de ce analizele făcute în laboratoarele sale sunt competente și concludente
În scandalul dezinfectanților diluați, una din probele aduse de jurnaliștii de la GSP, era un buletin de analiză, realizat de Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie, pe scurt ICECHIM, care arăta că dezinfectantul studiat avea, printre alte inadvertențe. Una din substanțele active era diluată de 10 ori față de ce scria pe etichetă. Imediat au apărut voci care au contestat calitatea ICECHIM de a face astfel de analize. Ei, bine, inginerul chimist Sanda Valea, managerul institutului a explicat, pentru EVZ, ce înseamnă de fapt acreditarea RENAR și de ce instituția este capabilă și are dreptul să facă analize la biocide.
- EVZ: Care e de fapt provestea cu acreditare RENAR?
- ing. Sanda Velea: Noi ne-am acreditat Laboratorul de Fertilizanți și Biocide în anul 2007, conform unui dosar făcut de RENAR, a unui audit în institut, au evaluat echipamentele, au evaluat oamenii, au evaluat procedurile. După care se face controlul acestor produse utilizate pentru dezinfecția spațiilor spitalelor, școlilor, a spațiilor de alimentație publică. Aici vreau să despărțim fertilizanții de biocide. Noi primim lunar mostre de fertilizanți să le analizăm, le facem analiza, suntem recunoscuți la nivel european și ne-am menținut acreditarea. Primim constant probe, de la inspectoatele județe, pe care le analizăm. De aceea ne-am menținut acreditarea RENAR pe acest tip de analize. Avem cerere.
- EVZ: Și pe partea de biocide?
- ing. Sanda Velea: Noi am acreditat acest laborator, am primit fonduri pentru a ne dota, de la Autoritatea Națională de Cercetare, cum se numea la acea vreme. Am întocmit documentația și am chemat RENAR-ul, care a constatat că îndeplinim condițiile pentru a fi autorizați și ne-am autorizat. În octombrie 2007! Tot atunci am inițiat demersurile către Ministerul Sănătății și către Institutul de Sănătate Publică (cel care are în subordine Secretariatul Tehnic pentru avizarea Biocidelor, n.r.) pentru a le face cunoscut că în România există un astfel de laborator și că-i rugăm să facă cunoscut producătorilor, pentru că era la îndemâna lor, că există un laborator care poate efectua astfel de analize. Și în afara de acestea, am trimis adrese la producători, cei care importau direct sau fabricau acest tip de produse, ca să știe și ei că noi suntem acreditați să facem asemenea teste!
- EVZ: Și? Cum au reacționat?
- ing. Sanda Velea: N-am primit nicio cerere de analize timp de 4 ani. În acest timp, anual, ai audit de supraveghere, să vadă dacă îndeplinești condițiile, dacă ai comenzi, ai solicitări, dacă îți funcționează aparatele etc. După 4 ani expiră acreditarea, dorești s-o prelungești, o faci, dar contra unei taxe aferente fiecărei proceduri și fiecărui tip de produs. Noi, văzând că nu avem comenzi, n-am mai menținut acreditarea pentru produse biocide, am menținut-o doar pentru fertilizanți. Pentru biocide am păstrat doar câteva proceduri simple, gen pH, încercări fizico-chimice. Deci, noi nu am pierdut niciodată acreditarea pentru laborator, numai că acum în portofoliu nu există multe proceduri, pentru multe substanțe active, întrucât pentru fiecare se plătește suplimentar la acreditare! Din 2011 noi n-am mai menținut acreditarea pentru conținut de substanță activă din substanțe biocide.
- EVZ: Asta ce înseamnă vizavi de analize?
- ing. Sanda Velea: Putem efectua în regim neacreditat analize, dar acestea nu sunt cu nimic mai prejos decât analizele în regim acreditat. Ele au aceeași acuratețe, sunt făcute cu aceleași echipamente și aceiași oameni le realizează. Doar că nu avem avizul de la RENAR pentru biocide explicit. Dar analizele sunt la fel de valabile, la fel de corecte și la fel de adevărate.
- EVZ: Cum a fost cu analiza la acel biocid solicitată de jurnaliștii de la GSP?
- ing. Sanda Velea: Când am primit solicitarea ne-am reevaluat metodele și procedurile în conformitate cu farmacopeea europeană și am efectuat acea analiză (cea în care s-a constatat diluarea gravă a dezinfectantului, n.r.). Analiza este corectă fără urmă de îndoială, pentru că a fost repetată de câte ori, de persoane diferite, pentru a verifica dacă nu e o eroare când au constatat că e o mare diferență între ceea ce scria pe etichetă și ce am găsit noi. Ne-am verificat pe noi înșine, abia apoi am emis acel buletin de analiză.
- EVZ: Au fost voci care au spus că n-ar fi veridică analiza..
- ing. Sanda Velea: Laboratorul nostru este, fără discuție, credibil! Are oameni, are dotarea necesară. Am reluat demersurile la RENAR să extindem acreditarea pentru aceste metode care sunt necesare a fi utilizate pentru biocidele puse pe piață în România. În maximum 3 luni vom fi iar laborator acreditat. N-am pierdut niciodată acreditarea, doar că n-am prelungit-o!
- EVZ: Cât costă o astfel de prelungire de acreditare?
- ing. Sanda Velea: Destul de mult. Doar auditul pe care-l face RENAR, pe câteva proceduri, 4-5, să spunem, costă în jur de 10.000 de euro. Noi nu suntem bugetari, tot ce facem este autofinanțare. Primim bani din proiectele câștigate, din competiții interne sau internaționale câștigate, sau avem contracte directe cu agenții economici. Cercetare și servicii. Facem servicii de analize, care sunt prost plătite, pentru că așa este piața. Dacă ceri prețuri mari nu-ți mai vin clienții. Apoi, procesul de acreditare este unul dinamic, deci eu nu pot să mențin numai 10 proceduri și cu astea să rămân. În funcție de cerința pieței, ne extindem constant. Fiecare produs în parte presupune o procedură și o metodă de lucru aparte. Nu pot să acreditez biocide și să fac orice. Fiecare clasă de produși și de substanțe active trebuie autorizată separat.
- EVZ: Referitor la aceste analize, cred că se face o confunzie vizavi de ce laborator analizează ce anume la o substanță.
- ing. Sanda Velea: S-a creat, într-adevăr, o confuzie vizavi de analize și încercări. Deci, una este analiza conținutului de substanță activă, adică a proprietăților fizico-chimice ale produsului pe care-l cumperi, și alta e eficacitatea biologică. Deci, eu cumpăr acest produs să-l utilizez ca dezinfectant pentru spitale, în cazul de față. Eu îl iau, îl diluez sau nu, și-l aplic. Sterilizez echipamentele, mesele de lucru sau pereții. După care pot să fac probe să văd ce eficacitate biologică a avut produsul. E cu totul altceva decât ce facem noi! Teste de analize fizico-chimice în România nu a făcut decât ICECHIM. Nu am mai făcut în ultima perioadă, adevărat, motiv pentru care n-am solicitat prelungirea acreditării în 2011. Noi suntem, însă, gata și suntem siguri că vom obține prelungirea acreditării imediat. Testele biologice nu le-am făcut niciodată și nu le facem. Nu ne-am revendicat dreptul de a face aceste teste biologice. Eu nu garantez că produsul respectiv, fabricat de o firmă sau alta, are eficiență biologică asupra populației microbiene de pe pereți! Asta e treaba utilizatorului, care trebuie să aducă raporte care să arate dacă din punct de vedere al sanitației produsele corespund, așa cum a spus domnul ministru al Sănătății. Noi facem altceva, noi facem teste referitoare la conținutul de substanță activă. Eu confim, prin analiza mea, că un produs conține o substanță activă într-un anumit procent. Eficacitatea produsului se analizează la institute specializate care analizează încărcarea microbiologică, bacteriologică, de organisme patogene, nu știu exact cum se numesc, pentru că nu sunt de profesie biolog, sunt inginer chimist.
- EVZ: Important e că analizele făcute de ICECHIM sunt corecte.
- ing. Sanda Velea: Da, chiar dacă în această perioadă, când s-au solicitat aceste texte, aceste probe, noi nu figurăm în baza de date a RENAR-ului ca laborator acreditat, eu vă garantez că acuratețea analizelor, modul în care ele reflectă realitatea este cât se poate de corect și înalt calitativ. Avem certificare TUV, pe toate antetele noastre veți găsi verificarea aceasta a sistemului calității. TUV este o certificare în plus că ICECHIM, prin toate laboratoarele sale, îndeplinește cerințele de calitate din toate domeniile: și în cercetare, și în servicii, și în aprovizionare, și în toate cele. E o confirmare în plus că oamenii care lucrează aici sunt oameni calificați, dispunem de echipamente performante și suntem în stare să dăm rezultatele. Sigla RENAR îți conferă, peste acestea, încă o dată, că pe procedura aceea tu faci analizele în conformitate cu standardul sau cu reglementările europene.