Mii de oameni traversează zilnic staţia de metrou POLITEHNICĂ, însă puţini cunosc SECRETELE din spatele construcţiei! MISTERELE ascunse sub paşii călătorilor îşi vor da FIORI

Mii de oameni traversează zilnic staţia de metrou POLITEHNICĂ, însă puţini cunosc SECRETELE din spatele construcţiei! MISTERELE ascunse sub paşii călătorilor îşi vor da FIORI

Staţia de metrou Politehnică este situată în imediata apropiere a Universităţii Politehnice din Bucureşti. În comparaţie cu alte staţii de metrou, are un trafic mic, însă mii de oameni o traversează în fiecare zi.

Pardoseala de marmură roz este călcată de picioarele a mii de studenţi de la Universitatea Politehnica şi de studenţii de la Facultatea de Jurnalism a Universităţii din Bucureşti, precum şi de cei care lucrează în zona fostei fabrici de textile Apaca, unde există o serie de sedii de birouri.

Pardoseala de sub paşii călătorilor e colorată în modele neobişnuite însă foarte puţini sunt cei care le cunosc povestea. Staţia de metrou Politehnică a fost construită în timpul regimului communist, în anul 1983 şi decorată cu dale de calcar extrase din Munţii Apuseni. Nimeni nu avea idée la acel moment că formele ciudate din pardoseală sunt fosile ale fiinţelor preistorice. Cele mai multe dintre acestea sunt parte a unui grup de organism numit rudists, care a trăit în mediul subacvatic de mică adâncime din perioada târzie a Jurasicului şi în perioada Cretacicului târziu. Munţii Apuseni au fost creaţi în această perioadă de timp, datorită convergenţei microplăcilor Tisia şi Dacia. Pe măsură ce plăcile s-au ciocnit, muntele a crescut din marea care conţinea aceste vietăţi marine. De-a lungul a milioane de ani, exoscheletele şi corpurile lor au fost fosilizate în calcar.

Un cunoscut profesor de geologie de la Universitatea din Bucureşti afirmă că toate staţiile de metrou din Bucureşti au în construcţia lor asemenea componente din diferite perioade geologice. Fosilele incorporate în dale de marmură din staţiile de metrou, în special cele de la staţia Politehnică au o valoare ştiinţifică incomensurabilă, scrie site-ul DESCOPERĂ.