FRELANCE-ul, un real MOTIV al crizei forţei de muncă

FRELANCE-ul, un real MOTIV al crizei forţei de muncă

Lipsa forţei de muncă devine un subiect sensibil în România ultimilor ani. Nu mai surpinde pe nimeni faptul că un bun mecanic sau cizmar sunt din ce în ce mai greu de găsit. O mare problemă este însă că lipsa oamenilor pricepuţi se simte şi în domeniul IT. Locurile limitate ale facultăţilor de profil aduc o explicaţie crizei de angajaţi însă şi succesul platformei de tip freelance este un motiv real.

Din ce în ce mai mulţi români îşi dau demisia de la locul de muncă din corporaţii, alegând să se lanseze pe cont propriu, lucrând de acasă., ţinând legătura pe internet cu angajatorii de peste Ocean sau Europa. Tinerii aleg asta în ciuda faptului că nu e un mediu de lucru sigur, nu îţţi oferă certitudine şi un flux constant de lucru.

Sebastian a fost angajat ca tester de jocuri electronice până în 2010, iar de cinci ani este freelancer.

„Există încă acea idee încetăţenită de a munci de la 9 la 5 sau la 6, pe acelaşi lucru, timp de ani de zile. Treaba asta s-a cam dus. Acum, ceea ce fac eu este o combinaţie între project management, management de dezvoltare, recrutare şi management de testare”, a declarat Sebastian Dracopol.

Sebastian spune că lucrează în medie 6 ore pe zi, find plătit la oră sau pe proiect şi susţine că este plătit mult mai bine decât atunci când era angajat.

„Se câştigă de 3-4 ori mai bine ca în România, cel puţin în tot ce înseamnă IT, testare, design la administrare de servere, programare sau project management”, adaugă  Sebastian Dracopol.

„Este o metodă foarte bună de a rămâne în ţară, cum am ales şi eu s-o fac, şi continui să lucrez totuşi cu nişte oameni din afară, cu nişte salarii competitive cu cele din afară şi într-o manieră, ce este cel mai important, ca cea din afară”, mai explică Sebastian Dracopol.

“Meseria” de freelancer poate aduce multe avantaje dar implică şi dezavantaje de asemenea. Avantajul e acela că îţi poţi organiza timpul după bunul plac, putând să te consideri independent, însă problema este că nu ai un venit constant şi nu poţi sti dacă luna viitoare vei semna vreun alt contract şi implicit vei avea venituri să te întreţii.

În 2014, un procent de 40% dintre angajatorii români întâmpinau probleme în căutarea angajatului potrivit iar cifrele unui studiu de anul trecut arată că procentul a crescut la 61%. La nivel global, România ocupă locul 6 la acest capitol, potrivit studiului realizat de firma de recrutare Manpower.

Aproape jumătate dintre specialiştii în resurse umane se aşteaptă ca, până în anul 2020, cel puţin 20 la sută din forţa lor de muncă să fie formată din angajaţi temporari sau prestatori de servicii, conform unei analize PricewaterhouseCoopers, informează Digi24. 

Ne puteți urmări și pe Google News