Boboc: Comisia juridică urmează să discute marți solicitările justiției în cazurile senatorilor Oprea și Tudor

Boboc: Comisia juridică urmează să discute marți solicitările justiției în cazurile senatorilor Oprea și Tudor

Comisia juridică va pune marţi în discuţie solicitările justiţiei cu privire la cazul senatorilor Gabriel Oprea şi Doina Tudor, urmând ca miercuri rapoartele în aceste cazuri să fie introduse pe ordinea de zi a plenului, sub rezerva finalizării lor, a declarat preşedintele comisiei Cătălin Boboc.

"Biroul permanent ne-a sesizat, urmează să transmită și sesizarea scrisă astăzi în cazul celor două dosare. Împreună cu colegii, am solicitat Biroului permanent ca astăzi, la 15,30, să deschidem dosarele pentru a fi suficient timp de studiu, iar pentru mâine să le introducem pe ordinea de zi a comisiei", a precizat Boboc.

Solicitarea cu privire la începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea în dosarul în care sunt cercetaţi foşti şefi ai DIPI a venit în urmă cu o săptămână la Senat, urmată de cererea pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive pe numele Doinei Tudor, sub acuzaţia de complicitate la luare de mită.

"Sigur că, din discuții, vom vedea, eu sper că va fi suficient timp pentru mâine (marți — n.r.) să dăm raportul astfel încât miercuri să intre la plen. Asta am și propus colegilor (din Biroul permanent — n.r.) să introducă pe ordinea de zi de miercuri sub rezerva depunerii raportului. În principiu acesta este parcursul pe care l-am propus și colegii din Biroul permanent au fost de acord", a adăugat Boboc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit declaraţiior acestuia, cei doi senatori urmază să îşi studieze dosarele şi să formuleze un punct de vedere. DNA anunţă că Gabriel Oprea, sub calitatea de ministru de Interne şi coordonator de credite, ajutat de Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă şi Gabriel Nicolae Pavel, şef al Serviciului Juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliţie şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al protecţiei demnitarilor.

"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august — octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus", susțin procurorii.

DNA mai precizează că, în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de acesta), pentru ca acesta, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activități de control, potrivit agerpres.ro

"În urma sumelor remise cu titlu de mită, la data de 26 aprilie 2013, inculpatul Daniel George Tudor a emis o decizie prin care s-au ignorat în totalitate constatările controlului respectiv (care atenționa asupra gradului de risc ridicat al societății) și a impus remedierea unor deficiențe minore și nesemnificative în raport cu situația financiară precară a societății", susțin procurorii.