Ororile chestorului Bărăscu. Poliţiştii ameninţau martorii protejaţi cu răpirea copiilor de către interlopi. Alţi martori au fost sedaţi permanent
- Virgil Burl ă
- 2 februarie 2016, 14:26
În rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată mai mulţi poliţişti de la Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor, în frunte cu şeful acestei structuri, chestorul Adrian Bărăscu, martorii secreţi au povestit procurorilor DNA cum au fost înjosiţi de grupul infracţional de la ONPM. De la refuzul de tratament medical până la chirii nedecontate şi subfinanţare cronică. În acest timp, oamenii lui Bărăscu decontau sute de mii de lei prin raportări fictive.
În dosarul „Protecţia martorilor", un denunţător care face parte din Program a arătat că ofiţerii de legătură Marcel Daniel Gomeajă şi Laurenţiu Udroiu, au adoptat un comportament ostil şi chiar jignitor, venind în mod repetat la locuinţa martorilor protejaţi, pentru a le induce o stare de panică, legată, în principal, de faptul că nu acceptau să se supună necondiţionat oricăror pretenţii ale lor. „Astfel, în prezenţa fiicei martorului, le-au spus, fără nicio probă sau indiciu cu corespondent în realitate, că întreaga familie este în pericol de moarte, că fiica martorului s-ar putea să fie răpită de clanurile interlope, că vor fi filaţi de detectivi privaţi angajaţi de cei pe care şi i-au făcut duşmani, prin depunerea declaraţiilor în calitate de martori. (...) Au făcut afirmaţii şi în sensul că probabil au fost plătiţi cu un milion de euro, încât au acceptat să depună mărturie în dosarul în care au fost incluşi in Program. Atitudinea ofiţerilor O.N.P.M. era sfidătoare şi prin gestică, intrând în casa martorilor fără permisiune, tolănindu-se pe canapea şi comportându-se ca şi cum martorii protejaţi ar fi fost toleraţi în propria casă”, se arată în rechizitoriul dosarului.
Tratamente inumane
Într-un alt caz, unei alte martore i s-a interzis să apeleze la un medic, pe cont propriu, fiind ameninţată că va fi exclusă din Program dacă nu aşteaptă să fie dusă la medicii care sunt „agreaţi” de O.N.P.M., „situaţie faţă de care nu s-ar fi împotrivit dacă asistenţa medicală ar fi fost asigurată într-un timp rezonabil. Cu toate acestea, au fost perioade lungi de timp în care nu a existat disponibilitatea ofiţerilor O.N.P.M. de a asigura deplasarea la medicul „agreat”, se mai arată în document.
Aceeaşi ofiţeri de legătură Gomeajă şi Udroiu au afirmat în faţa fiicei martorului, că va fi răpită dacă nu se vor muta în altă localitate, exprimându-se în sensul că prin declaraţiile lor au deranjat foarte mulţi oameni cu bani care sunt dispuşi să plătească pentru a le face rău, inclusiv prin răpirea fiicei. Au susţinut că nu pot să le acorde sprijin sau pază, în condiţiile în care rămân în Bucureşti.
Sedaţi permanent
Coşmarul celor care ar fi trebuit prozejaţi a continuat cu recomandări de medicamente ce aveau rolul de a ţine familia adormită. „Întreaga familie a fost obligată să ia tratamentul medical recomandat de medicul lor psihiatru (care nu a examinat-o niciodată pe fiica martorului), susţinând că vor fi excluşi din Program dacă nu iau medicamentele respective. Acest medicamente au fost recomandate la fel pentru toţii membrii familiei, fiind de natură să îi ţină adormiţi aproape tot timpul. Li s-a recomandat medicamentul „Haloperydol ”, deşi nici unul dintre ei nu a fost diagnosticat cu vreo boală psihică, iar acest medicament este un antihalucinogen notoriu recomandat în genere în schizofrenie. Şi celelalte medicamente „Nirzaten”, „Serlift”, „Solian” şi „Miansering” sunt tot medicamente recomandate în boli psihice, şi martorul chiar a întâmpinat probleme la farmacie, atunci când a solicitat aceste medicamente pe codul „321” de „depresie”, personalul farmaciilor spunând că nu există concordanţă între cod şi medicamentul cumpărat. Din cauza acestei medicaţii severe şi neadecvate, fiica martorului şi-a pierdut cunoştinţa şi a căzut, lovindu-se la umăr şi la cap, fiind nevoie de intervenţia salvării.
Personalul de pe salvare efectiv şi-a făcut cruce după ce a văzut ce tratament a fost obligată o fată de 24 ani să suporte, spunând că este tratament pentru schizofrenie. Niciun medic nu a confirmat un astfel de diagnostic în ceea ce priveşte vreun membru al familiei martorului, dimpotrivă a fost infirmată o asemenea posibilitate”, se mai arată în rechizitoriu.
Consiliere la cârciumă
Un alt martor protejat a povestit la DNA că pe parcursul perioadei de când a fost inclusă în Program, cel puţin teoretic, ar trebui să beneficieze de consiliere psihologică în mod constant.
iniţial, a fost condusă pentru consiliere psihologică la un restaurant cu numele „Bârlogul Lupilor”, despre care martora cunoştea din mass-media că este un loc de întâlnire al clanurilor interlope. Martora a protestat faţă de alegerea acestei locaţii, dar ofiţerii O.N.P.M. au „liniştit-o”, susţinând că au încheiat „protocol” cu patronul acelui restaurant, martora înţelegând prin aceasta că au încheiat un contract de închiriere.
Condiţii precare
Suma lunară alocată de O.N.P.M. a fost stabilită discreţionar, la aproximativ 1.000 lei/persoană, deşi obligaţia legală este de a se asigura un nivel de trai asemănător cu cel pe care martorul îl avea înainte. În condiţiile în care unul dintre martori avea un venit de minim 10.000 USD, în mod evident discrepanţa între venitul anterior şi cel prezent este imensă. „Copiii martorului au fost mutaţi de la o grădiniţă particulară din Bucureşti, la o grădiniţă de stat din provincie, unde au fost marginalizaţi şi agresaţi fizic de ceilalţi copii. Nu s-a luat nicio măsură în sensul celor sesizate”, se mai arată în rechizitoriu.
Coloane cu 160 km pe oră
Un martor a declarat că escorta formată din lucrători ai O.N.P.M pentru deplasările din oraş era exagerat de mare, foloseau 3-4 maşini, 6-8 lucrători, iar deplasarea se efectua cu viteze excesive, de circa 160 km/h, folosind autoturisme Dacia Logan, cu girofar, după părerea martorului atrăgându-se prea mult atenţia şi fiind pus în pericol. Martorul a apreciat că o singură maşină era suficientă pentru efectuarea deplasărilor şi pentru a nu se atrage atenţia cu privire la calitatea de martor protejat. El a declarat că nu a purtat niciodată veste antiglonţ, alte echipamente de protecţie şi nici mijloace de deghizare, cum ar fi cagule, sau alte asemenea mijloace.
Un alt martor a declarat la DNA că a fost inclus, împreună cu familia sa, în Programul de protecţie a martorilor, în perioada 2010 – 2013, interval de timp în care a relocat de 5 ori, au fost supuşi unor abuzuri fizice şi psihice, au fost lipsiţi de protecţie reală şi chiar au fost vulnerabilizaţi, li s-au cerut, cu titlu de mită, bunuri personale şi produse alimentare, remarcând şi plata unor servicii supraevaluate. Faţă de situaţia de fapt prezentată de martorul protejat, au fost formulate învinuiri, conform faptelor descrise în cele ce urmează, la punctul II.8 al prezentului rechizitoriu.
Tratament diferenţiat
O altă declaraţie priveşte martorii incluşi în program, aceştia fiind trataţi diferenţiat, aşa încât unii sunt hărţuiţi, li se neagă drepturile fundamentale, sunt puşi în pericol, în timp ce un martor este favorizat şi i se îndeplinesc toate dorinţele, chiar dacă prin aceasta este,de asemenea, pus în pericol (de exemplu, este plimbat în zone turistice aglomerate, este lăsat să viziteze imobilele de unde a fost relocat, are întâlniri lunare cu familia etc).
De exemplu, în legătură cu martorul favorizat, o echipă formată din 8 lucrători a stat 9 zile într-o pensiune din Dâmbovicioara, unde patron este o cunoştinţă comună a chestorului Bărăscu, tot acolo fiind organizată şi petrecerea de sfârşit de an a O.N.P.M.
Intervenţia la deputat
În legătură cu proiectul de lege care ar fi trebuit să scoată Protecţia Martorilor de sub tutela Ministerului de Interne, procurorii DNA l-au intercepatt pe Bărăscu care vorbea cu un politician pentru ca legea să fie trecută prin Parlament.
La ora 13:01:42, deputatul POPA Octavian-Marius l-a fost apelat telefonic de chestorul de poliţie BĂRĂSCU Adrian-Augustin: „Salut, POPICU! Ce faci? ADRIAN la telefon!”, „Gata cu vacanţa…?”, „Când pot să te văd şi eu cinci minute, în funcţie de timpul tău liber?”, interlocutorul acceptând invitaţia: „Păi, eu ştiu, cred că cel mai bine ar fi astăzi. Eu am o întâlnire cu ALINA şi după aia te sun şi vedem unde ne…”.
În după-amiaza aceleiaşi zile, la ora 15:30:52, s-au întâlnit la restaurantul „Bârlogul Lupilor” (BĂRĂSCU Adrian-Augustin: „POPICU scump şi drag! Ce faci?”, „Eu sunt la CORNEL!”, POPA Octavian-Marius: „A, la BÂRLOG?”, „Hai, că vin şi eu într-acolo”).
În timpul întâlnirii cu deputatul POPA Octavian-Marius, ora 15:32:02, chestorul de poliţie a contactat-o pe cms. şef POPA Felicia-Violeta, pentru a-i trimite, prin intermediul cms. şef LEHĂDUŞ Aurel, la restaurantul „Bârlogul Lupilor”, proiectul de lege: „VIOLETO, ce faci, iubita mea dragă colegă?”, „Bine, dă-i şi tu un print la ce-am făcut noi pe… lege şi dă-i-o lui AURICĂ…”, „Îi dai lu’ AURICĂ, că ştie unde, adică… sunt la masă…”, iar interlocutoarea sa a dat curs solicitării: „Ţi-l trimit la tine, am înţeles, da, bine!”.
În seara aceleiaşi zile, la ora 18:19:54, BĂRĂSCU Adrian-Augustin i-a comunicat colegei sale că proiectul noii legi ar putea fi adoptat până în luna martie 2016: „Avem mari şanse ca până în martie să iasă!”, „nouăzeci şi nouă la sută…”, entuziasmul fiindu-i împărtăşit de către interlocutoare: „Tu… aşa, în forma asta, aşa? Bine, trebuie amenajată final!”, „Doamne, cred că… nu m-am îmbătat în viaţa mea, dar acum mă îmbăt…”, „Vai… vai de mine, Doamne ajută să fie aşa! Atunci… pfai de mine! De abia atunci facem şi noi munca aşa cum trebuie!” se mai aartă în rechiyitoriul procurorilor.
Disjungeri din dosar
În dosarul „Martori protejaţi”, procurorii DNA au decis o serie de disjungeri faţă de alţi funcţionari din Oficiul Naţional pentru Protecţia Martorilor (O.N.P.M) care au participat la întocmirea documentaţiei necesare achiziţiilor care fac obiectul infracţiunilor de deturnare de fonduri. Astfel, există indicii că practica deturnării de fonduri era una curentă şi înainte de 2014.
Alţi funcţionari urmează să fie cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu, aici fiind vizaţi funcţionarii Direcţiei de Audit Public din cadrul M.A.I., care au efectuat verificări asupra fondurilor pentru protecţia martorilor. De asemenea, sunt indicii că au fost săvârşite şi alte infracţiuni, indicii care au rezultat din cercetările efectuate în prezentul dosar.
Grupul infracţional
În perioada septembrie – decembrie 2013, Bărăscu Adrian-Augustin, Popa Felicia-Violeta, Nanu Ion-Octavian și Liță Andreea-Violeta au constituit un grup infracțional organizat, grupare la care, în perioada 2014 – noiembrie 2015, au aderat și Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Lehăduș Aurel, Pușcaș Dan-Cristian, Pintilescu Cristian, în scopul săvârșirii infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri, deturnare de fonduri, abuz în serviciu și abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
În contextul amintit, în perioada 2014 – noiembrie 2015, membrii grupului au acționat, pe de o parte, în vederea supradimensionării cuantumului fondurilor bănești necesare protecției martorilor, iar, pe de altă parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție.
Cheltuieli inutile
De asemenea din banii destinați folosului exclusiv al martorilor din Programul de protecție, membrii grupului au achiziționat, de la furnizori preferați, unor bunuri și servicii destinate înzestrării O.N.P.M., precum și destinate funcționarilor instituției, ori au achiziționat bunuri și servicii inutile ori neperformante.
În perioada 2014 – 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de ordonator terțiar de credite la O.N.P.M., în mod repetat și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a folosit documente și date inexacte menite să supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protecției martorilor, și anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei.
În perioada 2014 – noiembrie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, cu ajutorul inculpaților Popa Felicia-Violeta,Nanu Ion-Octavian, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel,Gomeajă Marcel-Daniel,Pintilescu Cristian și Lehăduș Aurel, care au participat la întocmirea documentației aferente achizițiilor, în mod repetat, a schimbat ilegal destinația sumei de 303.240,83 lei, alocate protecției martorilor, pentru înzestrarea sediului O.N.P.M., precum și pentru dotarea funcționarilor din această instituție, în alte scopuri decât cele stabilite prin bugetul de stat. O parte din sumele de bani deturnate, în cuantum de 106.385,87 lei, au fost plătite furnizorilor, activitatea infracțională fiind întreruptă de controlul I.G.P.R. din 25 septembrie 2015, în urma căruia au fost suspendate procedurile de achiziție directă a unor produse și servicii, în valoare totală de 196.854,96 lei.
Sume deturnate
În aceeași perioadă, inculpații Croitoriu Viorel-Marcel, Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta și Pintilescu Cristian, în calitate de împuterniciți al ordonatorului terțiar de credite (au semnat pentru directorul O.N.P.M.), beneficiind de ajutorul celorlalți membri ai grupului, au schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația sumei totale de 41.698 lei alocate protecției martorilor, în baza unor înscrisuri denumite „note justificative”. În perioada 2014 – noiembrie 2015, în contextul efectuării unor achiziții directe și neperformante (sisteme de supraveghere video și alarmare), inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin împreună cu alți membri ai grupului și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu. Astfel, nu a fost posibilă aducerea la îndeplinire a măsurilor sporite de siguranță la domiciliu pentru martorii protejați. Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei, a bugetului destinat protecției martorilor și vătămarea intereselor legale ale martorilor incluși în Program.
Banii respectivi, destinați protecției martorilor, au fost folosiți la modernizarea centrului operațional de monitorizare și intervenție pentru servicii de pază și protecție al O.N.P.M, iar furnizorii au beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor remise. În luna februarie 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director al O.N.P.M. și ordonator terțiar de credite, beneficiind de ajutorul inculpaților Nanu Ion-Octavian, Popa Felicia-Violeta, Croitoriu Viorel-Marcel, Liță Andreea-Violeta, Gheorghe Răzvan-Gabriel, care au participat la întocmirea documentației prealabile acestei achiziții directe, a încheiat un contract de prestări servicii cu un operator de telefonie mobilă, prin care a achiziționat un pachet de servicii de telefonie mobilă, supraevaluat în raport cu necesitățile punerii în aplicare a măsurilor de protecție dispuse față de martorii incluși în Program.
Prejudicul lui Bărăscu
În această manieră, inculpatul a produs un prejudiciu bugetului destinat protecției martorilor în sumă de 64.101 lei, vătămând totodată interesele legale ale martorilor incluși în Program. Urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, funcționarii O.N.P.M. au beneficiat de un folos material injust (un pachet de servicii supradimensionat), iar furnizorul de produse și servicii a beneficiat de contravaloarea produselor și serviciilor furnizate.
În ziua de 04 august 2015, inculpatul Bărăscu Adrian-Augustin, în calitate de director O.N.P.M., a încercat să îl determine pe un subordonat de-al său, utilizând afirmații cu vădit caracter intimidant și amenințări, să nu mai formuleze sesizări penale și să nu mai dea declarații defavorabile conducerii instituției, cu prilejul unor cercetări penale.
Psiholog de paie
În noaptea de 14/15 iunie 2013, inculpata Liță Andreea-Violeta, în calitate de psiholog în cadrul O.N.P.M. și desemnată cu evaluarea și asistența psihologică a unui martor protejat, nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu, în condițiile în care acesta din urmă i-a adus la cunoștință intenția și motivațiile de a comite un act suicidar (tentativa de suicid a avut loc), fapt ce a cauzat vătămarea drepturilor acelei persoane conferite de includerea în Program. În perioada decembrie 2009 – noiembrie 2015, în mod repetat, inculpații Bărăscu Adrian-Augustin, Lehăduș Aurel și Pușcaș Dan-Cristian, și-au încălcat atribuțiile de serviciu, adoptând comportamente șicanatorii la adresa martorilor incluși în Program. Inițial acest comportament privea reducerea cheltuielilor necesare acestora și, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petițiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificări din partea Corpului de control al M.A.I., fapta cauzând vătămarea drepturilor persoanelor respective. Prejudiciul produs bugetului de stat, în maniera descrisă mai sus, se ridică la suma de 553.769 lei.
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților inculpații Bărăscu Adrian-Augustin, Croitoriu Viorel-Marcel, Gomeajă Marcel-Daniel, Popa Felicia-Violeta, Pintilescu Cristian, Nanu Ion-Octavian, Gheorghe Răzvan-Gabriel și, Sta