USR pune lupa pe cheltuielile companiilor înființate de Firea

USR pune lupa pe cheltuielile companiilor înființate de Firea

Uniunea Salvați România (USR) va sesiza Curtea de Conturi în ceea ce privește cheltuielile făcute în ultimele luni de către companiile înființare de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Totodată, Uniunea va trage un semnal de alarmă la autoritățile care se ocupă de supravegherea achizițiilor publice astfel încât să monitorizeze cu o mai mare atenție acțiunile companiilor municipale.

„USR sesizează Curtea de Conturi în legătură cu cheltuielile făcute în ultimele luni de către Companiile municipale. De asemenea, USR va avertiza autoritățile care se ocupă de supravegherea achizițiilor publice astfel încât acestea să fie mult mai atente la toate procedurile ce vor fi derulate în zilele următoare de către Companiile înființate de Gabriela Firea”, potrivit unui comunicat de presă al USR.

De asemenea, USR susține că „prin majorarea de capital care va fi decisă în CGMB, aceste companii ar urma să primească nu mai puțin de 60 de milioane de euro, bani care ar trebui să fie cheltuiți în 9 zile lucrătoare, câte mai sunt până la finalul acestui an. Această majorare vine la doar trei luni de la precedenta capitalizare, urcând suma totală primită de Companii la 175 de milioane de euro, adică a șasea parte din bugetul Capitalei”

În acest sens, președinte al USR București, Roxana Wring, a arătat că „sumele alocate Companiilor sunt egale cu banii cheltuiți în primele 11 luni de toate spitalele din administrarea Primăriei. De asemenea, a arătat că banii alocați nu merg spre dezvoltare sau investiții, ci spre mașini pentru directori, chirii, cheltuieli de întreținere sau chiar pentru achiziții aberante. ”Aceste companii vor plăti în total 12 milioane de lei pentru achiziționarea a 121 de mașini, dintre care mai bine de jumătate sunt autoturisme pentru șefii și directorii din cele 22 de companii. Se mai plătesc apoi încă 10 milioane de lei pentru chirii și cheltuieli de funcționare. Și apoi se adaugă și tot felul de cheltuieli aberante, cum ar fi: 8,7 milioane de lei pentru panouri LED, 8 milioane pentru un teren și un imobil destinate Companiei de Protecție Civilă și Voluntariat, aproape 1 milion de lei pentru un studiu de prefezabilitate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta a mai adăugat că „anul 2017 a fost probabil unul din cei mai slabi ani din ultimii 10 din punctul de vedere al marilor investiții în București pentru că, după rectificările de peste an, banii alocați efectiv pentru dezvoltarea orașului au însemnat doar 5% din buget Capitalei. Cu toate acestea, Gabriela Firea a alocat sume colosale Companiilor municipale și a risipit banul public fără nicio logică”.

Prin urmare, USR a solicitat Primăriei București să transmită „costul total al tuturor evenimentelor organizate cu ocazia sărbătorilor de iarnă de către direcțiile proprii și de către instituțiile aflate în subordine”, potrivit sursei citate.