Macron îl sfidează pe Trump și premiază cercetători americani, oferindu-le șansa de a se muta în Franța

Macron îl sfidează pe Trump și premiază cercetători americani, oferindu-le șansa de a se muta în Franța

Președintele francez Emmanuel Macron acordă premii cercetătorilor americani, pentru a se muta în Franța, într-un gest sfidător față de Trump, care scoate SUA din Acordul climatic de la Paris.

Președintele francez acordă milioane de euro pentru 18 oameni de știință americani, pentru a se muta în Franșa și a-și continua cercetările privind schimbările climatice, scrie The Guardian.

Mai mult de 5.000 de persoane din 100 de țări și-au exprimat interesul de a primi aceste finanțări. Majoritatea aplicanților - și 13 din cei 18 câștigători - sunt cercetători din Statele Unite.

„Apelul lui Macron m-a motivat foarte mult, psihologic, pentru că un astfel de sprijin din partea unui șef de stat, care spune că este important ceea ce fac eu, este incredibil”, a spus unul dintre câștigători, Camille Parmesan, de la Universitatea Texas din statul Austin. Camille va lucra la o stațiune experimentală de ecologie, în Pirinei, analizând modul în care afectează schimbările climatice produse de om viața în sălbăticie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un interviu pentru AP, Parmesan a descris provocările cărora trebuie să le facă față pentru a obține finanțare țtiințifică din SUA și sentimentul că „trebuie să ascunzi ceea ce faci”.

Trump și-a exprimat scepticismul față de încălzirea globală și a spus că Acordul de la Paris dăunează companiilor americane, pentru că cere reducerea gazelor cu emisii de seră.

„Suntem aici să înlocuim finanțarea” SUA pentru cercetări climatice, le-a spus Macron câștigătorilor, la Paris. „Dacă vrem să fim pregătiți, avem nevoie de știință”, a adăugat el, promițând să pună în practică un sistem de monitorizare a schimbărilor climatice, între alte inovații.

Cercetările câștigătoare se concentrează pe poluare, uragane și nori. O nouă rundă a competiției va fi lansată anul trecut, împreună cu Germania. Vor fi alese circa 50 de proiecte și finanțate cu 60 de milioane de euro, din partea statului francez și a institutelor de cercetare franceze.