PSD s-a împiedicat în defi niția abuzului în serviciu

PSD s-a împiedicat în defi niția abuzului în serviciu

Comisia parlamentară pentru punerea în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, condusă de fostul ministru al Justiției Florin Iordache (PSD) ar fi trebuit să reglementeze ieri noua definiție a infracțiunii de abuz în serviciu, despre care Curtea Constituțională a spus că Parlamentul este obligat să introducă un prag valoric al prejudiciului sub care fapta să nu mai fie infracțiune penală.

Numai că aleşii coaliției de guvernare PSD-ALDE, care dețin o majoritate confortabilă, au amânat subiectul, pe motiv că nu au fost suficienți parlamentari pentru a putea ajunge la „cea mai bună variantă acceptabilă de cât mai mulți oameni implicați în sistemul judiciar”.

Fostul ministru al Justiției, în prezent liderul senatorilor juriști, Robert Cazanciuc (PSD), a explicat ieri că în acest moment „la PSD nu s-a conturat un punct de vedere foarte clar pe această chestiune (n.r. – abuzul în serviciu)”, și că „nu e uşor de conturat” pentru că „este foarte multă emoţie în jurul acestei chestiuni”.

100.000 de lei

Ne puteți urmări și pe Google News

De partea cealaltă a scenei politice, PNL și USR militează împotriva impunerii unui prag valoric la abuzul în serviciu și pentru menținerea limitelor actuale ale pedepsei, anume „închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”. În schimb, UDMR a propus un prag de 100.000 de lei și scăderea pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru infracțiunea penală de abuz în serviciu, maghiarii fiind singura formațiune politică care a propus până acum o valoare concretă.