EXPLOZIA CREDITELOR! Alertă financiară în România. ROBOR O IA LA VALE. Cifrele unui dezastru anunțat
- Jeanina Năstase
- 9 octombrie 2017, 14:29
Din nou alertă după informaţiile apărute în legătură cu indicele ROBOR. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut luni până la nivelul de 1,79%, după ce a scăzut de două ori săptămâna trecută, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR).
Indicele a crescut în ciuda declarațiilor guvernatorului BNR Mugur Isărescu. "Daţi-mi voie să mă retrag, să plec acasă, adică la bancă şi să am grijă de ROBOR”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, la finalul conferinţei "Soluţionarea alternativă a litigiilor din domeniul financiar-bancar”, organizată de Universitatea din Bucureşti.
Ce se va întâmpla cu CREDITELE ROMÂNILOR. BNR a făcut ANUNŢUL aşteptat de toată lumea
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Indicatorul a atins marţi, 3 octombrie, nivelul de 1,8%, cel mai mare din 25 noiembrie 2014. Indicatorul a scăzut miercuri la 1,79%, iar joi la 1,78%. Vineri, indicatorul a stagnat la 1,78%.
Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%, anunță News.ro. Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 1,91%, cel mai mare nivel din 7 ianuarie 2015 (1,92%).
Creşterea indicelui Robor de la finalul lunii septembrie este legată de probleme de lichiditate ale pieţei, în condiţiile în care gradul de colectare a Fiscului a crescut, iar specialiştii Băncii Naţionale a României (BNR) vor găsi soluţii pentru a tempera creşterea acestui indice, a declarat recent ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, după o întâlnire cu reprezentanţi ai BNR.
Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat marţi, 3 octombrie, băncile comerciale cu 9,3 miliarde de lei, conform datelor analizate de Profit.ro, printr-o operaţiune de piaţă monetară de tip repo cu scadenţa la 7 zile, mişcare ce este aşteptată să ducă ratele de dobândă pe termen scurt sub 1,75%.