Restrângerea drepturilor minorităților din Ucraina, criticată de România, Ungaria și Rusia

Restrângerea drepturilor minorităților din Ucraina, criticată de România, Ungaria și Rusia

Ministrul Educației Naționale, Liviu Pop, s-a întâlnit la Kiev cu omologul ucrainean, pentru dezamorsarea situației după promulgarea noii Legi a educației în Ucraina, a anunțat, ieri, premierul Mihai Tudose

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a promulgat, luni seara, controversata Lege a educaţiei, adoptată de Parlamentul de la Kiev în 5 septembrie, care îngrădește dreptul minorităților la educație în limba maternă.

Se caută soluții

„Încercăm să dezamorsăm situaţia, să găsim o soluție pentru copiii români și înțeleg că, împreună cu doamna ministru Păstîrnac, lucrați la o modalitate de a reuși ca bursele acelea să ajungă mai multe, dacă se poate, la copiii români”, a spus premierul Tudose, la începutul şedinţei de Guvern, adresându-i-se lui Gigel Paraschiv, secretar de stat în MEN. MAE și MEN intențio nează să ofere elevilor care studiază în limba română în Ucraina „un pachet educaţional” şi să susţine pregătirea profesorilor de limbă română şi de alte materii predate în limba română.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nemulțumire europeană

Uniunea Europeană a cerut autorităţilor ucrainene să se adreseze Consiliului Europei „cât mai repede posibil”, pentru un aviz de specialitate asupra noii Legi a educaţiei. UE a subliniat că legea trebuie să corespundă obligațiilor internaționale asumate de Ucraina, în special Convenției cadru a Consiliului Europei pentru protecția minorităților naționale și Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare.

Pe de altă parte, Ungaria a anunțat Ucraina că îi va obstrucționa orice avans în procesul de integrare europeană, ca represalii la noua Lege a educaţiei, care extinde învăţământul în limba ucraineană în şcoli, în dauna limbilor minorităţilor, între care şi limba maghiară. 

Probleme

Comunitatea românească ar reprezenta a treia etnie ca pondere din Ucraina, după ucraineni și ruși, dacă nu ar fi divizată artificial în români (151.000 persoane) și „moldoveni” (258.600 persoane). Potrivit MAE, problemele românilor din Ucraina sunt: accesul la învățământul în limba maternă, utilizarea limbii române în administrație și justiție, presa în limba română, păstrarea identității religioase, reprezentarea la nivelul administrației, lipsa reprezentării parlamentare, retrocedarea proprietăților care au aparținut comunității românești.