Cazul „Belina” îi încaieră pe Laura Codruța Kovesi și pe ministrul Tudorel Toader
- Ramona Feraru
- 27 septembrie 2017, 00:00
Dosarul în care sunt cercetate de DNA Sevil Shhaideh și Rovana Plumb a determinat, ieri, începerea unei lupte juridice între șefa procurorilor anticorupție, Laura Codruța Kovesi, și ministrul Justiției, Tudorel Toader. Cei doi au avut dispute publice pe tema legilor care au stat la baza deschiderii cazului. Dosarul vizează trecerea prin Hotărâre de Guvern a insulei Belina și a Brațului Pavel în administrarea Consiliului Județean Teleorman care, ulterior, le-a închiriat societății TelDrum SA.
Ministrul Justiției a ajuns, ieri, dis de dimineață la serviciu. Așteptat de jurnaliști, Tudorel Toader a dat mai multe explicații despre ce se întâmplă în dosarul „Belina”, în care sunt acuzate vicepremierul Guvernului, Sevil Shhaideh, și Rovana Plumb, ministrul delegat al Fondurilor Europene. Întrebat de jurnaliști cum comentează cercetarea de către procurori a unei HG, ministrul Justiției a declarat că legalitatea unei Hotărâri de Guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ și nu de către procuror. „De principiu, Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale cum se spune, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalității actelor normative infralegale se realizează de către instanța de contencios administrativ. Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei hotărâri de guvern nu o verifică procurorul, ci o verifică judecătorul”, a spus Toader.
Tudorel Toader FOTO: EVZ
Laura Codruța Kovesi FOTO: EVZ
Reclamat la CSM
La câteva ore după acestă declarație, DNA a remis presei un comunicat în care anunța că a sesizat CSMul cu privire la faptul că ministrul a intervenit în activitatea procurorilor și cere „să verifice dacă declarațiile sunt de natură să afecteze independența sistemului judiciar”. Referitor la chestiunea de Drept, DNA a explicat, aducând în discuție precedentul unei decizii a instanței supreme, că într-o speță asemănătoare au fost condamnați doi foști miniștri. La câteva minute, ministrul Justiției a declarat că în cazul în care există suspiciuni că un act normativ este fals, judecătorul de contencios administrativ este singurul care poate decide dacă el este legal sau nu, în niciun caz procurorul.