CRIZĂ de proporții în Puerto Rico, după trecerea URAGANULUI MARIA

CRIZĂ de proporții în Puerto Rico, după trecerea URAGANULUI MARIA

Criză de proporții în Puerto Rico, după trecerea uraganului Maria - orașe fără apă, curent electric sau servicii de telefonie. Ce fac autoritățile

Bilanțul victimelor după Uraganul Maria a ajuns la 10, dar este posibil să crească. Guvernatorul a declarat că aceasta este cea mai mare catastrofă din istoria modernă a țării, scrie The Guardian.

O criză umanitară s-a intensificat, sâmbătă, în Puerto Rico, după ce orașele au rămas fără apă potabilă, combustibil, curent electric și telefonie, în urma trecerii Uraganului Maria pe teritoriul SUA. 

Numărul victimelor ajunsese, aseară, la 10, printre care și doi polițiști, care s-au înecat în apele ce au inundat orașul Aguda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul ar putea crește, pentru că oficialii din orașele îndepărtate au început să comunice cu oficialii din capitala San Juan. 

Un grup de primari îngrijorați au sosi în capitală, ieri, pentru a se întâlni cu guvernatorul Ricardo Rosello și au prezent o listă lungă de obiecte necesare de primă urgență. Orașul de pe coasta nordică Manati a rămas fără combustibil, apă potabilă, a spus primarul Jose Sanchez Gonzales.  

„Isteria este pe cale să se extindă”, a spus el, plângând. „Spitalul este pe cale să colapsese, pentru că își depășește capacitatea maximă. Avem nevoie urgentă de ajutor”. 

Autoritățile din orașul Vega Alta de pe coasta nordică au anunțat că nu au reușit să ajungă în cartierul Fatima și sunt îngrijorați de locuitorii dintr-un azil de bătrâni. „Trebuie să ajung acolo azi. Azi, nu mâine”, a spus primarul Oscar Santiago.

Rossello a declarat că Maria va costa, cu siguranță, mai mult decât cea mai mare furtună care a afectat insula, Uraganul George, în septembrie 1998. „Este, fără îndoială, cea mai mar catastrofă din istoria modernă pentru Puerto Rico”, a precizat el. 

Circa 70.000 de oameni din orașele Quebradillas și Isabel, din nord-vestul insulei, trebuie evacuați în zona respectivă.